ŽIVOT OD PRODAJE

Ante Čačić priznao nakon Porta: 'Dinamo je uljez u Ligi prvaka i to se nikad neće promijeniti'

 Ronald Gorsic / CROPIX

Sjeta, to je možda najbolji opis emocija u Dinamovoj svlačionici. Gorak okus zbog užasnog ambijenta i žal za propuštenom prilikom, uz malo drugačiji splet okolnosti možda se film mogao odvrtjeti i na Dinamovu stranu.

- To je razlika između velikih i malih, veliki uvijek zabiju gol kad je potrebno - kazao je Tonel i možda dotaknuo istinu. Da, Porto je veliki klub, velika momčad, od Dinama je miljama daleko. U tom smjeru razmišljao je dan kasnije i Ante Čačić, iako je susret najavljivao s dva pogotka u Portovoj mreži.

- Ljudi, pa mi smo uljezi u Ligi prvaka! - zaključio je Čačić i time nas ipak malo iznenadio.

Zašto tražiti alibije, postavljati se u ulogu potpunog autsajdera? Dokle ćemo slušati priče o učenju i 'školici’?

- Dok god će Porto moći kupiti igrača za 10-20 milijuna eura, a mi moramo prodavati. To je tako, to se nikad neće promijeniti - tvrdi Dinamov trener.

Ipak, ne može se tako gledati, koja je onda svrha svega toga? Ako je važna sama zarada koju donosi Liga prvaka, ima li sve smisla?

- Ha, što bismo trebali, ne ući u Ligu prvaka, ako nam se otvara put? Pa, cilj je igrati u najboljem natjecanju!

Naravno, ali zašto se postaviti u ulogu 'uljeza’? Zbunjujuće je to što se taj krug čini potpuno zatvorenim. Lani je Dinamo išao u školu da bi ove godine bio bolji. Onda je ove godine opet krenuo od 'nule’, jer su došli Brozović, Ademi, Čop... koji su još mladi i neiskusni i koji opet moraju učiti. Dakle, svake godine novi početak?

- To je tako. Mi živimo od prodaje igrača, mi ne možemo dovesti igrača za pet milijuna eura, ma, ni za 10, on ne želi doći ovamo. Gledam ja tog Maicona ili Otamendija, kako njihovi stoperi igraju, nema napucavanja. A ja se Tonelu moram derati s klupe da ne ispucava loptu. To je ta razlika - niže svoje argumente Čačić.

Da je novac jedini kriterij, znalo bi se i prije početka sezone tko će igrati u finalu Lige prvaka.

Cijela ova polemika, da se razumijemo, ne ide u smjeru 'pljuvanja’ po Dinamu, omalovažavanja Porta. Ukupni dojam s te utakmice možda i jest pozitivniji nego lani u Ligi prvaka, Dinamo je bio konkurentniji. No, čovjek se mora zapitati koji je smisao cijele priče ako se svake godine kreće od 'nule’, ako je cilj samo pohađati školicu i utvrđivati gradivo. Odnosno, jesu li klub, trener i igrači poduzeli sve što je moguće da se napravi najveći mogući pomak?

- Kažem, neka velika pojačanja je teško dovesti, a na kraju, tko kaže da nećemo biti bolji. Dizat ćemo se iz utakmice u utakmicu, vjerujem da možemo dohvatiti i neki bod. Imali smo nekoliko šansi, međutim, nismo ih zabili, ali ja sam zadovoljan. Da smo izdržali do odmora, tko zna kako bi susret završio, možda bismo izvukli i više. Dinamo je najbolji klub na ovim prostorima, svjetionik, gledajmo pozitivno na čitavu priču. Liga prvaka je nogometni vrh, mi smo dio toga. Vjerujem u naš napredak, uopće nisam razočaran viđenim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:29