KRŠENJE ZAKONA

BAHATOST NEMA GRANICA Dinamo na blagajnama objavio popis navijača koji nemaju pravo ulaska na stadion!

 Nenad Dugi/CROPIX

Najmanje dva zakona prekršio je GNK Dinamo objavom “popisa nepodobnih”, na kojemu su imenom i prezimenom pobrojali one kojima ne dopuštaju ulazak na stadion! Dali su tako posla i DORH-u jer - otkud im ta imena, otkud im osobni podaci pojedinaca, tko je taj popis napravio i na temelju čega...

A to je samo dio pitanja na čijim će se odgovorima inzistirati. Jer posrijedi je nevjerojatna samovolja jedne udruge građana! Bahatost ide tako daleko da se ne srame taj popis ni javno izvjesiti! To je prešlo granice neukusa na koji smo iz Maksimira odavno navikli. I neznanja. Ironije radi - glavni direktor kluba Tomislav Svetina po struci je pravnik!

Naime, Dinamo je na blagajni kod istočne tribine izvjesio popis navijača koji ne smiju ući na stadion i time prekršio Zakon o zaštiti osobnih podataka i kazneni zakon nedozvoljenom uporabom osobnih podataka iz članka 146., i bez pristanka osoba na popisu. Naime, popis navijača koji ne smiju ući na stadion može imati isključivo službena osoba (policajac), a na njemu se smiju nalaziti navijači sa zakonskim zabranama. No, kako doznajemo od samih navijača, na popisu su i osobe koje nemaju sudsku zabranu. Dakle, netko je samoinicijativno odlučio zabraniti ulazak na stadion iz samo njemu znanih razloga.

- Naravno da klub ne radi popise, on je proslijeđen iz policije. Moramo ustvrditi tko je odgovoran što je takav popis javno objavljen na blagajnama pa ćemo poduzeti daljnje korake, o čemu će javnost na vrijeme biti obavještena - rekla je glasnogovornica Dinama Morana Đurčević.

Sankcije za neovlašteno objavljivanje, od prekršajnih do kaznenih, postoje i u Zakonu o zaštiti podataka, a osobe s popisa na kraju bi mogle zatražiti i odštetu od GNK Dinamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 14:31