NOGOMETNI GENIJI

Cristianov život u Wayneovoj sjeni

Osjećao sam da se od mene traži više nakon Ronaldova odlaska u Real. I isporučio sam, kaže Rooney dok juriša na Ronaldov golgeterski rekord
 Reuters

ZAGREB - Toyota nije jedini stroj na svijetu koji ove godine ima problema sa zaustavljanjem. Wayne Rooney također ne uspijeva prikočiti i savjeti Alexa Fergusona “da se obuzda” kako ne bi izgorio jedva dopiru do njega, piše novinar Timesa nakon što je Unitedov napadač s nova dva pogotka demolirao Milan.

Wayne Rooney danas je ultimativni nogometni hit na Otoku, u dobroj mjeri i zato što je Cristiano Ronaldo upravo doživio strašnu havariju s Realom. Premda je opčinio nogometni svijet još na Euru 2004. godine, kada ga je Sven Goran Eriksson predstavio svijetu kao “bijelog Pelea”, Wayne Rooney je sljedećih godina živio u sjeni Portugalca na čiji je pogon funkcioniorao Manchester United .

Ronaldo je iz šarmera koji neumorno “prodaje bicikle” izrastao u favorita za Zlatnu loptu, u najboljeg izvođača slobodnjaka na svijetu i strijelca koji postavlja nove, gotovo čudovišne standarde za napadače. Rooney je u istom razdoblju postao Ronaldov partner i igrač spreman na različite žrtve. U jednom trenutku pogazio je ponos i čak zaigrao bočog igrača rintajući i uklizavajući poput Gattusa. Bio je pomalo perverzan prizor gledati igrača dok trati božanski talent na mjestu požarnog, ali Fergusonu su u tom trenutku trebale druge Rooneyjeve kvalitete.

Kada je Ronaldo prošlo ljeto kapitalizirao svoj status nogometnog Brada Pitta najskupljim transferom u povijesti igre, Rooney je napokon izašao iz sjene. Istini za volju, nikada se on nije žalio što se planet Manchester vrti oko Ronalda, između dva igrača nakon sukoba na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. čak se razvila i posebna vrsta naklonosti, ali Ronaldovu prisutnost engleski je centarfor osjećao kao neku vrstu željezne kugle privezane za nogu. Bez Ronalda u susjedstvu nogomet je postao Wayneov svijet.

Brojke i pobjednička putanja “crvenih vragova”, koji su na početku ožujka lideri Premiershipa i među osam u Ligi prvaka, to će lako dokazati. Rooney je s dva gola Milanu stigao do 30 pogodaka u svim natjecanjima ove sezone. Sir Alex vjeruje da uz ovakav predatorski instinkt njegov centarfor do kraja sezone može srušiti Ronaldov rekord od 42 gola iz sezone 2007./2008. Na tom putu jedino ga može zaustaviti ozljeda.

Ferguson je proteklih tjedana nekoliko puta opleo Rooneyja u novinama jer ne zna pravilno dozirati napore. Zamjerio mu je što je u prijateljskoj utakmici s Egiptom predugo ostao na terenu i ozlijedio se, zbog čega je poslije preskočio gostovanje kod Wolvesa.

- Osjećao sam da se od mene traži više nakon što je Ronaldo otišao u Real. Znao sam da mogu dati više, to sam i učinio, a sada vjerujem da mogu otići i stepenicu više. Možda ću ovih dana čak nazvati Cristiana i malo porazgovarati s njim na ovu temu - našalio se Rooney nakon što je s lakoćom potopio Milan.

Pitanje je hoće li mu Ronaldo podići slušalicu nakon što je projekt “galacticosa” pomeo neočekivani tsunami već u osmini finala Lige prvaka. Bankari iz Caja Madrida i Banco Santandera ljetos su snove Florentina Pereza poduprli sa 136 milijuna eura, što je Realove rashode u posljednjih šest godina dovelo do monstruozne brojke od 690 milijuna funta.

U tom razdoblju klub je promijenio pet predsjednika, osam trenera i redovito je ispadao u osmini finala Champions lige. Izbacivali su ga redom Juventus, Arsenal, Bayern, Roma, Liverpool i sada Lyon. Možda bi trend dogodine mogao promijeniti napadački tadem Ronaldo - Rooney?

Rooney vs. Ronaldo

32 nastupi (LP i prvenstvo) 22

2644 odigrane minute 1757

27 golovi 21

185,6 minuta igre po golu 157,6

59 udarci u vrata 57

72 udarci izvan vrata 52

45,04% postotak šuta 52,29%

4 asistencije 3

51 stvorene prilike 54

Četiri gola protiv Milana vrhunac sezone Slobodni udarac protiv Valencije

Pet utakmica bez gola razočaranje sezone Eliminacija iz Lige prvaka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 11:37