RIJEČ EKSPERTA

'BORUSSIA JE U FINALU PALA KAO ŽRTVA VLASTITOG LUDOG PRESINGA' Zvonko Komes razotkrio Dortmunđane

 Drago Sopta / Cropix

Rijetko kada smo imali priliku vidjeti trenera koji tako studiozno pristupa svakom detalju u treningu kao što to čini Zvonko Komes. Htjeli smo s njim napraviti ovaj razgovor uoči treninga koji je bio zakazan u 18 sati... Naručio nas je četiri sata ranije.

- Ne mogu kasnije jer se pripremam za trening - iznenadio nas je.

Kondicijski trener “par excellence” kategorije ništa ne prepušta slučaju, pa tako i ove pripreme koje su zericu ležernije u odnosu na završni dio koji će Štimac odraditi u Zagrebu. Stručni stožer na treninzima djeluje nam poput švicarskog sata. Niti Krstičeviću nije trebalo puno da uđe u finese...

Spoj sustava i kreacije

- Uigrani smo, a stvaranje standarda i automatizma je itekako važno. U svakom trenutku znamo što izbornik želi i nema gubljenja vremena. I igrači su postali svjesni toga. Kažeš im ‘šest čunjeva’ i odmah znaju o kojoj vježbi je riječi. Jednostavno, nema praznog hoda - tumači Komes koji je bio kondicijski trener reprezentacije Švicarske na SP-u 2010. godine u kojem su Švicarci uzeli mjeru Španjolskoj, a lovorike za pobjedu je izbornik Hitzfeld usmjerio na Komesovu adresu...

- Ovdje se ipak ležernije radi. To je pravilnije zbog mentaliteta. Bila bi greška da smo preuzeli tvrd sistem. U Švicarskoj postoji standard koji je isti za sve. A kreacija može nadjačati sustav. Za velika djela je potreban idealan spoj sustava i kreacije. Mislim da smo na pravom putu da to postignemo u reprezentaciji - objašnjava nam Komes koji je oduševljen njemačkim finalom. Mi smo pak bili oduševljeni Borussijinim ulaskom u utakmicu i tih 25 minuta u kojima su presingom lomili Bayern. A onda su neshvatljivo stali...

Kloppov promašaj

- Neshvatljivo? Ma kakvi. Još se nije rodio čovjek koji može izdržati cijelu utakmicu u tom ritmu Borussije - pojasnio je Komes pa krenuo u seciranje svoje tvrdnje.

- Oni igrači koji su najspremniji na svijetu imaju maksimalno 25 minuta intenzivnog rada na 95 posto kapaciteta srca tijekom jedne utakmice. Ali, oni to mudro raspodijele. Meni se čini da je Klopp bacio sve karte na početak. Cilj je bio iznenaditi Bayern visokim angažmanom i golom usmjeriti utakmicu u svoje vode. Nisu uspjeli, kraj sezone je i spremnici u mišićima bili su prazni - tumač i Zvonko Komes i ističe kako svjetski giganti taj fond od 25 minuta visokog intenziteta pravilno raspoređuju tijekom utakmice.

Novi stil priprema manifestira se na teškim pripremama uoči sezone, uvođenju individualnih programa s ciljem postizanja intenziteta treninga sličnog onome na utakmici. To Komes trenutno radi u reprezentaciji i Dinamu.

- Kondicijske pripreme više nisu tri kruga po igralištu, nego razvlačenje gume, vježbe s čunjevima, guranje... Peter Herman s kojim sam radio u Leverkusenu je donedavno bio pomoćni trener Juppu Heynckesu u Bayernu. Njegove vježbe su čudo i zato me ne iznenađuje fizička sprema Bayerna - priča nam sugovornik.

Njemački sustav

Zvonko Komes tvrdi da će dominacija Njemačke trajati sve dok ostali ne pronađu idealan omjer discipline, organizacije i kreacije.

- Znaš zašto je Bayern pokorio ostatak? Zato što su uklopili zvijezde u sustav. To je ključ uspjeha, ali uz planski rad u kojem se ne traže prečice do uspjeha. Ovo što Nijemci danas rade plod je sustava. Od društva do organizacije i mentaliteta. Ako se na treningu kaže 10 istezanja, onda to mora biti tako. Niti devet niti 11 već deset. I kada na sve to dobiješ dašak kreacije s Robbenom ili Riberyjem, onda ti nitko nije ravan - zaključio je Komes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 01:33