SUNCE U SPLITU

Bijeli uništili šibenske snove: Hajduku naslov nakon pet godina!

Hajduk je osvojio Kup. Splićani nisu dopustili iznenađenje, Poklepovićeva momčad potvrdila se kao bolja od Karačićeve. Nakon 2-1 s Poljuda ‘bijeli’ su slavili pobjedu i na Šubićevcu od 2-0.
 Nikša Stipaničev / Cropix

ŠIBENIK - Šibenik je ostao praznih ruku. Njihov san o osvajanju prvog trofeja nije se ostvario. Domaćini su imali bolje prilike, ali je Hajduk iz jedine prave prilike odblokirao utakmicu u svoju korist i spriječio iznenađenje. Hajduk je trasirao put prema pobjedi i osvajanju toliko željenog trofeja već u prvom poluvremenu, kada je pogodak u 16. minuti postigao Ante Vukušić.

Špaco: Ma dajte, kakav bunker! Zaluženo smo osvojili Kup

Torcidaši uoči utakmice napali Joška Svagušu!

Mladi napadač “bijelih” završio je preciznim udarcem filigransku akciju Splićana, odigrao je dvostruko dodavanje s Ibričićem i onda pucao s poludistance, Vukušićeva niska lopta odbila se od vratnice i završila iza leđa nemoćnog šibenskog vratara Blaževića.

Bio je to trenutak koji je odredio tijek utakmice i dao impuls za početak slavlja velikog broja navijača Hajduka.

Hajduk je došao do velike prednosti, iako Šibenik nije bio bez prilika. Naprotiv, u nekoliko situacija domaći su promašivali iz nemogućih situacija. Ali nakon primljenog pogotka nisu pronalazili način kako se vratiti u utakmicu.

Dvaput Zec, Medvid pa Dajić nisu bili precizni, a Oremuš je jednom spašavao s gol-crte...

Hajduk je sigurno čuvao prednost i orijentirao se na protunapade. Blažević je “skinuo” dva zicera Vukušiću, a u finišu utakmice Ljubičić je izborio jedanaesterac koji je sigurno realizirao Ibričić.

Utakmica je bila za prolaznu ocjenu, a dekor je bio još bolji. Organizatori su zbog sigurnosti, ali i udobnosti gledatelja u prodaju pustili tek pet tisuća ulaznica, a navijači Šibenika i Hajduka zauzeli su svaki svoju tribinu. Na zapadu je dominirala crvena, Šibenikova boja, a s druge strane sve je bilo u bijelom, Hajdukovi navijači napunili su tribinu do vrha.

Sve je bilo idilično do 26. minute, kada je zaiskrilo među Funcutima. Došlo je do naguravanja s policijom, zapalilo se nekoliko baklji, prijetilo je da će izbiti prava frka, a sve se događalo u neposrednoj blizini VIP lože. Srećom, gužva se brzo smirila, činilo se bez ozbiljnijih posljedica. Kasnije je Torcida upriličila bakljadu uz detonaciju petardi.

Uvertira u dalmatinski finale Kupa bila je raspjevana, feštarska. Već od jutra kolone automobila kretale su Dalmatinom prema Šibeniku, iz Splita ali i drugih gradova diljem Dalmacije. Funcuti su planirali zajedničku molitvu u Katedrali Sv. Jakova, ali ih je prevarilo crno vino. Navijači su se okupljali na gradskim punktovima, a pred stadionom dva sata prije početka bio je pravi krkljanac.

Pjevalo se u čast Dalmacije, a mnogo je bilo navijača Hajduka iz Šibenika, a posebno iz okolice, koji su govorili: - Najbolje je da Kup ispilamo napola!

Na Šubićevac su stigli brojni gosti, poznata lica, izbornik Slaven Bilić, Ivica Osim, sva svita menadžera i političara, na čelu sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, a po službenoj dužnosti i čelnici HNS-a, predsjednik Vlatko Marković, glavni tajnik Zorislav Srebrić...

Pojedini Hajdukovi čelnici pojavili su se u osobitom raspoloženju. Član Nadzornog odbora, mesar Miran Pelivan Mrki stigao je pred stadion pod pratnjom tamburaša, na uho su svirali članovi Trija Baketina, a častilo se i pilo kao da je Kup već na putu za Split.

Čekalo se i splitskoga gradonačelnika Željka Keruma.

- Krenuo je prema Šibeniku, zastao je na Boraji na janjetinu, a je li stigao, tko će ga znati... - rekli su nam Splićani koji su Keruma sreli na poznatom gastro-svratišu na putu prema Šibeniku.

Šibenik - Hajduk 0-2 (0-1)

Strijelci: Vukušić (16., as. Ibričić), 0-2 Ibričić (90-11m). Sudac: Domagoj Vučkov 6,5 (Rijeka); pomoćnici: Novosel (Vrbovec) i Krmar (Zagreb).

Žuti kartoni: Bloudek, Zec (Šibenik), Vukušić i Skoko (Hajduk). Igrač utakmice: Srđan Andrić (Hajduk).

Stadion: Šubićevac. Gledatelja: 5.000

Šibenik: Blažević 6.5 - Bulat 5.5, Budiša 6, Vidić 6, Medvid 5.5 - Ademi 5, Husmani 5.5 (72. Jakoliš -), Bloudek 5 (od 62. Elez 5.5), Bačelić-Grgić 6 - Dajić 5 (od 46. Fuštar 5), Zec 5.

Hajduk: Subašić 6.5 - Rubil 6, Maloča 6, J.Buljat 6.5, Strinić 6 - Skoko 6.5 (od 79. Pandža -), Andrić 7 - Oremuš 6 (od 46. M.Ljubičić 6.5), Ibričić 7, An.Sharbini 6 (od 85. Tičinović -) - Vukušić 7.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 07:46