GRADSKI DERBI

Bulin deseti pogodak za desetu pobjedu Lokosa

Nogometaši Lokomotive su četvrtom pobjedom na četvrtom domaćinstvu zaredom u Maksimiru izbili na 7. mjesto prvoligaške ljestvice
 Drago Sopta / Cropix

ZAGREB - Pogotkom svog najboljeg igrača i strijelca Nina Bule u 16. minuti nogometaši Lokomotive ostvarili su i drugu proljetnu pobjedu, već četvrtu zaredom na četiri uzastopna domaćinstva u Maksimiru, te se probili na 7. mjesto na ljestvici nakon 19. kola 1. HNL. No, u sljedećih pet kola čeka ih težak raspored...

Paradoksalno, Lokomotiva je bila bolja u 1. poluvremenu, kada je propustila rezultatski dokrajčiti suparnika, a nakon što su gosti iz Kranjčevićeve ostali s igračem manje u polju ( Oršulić isključen zbog igranja rukom ispred 16-erca u čistoj prigodi za suparnika) u 40. minuti, u nastavku su čak uspjeli pritisnuti domaćina. Ipak, reakcijama trenera Roya Ferenčine s klupe 'lokosi' su se u posljednjih 15-ak minuta konsolidirali i opasno prijetili iz protunapada, no ostalo je 1-0. Kelava je bio gotovo bez posla, no gosti su mogli izjednačiti u 89. minuti, kada je Ljubojević, koji izgleda poput rekreativca, u gužvi zakasnio na jednu takozvanu ničiju loptu.

Pogodak odluke postigao je, rekosmo, Bule, bio mu je to 10. gol ove sezone, ispostavilo se na kraju za 10. pobjedu Lokomotive među prvoligašima, no više od asistenta Sopića za trešnju mreže 'zaslužan' je iskusni Zagrebov vratar Marin Skender, čija loša odluka o boksanju, umjesto hvatanju jedne lagane lopte je i dovela do opasne situacije u 16-ercu 'zagrebaša'. Skender se tako nakon Rijeke prošli tjedan opet 'potpisao' pod primljeni pogodak, Zagreb se s njime nije usrećio i po svemu sudeći od sljedećeg kola na vrata će opet oporavljeni Škorić.

Izostao je dvoboj najvišeg napadača i najvišeg stopera lige, Krstanović je kažnjen s dvije utakmice na osnovu video-zapisa, no Matej Bagarić (202 cm) je ipak imao puno posla, u 1. dijelu s Lovrom Medićem, sinom Zagrebova predsjednika, a u 2. najviše u prekidima sa 197 cm visokim Ivankovićem. Izašao je kao pobjednik, a plijenio je mirnoćom i sigurnim takozvanim prvim pasom.

Igrač utakmice, ne samo zbog spomenutog pogotka, bio je Bule, koji je majstorski odlagao lopte suigračima, pa povratnim trkom ispraćao suparnika, baš je bio primjer kako se nogomet igra i glavom i tijelom. Vrlo dobar je bio i mladi Peko, ali za razliku od Bule, on još nema tu zrelost da izabere najbolje rješenje u datom trenutku, pa mu mnogi dobri potezi ostanu bez konkretnog učinka u golovima i asistencijama.

- Zaslužena pobjeda Lokomotive po teškom terenu. Nismo s ovakvom igrom i onakvom pogreškom Oršulića prevelike izglede, bili smo dovedeni od 40. minute u beizlaznu situaciu, mogli smo i gore proći – priznao je trener gostiju Igor Štimac.

- Do isključenja smo bili OK, bitka se vodila na bokovima, no prednost domaćima isključivo su dali moji igrači svojim lošim procjenama i krivim odlukama, mislim na zadnju liniju. U 2. dijelu smo u prvih pola sata čak izgledali bolje, no nismo uspjeli doći u konkretnu situaciju pred njihovim vratima, nedostajali su nam kvalitetni takozvani zadnji pasovi. Skender? Loše reakcije vratara nas prate stalno, a događa nam se i da stalno budu kažnjene. No, to ne umanjuje zasluženost pobjede Lokomotive – dodao je bez uvijanja Štimac, napomenuvši još i da je Abdurahimi igrao pod temperaturom i da bi na poluvremenu bio zamijenjen da Oršulić, ponajbolji 'zagrebaš' na pripremama, nije isključen. No, Abdurahimi je i bolestan bio ponajveća opasnost po Kelavina vrata, a da ne bude konkretan pobrinuo se Leo Mesarić, oporavljenik koji se pokazuje kao najveće Lokomotivino ovozimsko pojačanje o čijem angažmanu bi na ljeto trebali porazmisliti u Dinamu. Taktički i zrelošću Mesarić je bolji od Ibáñeza, ne treba za Europu kupovati novog stranca...

- Znali smo da nas čeka teška i neizvjesna utakmica, jer Zagreb je kvalitetna i dobro vođena ekipa. Zabili smo vodeći gol na vrijeme, ali opet smo zakazali u realizaciji. Nezadovoljan sam i kontrolom lopte u 2. poluvremenu s igračem više. Nismo si smjeli dopustiti da do zadnje minute strahujemo za pobjedu – kazao je trener domaćih Roy Ferenčina kojeg u sljedećim kolima čekaju teška iskušenja: Cibalia, Hajduk, Šibenik, Karlovac i Dinamo, svaki bod bit će velik uspjeh, trobod ogroman.

Zagrebaše, pak, čekaju dva domaćinstva, s posrnulim Varteksom i Istrom 1961, blagi osmijeh na Štimčevo lice donijela je vijest o porazu konkurenta za ispadanje Međimurja protiv Sesvećana...

Lokomotiva – Zagreb 1-0

Sudac: Fran Jović 6, pomoćnici Igor Krmar i Boško Vukušić (svi Zagreb).

Strijelci: 1-0 Bule (16, Sopić)

Žuti kartoni: Špičić, Vugrinec, Mikulić (Zagreb), Bagarić, Bule, Puljić (Lokomotiva)

Crveni karton: Marijan Oršulić (40, igranje rukom u čistoj prigodi za gol)

Igrač utakmice: Nino Bule (Lokomotiva)

Stadion: Maksimir. Gledatelja: 300.

Lokomotiva (4-4-2): Kelava 6, Herceg 6, Bagarić 6,5, Puljić 6, Mesarić 6,5, Peko 6,5 (od 88. Horvat -), Sopić 6,5, Poljak 5,5, Havojić 5,5 (od 77. Andronic -), Bule 7, Jelić 5 (od 64. Šćrbec 6)

Zagreb (4-2-3-1): Skender 5, Mikulić 5, Oršulić 4, Tokić 6, Špičić 5, Jugović 5,5 (od 76. Ljubojević -), Jefthon 6, Abdurahimi 6, Vugrinec 5,5, Šovšić 5 (od 60. Pejić 5,5), Medić 5,5 (od 46. Ivanković 6)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 02:07