POMOĆ IGRAČIMA

Dario Šimić i Mario Jurić osnovali sindikat nogometaša: Ovime želimo spriječiti novu aferu Offside

Iskrivljena je percepcija da je prosječni hrvatski nogometaš bogataš. Mnogi ne mogu platiti ni porez, tvrde Šimić i Jurić
 Drago Sopta / Cropix

ZAGREB - Izlazeći iz Novinarskog doma nakon predstavljanja projekta Hrvatske udruge nogometni sindikat, jedna je kolegica savršeno sublimirala upitnike koji su se vjerojatno rodili iznad glave većine onih koji su slušali izlaganje predsjednika udruge Darija Šimića i tajnika Marija Jurića: - Pa zar su nogometaši najugroženija profesija u Hrvatskoj?

Upravo su taj stereotip u 20-minutnom “uvodnom predavanju” profesorski razbijali Šimić i Jurić.

- Želimo promijeniti percepciju da su hrvatski nogometaši jako bogati ljudi, koja je utemeljena na nekoliko ekstremnih slučajeva - tvrdi Jurić, bivši igrač Dinama, Zagreba, Spartaka iz Nalčika..., koji bi trebao biti glavni operativac udruge.

Predsjednik Šimić, koji je “odlučio pomoći svojim autoritetom i znanjem u zaštiti igrača”, tvrdi kako će mu bogato iskustvo dobro doći u borbi s domaćim problemima.

- Sindikat igrača u Serie A, uz engleski, najbolji je na svijetu. Oni svoje probleme rješavaju ekspresno, a neki naši slučajevi na Arbitražnom sudu HNS-a stoje godinama - kazao je Šimić koji je plastično opisao probleme s kojima se susreću domaći nogometaši:

- Ovim se borimo protiv nastanka neke buduće afere Offside. Nogometaši su, kao samostalni obrtnici, dužni plaćati poreze i prireze državi čak i u slučaju kada ne primaju plaću. Na te im iznose država još naplati 14 posto kamata u slučaju da kasne s uplatom. Takvima želimo pomoći, prije svega pravnim savjetima.

“Pravni savjeti” najopipljiviji su alat kojim su se Šimić i Jurić jučer mogli pohvaliti. Iako u teoriji njihov koncept izgleda funkcionalno, na konkretna je pitanja vodeći dvojac HUNS-a ponudio malo odgovora. Tako su i Varaždincima, jednom od simbola HNL-ovske nelikvidnosti, namijenili “pravnu pomoć”, slično kao i hajdukovcima kojima prijeti jednostrano “rezanje” ugovora. Nešto više od toga, osim dobrih želja i namjera, za sada nisu otkrili...

- Slovenci, koji su se okupili u sindikat prije sedam godina, danas rade na promociji nogometa jer su riješili probleme koji nas muče - tvrdi Šimić.

Osim već spomenutih problema, čeka ih i borba s Udrugom prvoligaša, koja im je poželjela dobrodošlicu, ali “po defaultu” ima interese koji se kose s ovima nogometnog sindikata. Na dopis HNS-u o zajedničkom sastanku nisu dobili odgovor, nadaju se i pristupanju Udruzi nogometnih sindikata svih zemalja (FIFPro), koja im je već dala mnogo savjeta... Živahan, ambiciozan projekt za, barem tako tvrde glavni protagonisti, one kojima je potrebna pomoć...

Hrvatska udruga nogometni sindikat u brojkama

50 kuna iznosi mjesečna članarina u HUNS-u

100-ak slučajeva godišnje stigne pred Arbitražni sud HNS-a, a neki se rješavaju godinama

7 godina postoji nogometni sindikat u Sloveniji koji će poslužiti kao uzor hrvatskom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:53