INTERVJU PREKO SKYPEA

Ćiro: Šef je kupio avion, a rasprodao mi momčad

Ni u osmom desetljeću života Ćiro Blažević ne bježi od novih tehnologija, pa se JL-u iz Šangaja bez ikakvih problema javio skypeom
 Ronald Goršić / Cropix

ZAGREB - Kao trener je bio avangarda. Ispred svog vremena. Za poznatu akciju iz 1982. kod kornera još uvijek se koristi izraz “Ćirin izum”. I danas je Ćiro Blažević čovjek ispred svoga vremena. Sa 70 i nešto godina iz daleke Kine javio nam se preko Skypea. Ni manje, ni više. Tko bi rekao da će Ćiro tako lako prebroditi sve zamke moderne tehnologije.

- Moram, sine. Moram se truditi oko ovih novih stvari koje su nužne ako želiš ostati u tijeku - javio se Ćiro iz dalekog Šangaja. Preko interneta prati sve što se događa u Hrvatskoj. Zna za očaj koji su ponudili Dinamo i Hajduk u polufinalu Kupa.

- Čuo sam za mizernu predstavu i žao mi je zbog toga. Dekor je bio odličan, a očekivanja velika. Možda je zato i razočaranje jednako veliko.

Hrvatski nogomet na putu je prema dolje.

- Nema materijalne baze, a samim time i kvalitete. Jedino kvaliteta može jamčiti spektakl.

Toliko o domicilnim aktivnostima. Prebacili smo loptu na njegovu polovicu. Je li i u Kini kriza?

- Ma kakvi, Kina je u procvatu. Ono što je Amerika nekada bila.

Šangaj ima više od 18 milijuna stanovnika. Grad je...

- Svjetsko čudo. Vlakovi voze 300 na sat. Čuda moderne arhitekure. Uostalom, imaju i atomsku bombu.

Postoji i tamna strana Ćirine azijske putešestvije.

- Prevoditelj mi je danas rekao stvar koja će demantirati moje početne impresije. Jedan od igrača želi u Australiju jer su mu tamo obećali putovnicu. Svaki Kinez želi van jer misli da je bolje nego ovdje. Šangaj je prepun bogataša, ali i sirotinje. Nije ni čudo koliko ih ima.





S novinarima ima sjajne odnose. Prevoditelj svako jutro mora čitati što pišu o njemu.

- Zamisli, jedan je napisao da sam najveće sportsko ime koje je došlo k njima. Ne zna kakvu mi je hipoteku stavio na leđa.

Igrače je zapamtio. Ispočetka im je dodijelio brojeve, a sada ih već zove po imenima. Zanimalo nas je ima li kakvog “đilkoša”.

- Uspostavio sam takvo ozračje u momčadi da ako i postoji, nema šanse da manifestira svoje ‘đilkoške sposobnosti’ - smije se dobro raspoloženi Ćiro.

Prisjetili smo se jednog druženja u Van Goghu kada je kuma Mamića nagovorio da uzme Mandžukića. I sada nudi svom učeniku u Maksimirskoj 128 jednu potencijalnu akviziciju.

- Nije napadač, ali je stoper. Mogao bi ga Mamić uzeti za male pare, a na njemu zaraditi deset puta više - otkriva Ćiro koji je malo ljut na svog predsjednika.

- Imam velik problem. Maloprije sam doznao da mi je prodao još jednog reprezentativca. Četvrtog otkad sam došao. Imali su nekih nesuglasica i prodao ga je za dva milijuna dolara. Da uzmeš Barceloni ili Realu četvoricu, bili bi u problemima, a kako ne bih ja u Šangaju.

Vjerojatno mu je nedostajalo nešto “keša” za privatni avion koji je platio 24 milijuna dolara. Nego, je li ambicija još uvijek ista ili...

- Kad smo prvi put razgovarali,, rekao mi je: ‘Jel’te, vi ćete biti prvak’. ‘Hoću’, odgovorio sam, ‘ako mi ne rasprodate momčad’. Sada će se zadovoljiti azijskom Ligom prvaka. Dakle, plasman među prva četiri.

Svi preduvjeti su stvoreni. Stadion je...

- Famozan. Jedino ima atletsku stazu pa nema kontakt s publikom.

Upravo će ona biti vjetar u leđa ambicijama Ćirinih sinova.

- Igramo prvu utakmicu kod kuće tek za 15 dana, a stadion je već rasprodan. Prvi put.





Kineski nogomet nije loš.

- Mislio sam da će Mujanović i Poljak biti pojačanja, ali shvatio sam da nisu bolji.

Afera oko namještanja utakmica tresla je i nogometnu Kinu prijetila odgodom prvenstva.

- To je napokon gotovo. Pronašli su krivce.

Priča se da bi sudac koji je sudio utakmicu Hrvatska - Meksiko na SP-u mogao biti osuđen na smrt.

- Tko ovdje ukrade više od milijun dolara, dobije smrtnu kaznu. Ako mu se dokaže. Zamisli, kod nas ne bi bilo dovoljno metaka - bio je u formi Ćiro kojemu svaki zvuk materinjeg jezika izmami osmijeh od uha do uha.

- Nedostaju mi prijatelji. Teško zaspim svaku noć, a sad kad sam vas čuo zaspat ću još teže (s Ćirom smo po kineskom vremenu razgovarali oko 22 sata, op. a.) Nemojte previše zvati. Neću izdržati.

U Hrvatsku će tek u lipnju kad je pauza u kineskom prvenstvu od šest tjedana zbog SP-a.

- Ako ostanem u utrci za visoka mjesta, eto mene s mojim Kinezima na pripremama u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 15:55