RASIZAM NA OTOKU

AUTOBIOGRAFIJA SOLA CAMPBELLA 'Da sam bijelac, bio bih kapetan Engleske više od 10 godina!'

Držim da bi ljudima u FA-u bilo drago da sam bijelac. Nisu željeli kapetana crne boje kože, kao vjerojatno niti većina navijača – smatra Campbell

- Mislim da bih u engleskoj reprezentaciji nosio kapetansku vrpcu više od 10 godina da sam bijelac – napisao je u svojoj biografiji umirovljeni 39-godišnji nogometaš Sol Campbell

Srednji branič Sol Campbell, koji je najveći dio svoje karijere proveo u Tottenhamu i Arsenalu, upisao je 73 nastupa u dresu engleske reprezentacije, uz jedan pogodak. Triput je nosio kapetansku vrpcu, ali vjeruje da bi njegov staž u ulozi kapetana bio puno dulji da je drukčije boje kože.

Iako se u Engleskoj, kao i u cijelom nogometnom svijetu, već godinama vodi snažna borba protiv rasizma, Campbell je u svojoj biografiji optužio Engleski nogometni savez (FA) za rasizam.

- Imao sam kredibilitet, igračke kvalitete i mudrost, sve ono što je potrebno za ulogu kapetana. Bio sam stalno u srcu obrane i nosio sam kapetansku vrpcu rano u klubu. Držim da bi ljudima u FA-u bilo drago da sam bijelac. Nisu željeli kapetana crne boje kože, kao vjerojatno niti većina navijača – smatra Campbell.

Apostrofirao je imenovanje bivšeg Liverpoolovog napadača Michaela Owena za kapetana reprezentacije prije njega…

- Owen je bio fantastičan napadač, ali niti blizu nije imao predispozicije za kapetana. Puno puta sam se pitao zašto meni nisu dali vrpcu. Uvijek sam dolazio do istog odgovora. Razlog je moja boja kože.

Campbell je zadnje utakmice odigrao u dresu Newcastlea u sezoni 2010/11. Odlazak u mirovinu objavio je u svibnju 2012. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:55