MAKSIMIR NA RASKRIŽJU

ČAČIĆ PRED OTKAZOM Mamić već traži novog trenera, ali zasad nema rješanja

 Damir Krajač/CROPIX

Dinamo dan poslije. Emocije nakon jedne od najdramatičnijih utakmica u povijesti stišale su se, adrenalin je popustio, Maksimiru se, barem na prvi pogled, vratio mir. Gledajući tako onu hrpu betona, pokušali smo si predstaviti kako bi taj dan izgledao da je sudac kraj odsvirao samo koju sekundu ranije.

Mir bi sigurno bio nepoznata riječ, a jučerašnji trening sigurno ne bi vodio Ante Čačić! Međutim, bez obzira na to što se izvukao u zadnji tren, što je uspio proći u 3. pretkolo, Dinamov trener nije siguran. Štoviše, ne da nije siguran, nego Maksimir bruji da je njegov odlazak vrlo blizu. Naime, nije bilo neobično slušati nakon utakmice, kad su glave bile vruće, kritike stručnjaka, bivših igrača, menadžera na Čačićev opus i ono što pokazuje njegova momčad, velika je većina već tada rekla da bi ga trebalo smijeniti. No, ono što je indikativno, dan poslije, kad su se glave ohladile, rezultat je za Dinamova trenera bio još poražavajućiji. Hrvatska javnost jedinstvena je u mišljenju da Ante Čačić mora otići s klupe.

A više nije tajna da tako misli i veći dio odgovornih ljudi u Dinamu. Kad se počne sumnjati u trenera koji je prošao u 3. pretkolo Lige prvaka i koji u šest mjeseci nema poraza, onda je jasno da se kraj bliži.

- Vidimo se sutra na presici, nemam sad što reći - kazao je Ante Čačić, prvi put otkako je trener, odbio je medije.

Očito ljutit, razočaran reakcijama, ali možda i svjestan situacije koja nije bajna. Dobar čovjek Ante, simpatičan tip, uvijek spreman za razgovor, povukao se u izolaciju, svega je to silno pogodilo. Čuje i on šaputanja u nogometnim krugovima, kritike su jako loše, bila je to jedna od najlošijih Dinamovih europskih utakmica ikad! Nitko ne spominje čudesnu priču i nevjerojatan prolaz, svi pričaju samo o užasnoj igri Modrih, koji ni danas ne znaju kako su izbjegli blamažu. Iako, dakako, i igrači snose dio odgovornosti za takve partije, trener je taj koji kreira i odlučuje. To se nikad neće promijeniti. Čačić nije stvorio igru, Dinamo nema prepoznatljivost, nema shema i šablona, sve je stihija i 'ho-ruk’. Ista momčad, a igra lošije nego lani. Uz to, uz raspoloženog Antu Rukavinu, teško možemo istaknuti igrača koji je u nekoj posebnoj formi. Loš izbor taktike u prvoj utakmici kada je slučajno izbjegao nokaut, činjenica da glavni igrači, poput Sammira “štekaju”...

Nije problem jedva pobijediti, Čačića ruši to što je Ludogorec bio bolji u obje utakmice, što su njegovi igrači pokraj Bugara izgledali amaterski. Sve su to činjenice, uz često previše samohvale, koje ruše trenerove akcije. Dobro, sad je tako, ali može li Dinamo u budućnosti izgledati? Očito, svi misle da Čačićev Dinamo ne može bolje od ovoga, smjena se u ovom trenutku čini najrealnijim rješenjem. Svjestan je toga i Zdravko Mamić, ali...

Gazda je već nakon prve utakmice u Bugarskoj dao Čačiću žuti karton, nakon Intera već je u ložama izrekao čuvenu rečenicu “ako ga smijenim, koga ću dovesti?”, nakon uzvrata - nije rekao ništa. Barem ne javno, ali jasno je što misli. I on opipava puls javnosti, sluša i razmišlja. Palac je okrenut dolje, Mamić više ne vidi Čačića kao glavnog trenera Modrih, više nije pitanje treba li ga smijeniti, nego kako ga smijeniti? Bi li Čačićev zamjenik mogao u nekoliko dana učiniti čudo i promijeniti sve ono što ne valja? Opet, to što Čačić još nema poraza, a prati ga sreća kao nikoga dosad, možda su razlozi za još jednom promisliti, možda taj “mix” može srušiti i Šerif?

Uz to, aktualni trener i dalje uživa podršku dobrog dijela svlačionice, bez obzira što se to po igrama baš ne vidi. Igrači mu nisu okrenuli leđa, a kad postoji sloga trenera i momčadi, onda su pozitivne promjene često moguće. Iako, sve su to, čini se, Čačiću slabi aduti, Mamić je blizu odluci, ne treba nikako iznenaditi ako će utakmicu u Tiraspolu voditi netko drugi. Zapravo, to je trenutno vrlo izvjesno!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 20:07