EUROPSKA LIGA

Ajax s dva igrača više slavio 2-0 na praznom Maksimiru

Jurčić se odlučio na igru s jednim napadačem, a Jol na igru s tri. Zato je Ajax i bio konkretniji
Luis Suarez of Ajax Amsterdam scores from a penalty kick against Dynamo Zagreb during their Europa League soccer match at the Amsterdam Arena October 22, 2009. REUTERS/Michael Kooren (NETHERLANDS SPORT SOCCER)
 MICHAEL KOOREN

ZAGREB - Ajax u Zagrebu posljednja dva puta bio je praznik nogometa, ali ovoga puta će gostovanje slavnog nizozemskog kluba izgledati poprilično otužno jer na tribinama ne smije biti domaćih navijača, koji su vrlo često bili dodatni impuls igračima na travnjaku.

UEFA je tako odlučila kazniti modre, ali uz to im je oduzela i tri boda, zbog čega su poprilično deprimirani i u svlačionici. Tek će dojam popraviti donekle onih 160 navijača Ajaxa, koji smiju prisustvovati utakmici. No, na muci se poznaju junaci i Kruno Jurčić mora probuditi inat u igračima, inat koji je tako dobro skriven u njima, ali valjda postoji.

Ipak je u igri još devet bodova, a Ajax nije neka nogometna velesila, što se pokazalo u Amsterdamu. Imaju Suareza koji je koplje ili dva iznad svih u redovima obje momčadi, ali ostalo su mladi i neiskusni igrači, skloni greškama. Ali, upravo je taj Urugvajac bio dovoljan za pobjedu u Amsterdamu. Zato Dinamo ne smije biti onako pasivan, prestrašen i 'ziheraški' orijentiran.

Na taj način su uostalom modri izgubili od inferiornijih, ali discipliniranijih protivnika kao RB Salzburg ili Anderlecht. Jučrić to sigurno zna i spremio je nešto novo, ali neće mu biti lako složiti momčad kad u njoj osim otprije ozlijeđenih Bišćana i Lončarića nema još uvijek Mandžukića, ali ni Badelja. Sve su to prvotimci i ključni igrači.

Europska liga, 4. kolo:

Tijek susreta:

Dinamo - Ajax 0-2 (Pantelić 14', De Zeeuw 45')

Kraj susreta.

Bez ispaljenog metka modri su pali i oprostili se od Europe. Ostaje im tješiti se kroz HNL.

90. min: Suarez je s ruba kaznenog prostora primijetio da Butina stoji malo dalje od gol linije i pokušao ga prebaciti, ali vratar Dinama ponovno sjajno brani.

78. min: U strahu od većeg poraza Jurčić vadi jedinog napadača, Sivonjića, i uvodi Ibaneza. Kao da će manji poraz išta promijeniti. Očito se Jurčić izgubio.

73. min: Sudac Mark Dean ponovno u akciji, Calello je izbio loptu potpuno pravilno, ali arbitar je to procijenio kao start za drugi žuti karton. Nije lako biti malen u svijetu velikih.

61. min: Suarez je izbio sam pred Butinu, ali Dinamov vratar je upisao još jednu sjajnu obranu!

55. min: Igra je potpuno mirna, nema one žustrine iz prvog dijela.

50. min: Barbarić je nesigurno ušao u drugi dio. Butina je jedva spasio njegov pas koji je umalo presjekao Suarez, a zatim je i promašio loptu.

Počeo je drugi dio.

Kraj prvog dijela.

45. min: GOL! Suarez je lako prošao po desnoj strani i ubacio u peterac gdje nepomični Barbarić promatra kako ispred njega utrčava De Zeeuw i zabijaloptu glavom iz neposredne blizine.

42. min: Izlazi Morales, a ulazi Barbarić. Jurčić morao nekako nadoknaditi manjak igrača na terenu.

40. min: Butina ponovno brani 'zicer' i drži Dinamo na životu!

36. min: Sivonjić je opet pokazao svu raskoš svog talenta kad su promašaji u pitanju, promašio je loptu na pladnju, koju mu je servirao trenutno najbolji igrač - Tomečak.

35. min: Cufre je dobio crveni karton, a zašto mu ga je sudac Mark Dean leži u tome što je Argentinac udario Suareza u glavu. Udarca zapravo nije bilo, Cufre je postavio lakat kako postavljaju obrambeni igrači u svakom duelu, a Suarez se zaletio u njega okrenut leđima i pao. No, reputacija Dinama je očito takva da se Dean odlučio vježbati strogoću bez da učini realnu štetu.

30. min: Gosti su ponovno brži i jači u duelima, a to otežava Dinamove pokušaje napada.

27. min: De Jong je opasno pucao, ali Butina je pokazao svoje kvalitete!

23. min: Tomečak se sletio u kazneni prostor Ajaxa, ali obrana gostiju ga je zatvarala pa je uputio povratnu loptu prema Sivonjiću, ali on ju je dočekao na krivoj nozi i proslijedio prema Moralesu koji preslabo puca.

20. min: Ajax je ponovno zabio relativno lagan pogodak i sad defenzivnom Dinamu dopušta prostor jer jasno je da u ovakvoj postavi teško mogu zaprijetiti, baš kao što su teško (nikako) prijetili i u Amsterdamu.

14. min: GOL! Ponovno je prekid bio koban za Dinamo, a zabio je Pantelić neshvatljivo lako iz blizine.

10. min: Dinamo se polako oslobodio, a ako bi se željeli našaliti mogli bi kazati da je to zato jer su u HNL-u navikli igrati pred ovako praznim tribinama.

5. min: Ajax je zaigrao s tri napadača, a Dinamo je ponovno defenzivan pa ne čudi da gosti otpočetka vrše pritisak.

Susret je počeo.

Sastavi:

DINAMO: Butina, Etto, Lovren, Kovač, Cufre, Calello, Vrdoljak (Chago od 46.), Tomečak, Sammir, Morales (Barbarić od 42.), Sivonjić (Ibanez od 78.). Trener: Krunoslav Jurčić.

AJAX: Stekelenburg, Van Der Wiel, Alderweireld, Vertonghen (Oleguer od 82.), Gabri, De Zeeuw, Emanuelson (Sulejmani od 77.), Anita, Enoh (Donald od 66.), Pantelić, Suarez. Trener: Martin Jol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 04:02