BILIĆ NAKON TURNEJE

'Bolje da igrači razmjenjuju brojeve sada, nego u kvalama'

Dobitkom iz nadmetanja s Austrijom (1-0), Walesom (2-0) i Estonijom (0-0) naš stručni stožer smatra šestoricu igrača na koje se ozbiljno može računati u kvalifikacijama
 Nenad Dugi / Cropix

Strinić, Schildenfeld, Dujmović, Gabrić, Bilić i Jelavić dobici su triju prijateljskih utakmica hrvatske nogometne reprezentacije u proteklih sedam dana (Austrija 1-0, Wales 2-0 i Estonija 0-0). Slavena Bilića nije zadovoljilo samo 2. poluvrijeme u Tallinnu, gdje se stjecajem okolnosti igralo bez napadača, s Rakitićem u špici. Priznao je naš izbornik da bi nakon brojnih otkaza zbog ozljeda otkazao to zadnje gostovanje da je bilo moguće.

- Ocjena triju provjera apsolutno je zadovoljavajuća. Prije smo imali 14-16 igrača koji su zadovoljavali visoke kriterije moga stožera, sada smo apsolutno sigurni da smo taj najuži kadar s kojim možemo najesen u kvalifikacije povećali na 21-22 imena - izjavio je Bilić.

Svrha je proteklih triju utakmica i bila traženje alternativa, poglavito za položaje lijevoga stražnjeg boka, desnog stopera i stražnjeg veznog.

- Zato su baš ovi suparnici bili idealni. Željeli smo tri motorične momčadi, rastrčane, kod kojih ne opada motiv svih 90 minuta jer nas takve čekaju i u kvalifikacijama, doduše neke jače, neke slabije. Ali prezadovoljan sam kako smo im odgovorili i bili nadmoćni baš u tim segmentima koji inače krase Austriju, Wales i Estoniju.

Hrvatske nema na SP-u, narod je gladan velikih skalpova jer je na to naviknut, iz navijačkog kuta postavljaju se upitnici zašto se nije dogovorio neki jači ogled.

- Reći ću otvoreno: u ožujku smo željeli igrati s Danskom, no ona nije htjela s nama, a Italija i Argentina nam se nisu uklapale pa smo pristali na Belgiju. Ovaj put mnogima koji su na SP-u nismo odgovarali jer smo prejaki, a nismo ni željeli dugo držati igrače na okupu nakon svršetka sezone, do kraja svibnja ili čak početka lipnja. Primjerice, reći ćete da BiH igra protiv Njemačke, ali to je ipak u kasnijem terminu nego što bi nama odgovarao. Igračima je nužan fizički i mentalni odmor - naglasio je Bilić.

Tallinn je bio zamišljen kao simulacija starta kvalifikacija s Latvijom u Rigi, ovako će se Estonci s tih 0-0 dići na Fifinoj ljestvici, a Hrvatska spustiti...

- Kad smo ugovarali tu utakmicu, bila je zamišljena drukčije, nismo mogli predvidjeti da će nam nakon prva dva nadmetanja ‘nestati’ pet-šest igrača, čime je otpao prvotni smisao da se u Tallinnu pripremamo za Rigu. U Osijeku smo se svjesno željeli pokazati publici pa smo nastupili u najjačem sastavu, a u sljedeća dva dana nismo više mogli otkazati Estoncima - priznao je Bilić.

Stožer ipak ne gleda negativno na put na Baltik: - Ne letimo, naravno, u euforiju zbog rezultata, ali bila je to idealna prigoda za nas, javnost i medije da neki igrači budu viđeni. Debitanti su morali upoznati naš način rada, pravila ponašanja, suigrače, mnogi su se zbližili i razmijenili telefonske brojeve... Neće biti šokirani kad ih sljedeći put pozovemo. Zato je bolje da su debitirali sada nego u kvalifikacijama.

Bilić nije želio poimenice nabrajati “pet-šest” igrača koje smatra dobitkom ove akcije.

- Najvažnije je da nijednom nisu pale dionice, svima upisujem plus, a definitivno se nametnuo Strinić.

Sletjelo je pitanje o Tomislavu Dujmoviću:

- Drago mi je da su Dujmovića prepoznali i mediji i šira javnost. Nije on pozvan zato što nam je za njega netko javio na telefon, pratimo ga mi odavno, ali smo sad procijenili, zapravo još jesenas, da je sazrelo vrijeme da bude pozvan. Dujmović za nas u stožeru nije iznenađenje, pravi je igrač na pravom mjestu, opcija za bitnu ulogu u sredini.

Izbornik je kasnije, “off the record”, pohvalio i Šifu: - Schildenfeld je strašno napredovao odlaskom iz HNL-a. Potpuno je drugi igrač, smiren, odlučan i na njega mogu računati i da sutra igramo s Grčkom, konkurira za početnih 11!

Ako računamo da se Lovren već prije nametnuo, a da Subašića, koji gotovo uopće nije imao posla na vratima, Bilić zna odavna, brojku od šestorice ‘dobitnika’ zatvaraju Drago Gabrić, Mate Bilić i Nikica Jelavić, trojac koji je nastavio tamo gdje je stao u jesenašnjim prijateljskim dvobojima.

Već dokazani Rakitić dobitak je na za njega novom položaju, stražnjeg veznog, i to zahvaljujući drilu Felixa Magatha protekle sezone u Schalkeu. Dvojac iz selekcije U-21, Badelj i Vida, tek su simbolično debitirali u Osijeku, a u Tallinnu se mučili u postavi bez klasične prve špice. Vučko (45) i Jurica Buljat (5 minuta) ušli su tek simbolično, no za posljednju četvoricu vrijedi ona izbornikova o važnosti uklapanja u grupu i privikavanja na A-vrstu.

Maksimir ima dozvolu Fife

Glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić, na pitanje o domaćinstvu Grčkoj 7. rujna, za koje kandidiraju Split i Zagreb, odgovorio je da Maksimir ima važeću dozvolu Fife za utakmice reprezentacije te da je za taj objekt upitna samo Uefina Liga prvaka.

- U pregledu stadiona, koji će uslijediti u lipnju, može biti teškoća s dobivanjem Uefine dozvole za Ligu prvaka, no to ne znači da u dogovoru s klubom i vodstvom Grada neće biti i prije napravljeni određeni zahvati kojima bi se poboljšali uvjeti na Maksimiru.

Bilić, Asanović i Srebrić u JAR

Stožer naše nacionalne vrste neće mirovati tijekom SP-a. U Južnu Afriku će, na dvije ili sve tri utakmice Grčke, našeg suparnika u kvalifikacijama za Euro 2012, izbornik Bilić i prvi mu pomoćnik Asanović, uz ‘supervizora’ Zorislava Srebrića. Za to vrijeme će Jurčević i Prosinečki obići klubove naših reprezentativaca koji će se pripremati u Austriji, već tradicionalno Arsenal i Schalke 04, ali i Hoffenhaim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 23:23