NOGOMETNA KORUPCIJA

BLATTER SE JOŠ NIJE IZVUKAO Nezavisni istražitelj Garcia najavio žalbu i izazvao totalni kaos u Fifi!

 AFP

Trebala je to biti pobjeda karijere Seppa Blattera. Mnogi su njegovi protivnici godinama trljali ruke, nadali se da će napokon ‘dolijati’, da će se u slučajevima izbora Rusije i Katara za domaćine SP-a dokazati kako je FIFA dozlaboga korumpirana organizacija. Sjećamo se, još od prvog dana nakon što je FIFA odlučila da će Rusija organizirati SP 2018., a Katar biti domaćinom četiri godine kasnije, počele su optužbe sa svih strana, govorilo se o mitu i korupciji. Neki su članova FIFA-ina Izvršnog odbora čak i dali ostavke, neke su se optužbe činile utemeljenima, a sve je više bilo onih koji su zbog svega tražili Blatterovu ostavku. Onda je ljetos u priču ušao nezavisni istražitelj, Amerikanac Michael Garcia, koji je, nadali su se svi, trebao konačno dokazati da su optužbe istinite. Razgovarao je s mnogima, a činjenica da su neki odbili sudjelovati u istrazi dodatno je pojačala sumnje. I, onda šok, zapravo, neočekivani rasplet. FIFA je u četvrtak objavila da je sve čisto , Etička komisija FIFA-e objavila je konačno rješenje:

- Razni incidenti koji su se moguće pojavljivali u izbornom procesu nisu kompromitirali njegov integritet u cjelini i stoga je za nas izborni proces za domaćine SP-a 2018/2022. zaključen!

A ti ‘incidenti’ bile su optužbe za podmićivanje, odnosno milijuni dolara podijeljeni ispod stola. Jedan od optuženih bio je i predsjednik Azijske nogometne federacije Mohammed bin Hammam, za kojega se tvrdilo da je podmitio brojne afričke saveze da glasuju za Katar. Međutim, istraga je, navodno, dokazala da on nije podmićivao, već je bila riječ o donacijama, a neki izbori govore da postoje indicije u korupciju, no ne zbog SP-a već da glasuju za njega ako se kandidira za predsjednika FIFA-e. Isto tako, sumnjiv je bio nestanak ruskih kompjutora, koji su mogli sadržavati kontroverzne podatke, međutim, istraga je ustanovila da su računala kupljena na leasing, pa su vraćena vlasniku, koji ih je u međuvremenu uništio (!). Dotaknula je, pak, istraga engleski FA, koji je bio najglasniji u prokazivanju FIFA-e, jer sve je i počelo nakon što je Engleska tijesno od Rusije izgubila domaćinstvo SP-a 2018. No, u jednom dijelu piše da je je FA učinio uslugu u vrijednosti 55 tisuća, Jack Warneru, predsjedniku CONCACAF-a, u pitanju je neka večera te pripreme jedne od reprezentacija s Trinidada, odakle je i on, u jednom engleskom kampu. Ipak, najavili su iz FIFA-e da sve te priče nemaju veze s dobivanjem Mundiala, da je tu sve čisto, ali da bi ipak spomenuti Garcia mogao otvoriti formalnu istragu protiv nekih pojedinaca čija imena nisu spomenuta. Nešto ‘smrdi’, je l’ da?

Ali bi, vjerojatno, ostalo na tome da se nije javio sam Garcia i najavio nastavak skandala.

- Odluka FIFA-ine Etičke komisije sadrži brojne materijalno nepotpune i pogrešne predodžbe o činjenicama i zaključcima navedenima u izvješću istražne komore. Namjeravam se na tu odluku žaliti FIFA-inom Odboru za žalbe - poručio je Garcia.

Iz FIFA-e su odgovorili kako iz zakonskih razloga ne smiju objaviti potpuno izvješće ni imena koja se spominju, a sve to, naravno, otvara nove sumnje. Gdje je u svemu tome Blatter? Taj ćemo odgovor još neko vrijeme pričekati...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:00