ZAVRŠENA MISIJA

Bilić: Protiv Grka ćemo vjerojatno i mi igrati poput Argentine

POLOKWANE - Slaven Bilić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, i njegov asistent Aljoša Asanović, koji su u Južnu Afriku doputovali isključivo zbog “špijuniranja” Grčke, u utorak su završili svoju misiju. Odgledali su u Polokwaneu zadnji čin “grčke tragedije” jer - to je doista bila tragedija. Izgubili su “antički junaci” utakmicu u zadnjih dvanaest minuta i već danas putuju kući. Kao i Slaven Bilić i Aljoša Asanović.

Slaven Bilić je u Polokwaneu otkrio Georgiosa Samarasa, napadača Celtica, koji je doista, uz golmana Tzorvasa, bio najupečatljivija figura grčke reprezentacije. I da je u 49. minuti poentirao, a imao je možda i najbolju priliku na utakmici, tko zna kako bi završio “ Maradona show”. “Mali zeleni” se bacao po travi kad je zabio Martin Demichelis, kao da je zabio - Engleskoj. A “Božja ruka” i “Božja noga” su dokaz da njih najviše mrzi…

Grčka je na ovom turniru igrala tri utakmice; s Afrikancima (Nigerija, 2-1), s Azijatima (Južna Koreja, 0-2) i Južnoamerikancima (Argentina, 0-2). Nijemac Otto Rehhagel se “sudario” s tri nogometne filozofije, tri nogometne škole i tri trenerska razmišljanja. Koreanac Jung Moo Hung, Šveđanin Lars Lagerbeck i Argentinac Diego Maradona.

Još “vruć” u hladnom Polokwaneu, jer ovdje završava jesen i počinje zima, hrvatski izbornik je ovako ocijenio stvar:

Dojam koji smo imali o Grcima i prije SP-a nije se bitno promijenio, Otto Rehhagel nije trener koji je sklon velikim promjenama. Uvijek će imati manji posjed lopte, uvijek dopuste dominaciju protivniku, čekaju šansu ukrasti loptu suparniku i “kazniti” ga u kontri. Osim protiv Nigerije, kada su imali igrača više. Čvrsti su, Argentinci su ih slomili tek iz prekida, no, do tog prekida nije bilo “otvorenih” prilika, a u napadu imaju - Samarasa. Svaku loptu, bila ona visoka ili niska, on zna zadržati i ukrotiti. Samaras je doista superigrač. Čeka da mu se netko pridruži, no protiv Argentine nije imao pratnju jer je to očito bio Rehhagelov plan.

Ako zamislite utakmicu protiv Hrvatske?

- Samaras je “opasan lik” koji može zapapriti stvar. Za pretpostaviti je da ćemo i mi dominirati, kao i Argentina, za pretpostaviti je da ćemo u nekim akcijama izgubiti loptu, pa ako nećemo imati “povratnu trku”, Samaras bi mogao biti vrlo neugodan. Najopasniji su iz prekida…

Kada biste sutra igrali protiv Grčke, najviše biste upozoravali na Karagounisa, koji je mozak grčke momčadi, i, naravno, na Samarasa?

- Grci su protiv Argentine imali peh, ozlijedio im se jedan od glavnih veznih igrača Katsunaris, koji dolazi iz drugog plana, i Torosidis, koji je zabio Nigeriji. Definitivno, Grci imaju dobar blok, a u kontri morate paziti na Karagounisa i Samarasa.

Koja vas je reprezentacija impresionirala?

- Njemačka…

Bez obzira na poraz protiv Srbije?

- Nijemci su igrali 60 minuta s igračem manje i - dominirali. Imali su i jedanaesterac a i Podolski je promašio tri “zicera”. Ne vjerujem da će biti svjetski prvaci, ali igraju dobar nogomet.

Je li neka reprezentacija donijela nešto novo i oplemenila nogometnu igru?

- Razočaran sam porazom Meksika, iako je Urugvaj vrlo čvrsta momčad, a u vrhu napada imaju dva superklasna igrača, Forlana i Suareza. Meksiko mi se jako svidio, posebno Dos Santos. I Čile je otkriće za mene, ali na ovom prvenstvu zasad nismo vidjeli ništa novo što bi nas iznenadilo. I nadam se da će utakmice u drugom krugu biti bolje.

Vjerojatno su vas neke momčadi i razočarale. Lista loših momčadi je dugačka, a prednjače Francuska, Engleska, pa i Italija?

- Očekivao sam ovakvu Italiju, nikad u prvom krugu nisu bili spektakularni. Oni “gmižu”, oni će vjerojatno proći na jedvite jade, kao što i uvijek prolaze. Francuska je najveće razočaranje, ne mogu vjerovati da su se takve stvari događale u svlačionici, a - događale su se. Englezi? Ne može Rooney tri utakmice odigrati slabo kao protiv Alžira... (razgovarali smo dan uoči utakmice Engleska - Slovenija, nap. p.)

Koji su vas igrači impresionirali?

- Messi nema sreće! Igrač koji pravi razliku, na žalost, zasad pogađa samo “stative”. Forlan i Suarez su možda najbolji napadački par, iako mi se svidio i Meksikanac Dos Santos. I Brazilci Fabiano, Kaka, Robinho

No, ovo nije rukometno, već nogometno prvenstvo?

- Je, ima kod Brazilaca i “rukometa”, ali su atraktivni do neba, “lipo ih je vidit…”

Prognozirate li južnoameričko finale ili će se u završnicu ugurati i neki Europljanin?

- Iako su Nijemci bili jako dobri, Južnoamerikanci su pokazali više. Ni Brazil ni Argentina nisu u dosadašnjim utakmicama briljirali, ali - osvajaju bodove. Dodamo li Meksiko, Južna Amerika je definitivno ostavila bolji dojam.

Čeka se još Nizozemnska?

- Čeka se samo Španjolska! I kad gube i kad se muče, igraju najljepši nogomet.

Po povratku kući Slaven Bilić će sa stožerom pregledati sve utakmice i pratiti ostatak svjetskog prvenstva.

Bilo je to sve. Bližila se ponoć, “bježali” su natrag u Johannesburg…

‘Jedino taj Samaras može napraviti nered’

Aljoša Asanović je utakmicu Argentinaca i Grka vidio kroz svoje naočale:

- Meni je to bilo čak malo i smiješno! Argentinci “mijese” loptu, a Grci niti ne razmišljaju da “prijeđu centar”. Ulaze u utakmicu u kojoj im treba pobjeda, a igraju s jednim napadačem. I taj Samaras je jedini grčki igrač koji može napraviti “nered”. No, Grci su bili hendikepirani, ostali su bez Karagounisa, Katsounarisa i Torosidisa…

Asanović je primijetio:

- Grci su sve utakmice, i protiv Koreje i Nigerije i Argentine, počeli na isti način, nisu nas iznenadili…

Asanović smatra da će se do jeseni stvari promijeniti. Otto Rehhagel će nakon devet godina vjerojatno abdicirati, a novu Grčku vidjet će naš stručni stožer 11. kolovoza u Beogradu, na prijateljskoj utakmici protiv Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:26