PRODATI ILI NE?

Ćiro: Kum Mamić je realist, pustite te priče 'pun sam k'o brod'

Ni Dinamova ni Mamićeva politika dosad nije bila da se van šalju zapravo klinci, mladići poput Šime (18) i Matea (16). Jesu odlazili mladi, i Ćorluka i Eduardo i Modrić i Mandžukić; mladi po godinama, ne i po stažu
Dinamo Zagreb's Sime Vrsaijko (L) vies for the ball against Paok Thessaloniki's Vieririnha (R) during their Group D Europa League football match at theToumbas stadium in Thessaloniki on September 30, 2010. AFP PHOTO/Sakis Mitrolidis
 AFP

Prodati Šimu Vrsaljka i Matea Kovačića ili ne , proslijediti ih Arsenalu/Manchester Unitedu ili ostaviti u Maksimiru? O nemaloj Dinamovoj dvojbi govore mjerodavni.

Marko Naletilić, prominentni agent FIFA dokazan u brojnim transferima:

- Ako gledamo sa sportskog aspekta, sada 'to’ ne bi bilo pametno, apsolutno ne. Dapače, greška je velika. Ali... Ali! Ni Dinamova ni Mamićeva politika dosad nije bila da se van šalju zapravo klinci, mladići poput Šime (18) i Matea (16). Jesu odlazili mladi, i Ćorluka i Eduardo i Modrić i Mandžukić; mladi po godinama, ne i po stažu - svi su već bili ugledni reprezentativci. Prema tome, valjda je posrijedi potreba. Možda su Modri prisiljeni na takav čin zbog financijskih razloga.

Ne bi smjelo biti tako, informacije kažu da uživaju u blagostanju?

- To ne znam. Znam da pogon košta. Znam još nešto: bilo bi puno zahvalnije prodati Etta, Moralesa, Sammira! A s Vrsaljkom i Kovačićem pričekati.

Obrazlaže zašto:

- Zato što će Šime u roku od najduže godinu dana vjerojatno biti standardan reprezentativac pa će cijena osjetno porasti.

Toliko da silne milijuna eura može donijeti sam, umjesto u paru s Mateom?

- No, dobro, o svotama je nezahvalno nagađati. Ipak se radi o desnom beku. Mora biti Maicon da bi dosegnuo do 20 milijuna!

Bi li se dečki snašli vani?

- Različita su tri primjera iz moje prakse: Smoje se u Milanu nije etablirao, ali je poslije složio nekakvu karijeru u Belgiji i Grčkoj. Budan bi svakako uspio već u Veneziji da ga nisu onemogućavale ozljede. Ozobić se ustaljuje i ističe u moskovskom Spartaku, što je odlično!

Naletilić u zaključku:

- Većina se izgubi u svim tim promjenama. Kovačiću bi šok bio veći nego Vrsaljku.

Miroslav Blažević, nezaobilazni trener svih trenera, čijim je imenovanjem za izbornika kineske olimpijske reprezentacije prezadovoljan i njegov obožavatelj, državni premijer Wen Jiabao (nisu Kinezi neka sila, ima ih ’samo’ milijarda i pol...), ispalit će u sekundi:

- Jasno mi je da će mnogi mome kumu Mamiću prigovarati da je lakom za 'melodijom’, međutim, situacija je ovakva: kum je realist. Zamjeriti mu može jedino utopist. Nikome nije lako. Najteže je pak ako nemaš odakle ljudima podijeliti plaću. Pustimo hipokriziju, podržavam Zdravka iako me istjerao iz Maksimira!

Nije tamo kriza, imaju i previše?

- Pustimo priče. Čim netko veli da je 'pun k’o brod’, očito je da taj brod propušta vodu na svim stranama!

I Ivo Šušak, stručnjak zavidna opusa, ktome poput Ćire istinski dinamovac, nema upitnika:

- Ovo je idealni trenutak za taj posao, zbog toga što Vrsaljkove i Kovačićeve akcije kotiraju perfektno. Ne bojim se da Dinamo neće iz domaćih i stranih izvora dovesti momke koji će ih prije ili kasnije solidno zamijeniti i biti višestruko jeftiniji!

Za Ivu nije dvojbeno da se aktualna prilika ne smije propustiti:

- Bio bi to prvorazredan poslovni potez, koji se u sportskom smislu ne bi odrazio negativno.

Ne plaši se da bi se mlada duša 'savila’ pred stranim iskušenjima:

- Ugodnije bi bilo otići u dobi od 20 do 23 godine, ali može i ovako. Uspjela bi obojica.

Slaven Zambata, legendarni plavi 9 i također licencirani posrednik FIFA, izjednačio je rezultat meča menadžeri-treneri na 2:2. Prvo se ogradio:

- Nisam blizu klubu ni klupskoj politici, sve pratim sa strane. No prerano je za takve radnje, ipak je malo prerano. Bilo bi bolje da Vrsaljko i Kovačić ostanu, kao što ne preporučujem odlazak ni hajdukovcu Vukušiću. Cijena iz mjeseca raste, dogodine bi mogla biti fantastična. Vrtoglava! Svi ti momci steći će još veće ime. Mi u Hrvatskoj držimo ih pod posebnim tretmanom, štitimo, branimo kod sudaca i medija, u inozemstvu to nemaju ni lokalni talenti, kamoli došljaci!

Zambi je kategoričan:

- Ukoliko ih se može zadržati, treba ih zadržati. Istinu zna samo Zdravko Mamić.

Svjedočimo stalnom odlivu:

- Prvotimci Dinama odlaze kao po pokretnoj traci. Pretpostavljam da je sljedeći Badelj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:51