PIŠE ORLANDO RIVETTI

ČUVENI SPORTSKI NOVINAR O 'MRAČNOM DOBU' NK RIJEKE Klub je tada platio popravak krova na crkvi u koju je išla desetogodišnja curica Kolinda

 
Kantrida tijekom utakmice protiv Crvene Zvezde i Kolinda Grabar Kitarović
 / Fotografija iz knjige 100 godina stadiona Kantrida / Davor Pongračić / Cropix

Grobničani su vatreni i iznad svega otvoreni i pošteni ljudi. Gravitiraju Rijeci, nekada su radili u “harteri”. Bili su mesari i “šoferi”. Mljekarice. Iznad svega vole svoj grad - Rijeku!

Najžešći su navijači HNK Rijeka. Na taj “veseli kamion”, ukrcala se i “lijepa Kolinda” kada je prije pet godina ušla u utrku za predsjednicu svih Hrvata. Na utakmicu Rijeke došla je tada u dresu Anasa Sharbinija. S desetkom na leđima. Broj umjetnika zelenih travnjaka, Grobničana. Po mentalitetu i poimanju života neshvaćenog genija loptanja.

Matjaž Kek nije imao razumijevanja... Za razliku od Zlatka Dalića, koji mu je prije 12 godina, dok je bio trener Rijeke, dao kapetansku traku... Dalić je kratko trajao, godinu dana, Anas je zajedno s bratom, Ahmadom, za 2,3 milijuna eura plus PDV prodan Hajduku, da bi se Rijeka spasila od bankrota. Vratio se Anas preko Saudijske Arabije na vrijeme da svojoj Grobničici pokloni dres. Pobjedničku desetku.

Bijeg

Anas je, dok je bio član Hajduka, stalno bježao iz Splita, da bi uhvatio malo grobničkog zraka. Za razliku od sadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja u Splitu uporno traži oprost grijeha. Za ono “orjunaši” s nacrtanom svastikom... Nakon Poljuda, utakmice Hrvatske i Mađarske, splitsko Kazalište. Pa na “Gudeljovu” prezentacije knjige. Igrača koji je sa 17 godina bio kapetan reprezentacije Jugoslavije kod Miljana Miljanića.

Ljubo Španjol, predsjednik HNK Rijeka, sedamdesetih godina prošlog stoljeća, dakle, po predsjednici “iz mračnog doba”, bio je vidovit. NK Rijeka je tada financirala sanaciju krova na grobničkoj crkvi u koju je išla desetogodišnja curica Kolinda. Ljubo Španjol, Rabljanin, još u dobrom zdravlju, redovito na utakmicama na Rujevici, postao je predsjednik kluba 1973. kada je Rijeka bila drugoligaš... Uveo je klub u Prvu ligu, godinu dana kasnije osvojio Kup Jugoslavije (1978.), a nakon toga su ga smijenili. Jer je bio jači od “komiteta”. Na tradicionalnom sajmu mladog vina, Beloj Nedeji, na Kastvu, uživala je ove godine i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Slika se s “pešekanom”, maskotom HNK Rijeka, a glasnogovornik kluba, Alen Fućak, ponosno joj je uručio člansku iskaznicu. “Krepat ma ne molat”...

Josip Skoblar, najbolji je igrač koji je ikada igrao u dresu Rijeke. Došao je 1975. godine kao “Zlatna kopačka” 1971. godine, (44 gola), a prije tri godine dobio je visoko francusko odlikovanje za zasluge za Francusku. Vitez! Još uvijek ne zna zbog čega ga nije primila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, iako je sve bilo dogovoreno... Skoblar, Zadranin, na Kantridu je stigao preko Beograda i Marseillea. Iz Jugoslavije je pobjegao sa 25 godina kada se nije smjelo u inozemstvo do 28 godina. Izbjegao je i vojsku, kasnije su mu dali diplomatsku putovnicu. Josip Skoblar bio je trener Rijeke u “mračnim godinama”, kada je Rijeka bila “filijala C. zvezde i Partizana”. Srušio je veliki Real Madrid, 24. listopada 1984. godine (3-1), kada su igrali Ravnić, Malbaša (otišao u Dinamo), Milenković, Hrstić, Juričić, Tičić, Sredojević, Stevanović, Gračan, Radmanović, Fegić i Desnica...

Ni Tito mu nije mogao ništa reći

Što mislite, tko je mogao nešto sugerirati Skoblaru, kazati mu tko bi trebao igrati? Nije se rodio. Ni drug Tito! Skoblar je te godine doveo Rijeku na diobu drugog mjesta s Partizanom i Željezničarom, dva boda manje od prvaka Crvene zvezde, s kojom je Rijeka u 30. kolu na Kantridi odigrala neodlučeno... Jednom su mu rekli da mora pustiti utakmicu Dinamu koji je vodio Miroslav Blažević. Znate kako je završila utakmica? Rijeka je dobila 3-0. A Blaževiću je skočio krvni pritisak kao da ga je ujela zmija otrovnica.

Slobodan Ćosić bio je “zvezdaš” kojega je 1975. godine Ljubo Španjol doveo na Kantridu kada su ga potjerali s Marakane. “Bata Ćole” je bio savjetnik. Pomogao u stvaranju kluba koji se vratio prvoligaškom društvu. Nije dugo trajalo. Kao ni trener Gojko Zec. Beograđanin koji je došao iz Vojvodine, a nakon Rijeke otišao u Crvenu zvezdu.

Najviše je trenera Rijeke bilo iz - Hajduka! Od Joze Matošića, Barba Luke Kaliterne, Beare, Katalinića, Lokice, Vulića... Trener Rijeke bio je dva mjeseca i Luka Bonačić. Nije vodio nijednu službenu utakmicu. Jer kada su ga htjeli uvući u “političke igre” zalupio je vratima i otišao. Bilo je to 1996. godine kada je na vlasti bio trijumvirat Šarinić-Ježić-Frančišković. Svaka čast Luka!

Predsjednica se uhvatila svog Grobničana, Zorana Šestana, koji je navodno bio zapostavljen jer su igrali politički podobni. Imala je predsjednica deset godina kada je Rijeka u Splitu u polufinalu Kupa Jugoslavije pobijedila sastav Hajduka 1-0 iz kaznenog udarca kojega je realizirao Kustudić. A “penal” je bio na Šestanu. Zahvalan igrač, koji je igrao koliko je trebalo, dok nije doživio prijelom noge u Beogradu protiv Crvene zvezde.

Uključiti mozak

Riječani su tužni, ogorčeni, razočarani! Badave sva naknadna objašnjenja. Što je predsjednica mislila kad je rekla što je kazala... Političko je to silovanje jadne lopte. Predsjednica je pretjerala. Da je netko drugi u pitanju čovjek bi rekao da uključi mozak prije nego što aktivira jezik...

Na Rujevici će 16. studenoga Hrvatska igrati sa Slovačkom odlučujuću utakmicu za odlazak na Europsko prvenstvo. Najavljen je dolazak predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića. Na sreću, narodu je važnija utakmica i uspjeh reprezentacije od - političara!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 23:03