PUTNIK U BRAZIL

ALŽIRSKI JUNAK GODINE Vaha: 'Soudani me skoro 'ubio', u 90. minuti zamalo je zabio autogol'

Sve četiri moje reprezentacije su se plasirale u Brazil. Uz Alžir, dakako, jako sam sretan što će tamo igrati i BiH, sretan sam i što su prolazak osigurale Hrvatska i Francuska
Rijeka, 271110.Stadion Kantrida. Nogometna utakmica 17. kola Prve HNL,seniori, NK Rijeka - NK Dinamo. Igraci Rijeke nastupili su u bijelim, a Dinama u plavim dresovima. Prvo poluvrijeme zavrsilo je vodstvom Dinama sa rezultatom 1:0.Na slici: Trener Dinama, Vahil Halilhodzic.Foto: Davor Zunic / Cropix
 Davor Zunic / Cropix

Vahid Halilhodžić odveo je Alžir u Brazil. Njegova reprezentacija pobijedila je kod kuće u uzvratnoj utakmici afričkih dokvalifikacija Burkinu Faso sa 1:0 i plasirala se na SP. Javio nam se bivši Dinamov trener umornim glasom, očito, noć je bila teška.

- Ovdje je ludnica, stadion je bio pun sedam sati prije utakmice. Čitav narod je nakon utakmice izašao na ulice, slavilo se, pjevalo, još uvijek se slavi. Ovo je veliki uspjeh za Alžir, ovdje je nogomet više od sporta, za ovo se živjelo, ovo su svi čekali - govorio je Halilhodžić, koji je opet junak nacije. - Da, doista nas tako doživljavaju, svi smo mi heroji. Ma, ne mogu vam to opisati.

Sve se, dakle, okrenulo, proljetos je nakon Afričkog kupa nacija, na kojem je njegova reprezentacija razočarala i ispala u skupini, bio na meti kritika alžirskih medija. Razmišljao je i o odlasku, u zraku je visio i otkaz. Međutim, tada nam je rekao:

- Za mene ovo nije neuspjeh, imam dobru ali mladu reprezentaciju. To su sve neiskusni igrači i njihovo doba tek dolazi. Vjerujem da mogu izvući maksimum i s tom se momčadi plasirati na SP.

Priznaje da je umoran, utrka za Brazil uistinu ga je iscrpila.

- Bile su naporne kvalifikacije, bilo je uspona i padova, a ja sam vjerovao da ćemo uspjeti. Ovo je doista lijepo razdoblje, jedan veliki uspjeh moje karijere.

Zanimljivo, Halilhodžić još nikad nije bio na SP-u. Niti kao igrač, niti kao izbornik. Iako je prije četiri godine izborio svjetsku smotru s Obalom Bjelokosti, zbog jednog poraza na afričkom Kupu nacija dobio je otkaz uoči SP-a i nije vidio Južnu Afriku.

- Nadam se da je i meni došao taj trenutak, da ću vidjeti SP. Valjda će biti treća sreća, nisam igrao SP kao igrač u najboljoj formi, nisam uspio ni kao izbornik, iako sam to zaslužio. Sad se valjda neće dogoditi ništa nepredviđeno, očekujem da će Alžir u Brazilu, pod mojim vodstvom, znati pokazati kvalitetu i da nećemo tamo biti samo prolaznici.

Za Alžir je čitavu utakmicu odigrao i Dinamov napadač Soudani. Nije bio strijelac, ali je zato doveo svog izbornika i navijače u predinfarktno stanje.

- Joj, Soudani! Bio je dobar, ali je u 90. i nekoj minuti zamalo zabio autogol! Htio je izbaciti loptu iz šesnaesterca, mislim da je čak pogodio vratnicu. Ako mi tad srce nije otkazalo, neće nikad, ha-ha - uspio je Halilhodžić pronaći i sekundu za šalu, iako psihički potpuno prazan, svjestan je da je napravio veliki uspjeh.

Možda i najveći uspjeh trenerske karijere, jer reprezentacija Alžira, za razliku od Obale Bjelokosti, objektivno, nije bila favorit za plasman na SP. Važan korak je Halilhodžić napravio, sad samo treba poduzeti sve da ovaj put doista i vidi Svjetsko prvenstvo.

A jednu od najljepših večeri u njegovoj karijeri upotpunile su i vijesti s europskih dokvalifikacija.

- Sve četiri moje reprezentacije na kraju su se plasirale u Brazil. Uz Alžir, dakako, jako sam sretan što će tamo igrati i BiH, sretan sam i što su prolazak osigurale Hrvatska i Francuska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 07:30