DRASTIČNE PROMJENE

DIKTATOR NA OLD TRAFFORDU Cijela Engleska se pita: Hoće li Louis Van Gaal potjerati Rooneyja?

Van Gaal će u prvu ekipu sigurno gurnuti i neke dječarce kao što je u Barçi učinio s Xavijem
 AFP

Louis Van Gaal preuzet će Manchester United sredinom sljedećeg tjedna, odmah nakon što “kazalište snova” predstavom s Hull Cityjem spusti zastor na sezonu, tvrde kroničari zbivanja na Old Traffordu. 62-godišnji nizozemski izbornik želi čistu situaciju prije 7. svibnja kada namjerava objaviti popis putnika na Svjetsko prvenstvo.

To u prijevodu znači da obitelj Glazer nije spremna na kockanje s Ryanom Giggsom i “klasom ‘92”. Unatoč zavodljivosti priče o generaciji koja je odgojena u klupskom inkubatoru i sada je spremna doživotno služiti Unitedu, vlasnici kluba drže da za obnovu ove romanse uvijek ima vremena jer Giggs, Scholes, Butt i Phil Neville jedva da su na pragu četrdesetih. U trenutku duboke rezultatske krize klub treba etabliranog trenera, čovjeka s uspjesima i stručnim autoritetom, a Van Gaalov trofejni kabinet pripada krugu najvrednijih svjetskih zbirki.

Van Gaal je skupljao srebrninu u svim klubovima u kojima je radio. S Ajaxom je bio višestruki nizozemski prvak i osvajač Lige prvaka. Španjolski prvak s Barçom, šampion na klupi AZ Alkmaara, trofejni Bayernov trener. Na novoj dužnosti Van Gaalu će u prilog ići i imidž mini-diktatora, trenera koji ne preže od konfrontacije s vlastitim igračima. Nije tajna da je Man Unitedova svlačionica nakon Fergusonova silaska s vlasti živjela u “raspašoj režimu”, paparazzi bi vesele igrače pronalazili u noćnim izletima čak i nakon poraza u velikim i važnim utakmicama kao nedavno protiv Bayerna...

U paketu s Van Gaalom, prema svemu sudeći, stiže i manji odred pomoćnika. Proslavljeni napadač Patrick Kluivert kao desna ruka, videoanalitičar Max Reckers, fizioterapeut Jos Van Dijk i trener vratara Frans Hoek. Neizbježno će, kažu oni koji poznaju nizozemskog trenera, zatim stići i nekolicina igrača po njegovu izboru, pri čemu ne treba unaprijed otpisati mogućnost “holandizacije”.

Kakav je Van Gaal trener i čemu se mogu nadati Wayne Rooney i, recimo, Robin Van Persie sutra kada nova metla useli u svlačionicu. “Nekim igračima koji više nemaju što naučiti o nogometu moglo bi biti vrlo teško. Rooney pripada toj kategoriji. Ako trener dođe i kaže ‘učini to na potpuno drukčiji način, promijeni sve što si dosad radio’, bit će problema”, vjeruje nekadašnji Bayernov as Mehmet Scholl koji je dobro upoznao Van Gaala i drži ga svjetskim top-trenerom.

Iz njegova iskustva, Van Gaal je uvjerljivo najbolji na terenu, u brušenju igre, razvijanju akcija, dotjerivanju detalja. Nije previše opterećen motivacijom igrača i tzv. man-to-man menadžmentom. “U grupi od 26, 27 igrača on će pronaći 14 lojalnih sljedbenika i oslonit će se na njih. U radu na terenu je briljantan i uz njega će profitirati svi nogometaši koji misle da mogu i trebaju učiti. Takva je klima osobito povoljna za mlađe igrače”, dodaje Scholl.

Tu ocjenu potvrdit će vam današnje zvijezde koje su Van Gaala upoznale u tinejdžerskoj dobi. On je prvi u vatru gurnuo Xavija i prvotimcima učinio Bayernove poletarce Badstubera i Thomasa Müllera koji bi, uzgred rečeno, mogao biti njegov prvi izbor na ljetnoj tržnici zajedno s Kroosom i Reusom.

“Pokušajte zamisliti kako sam se osjećao. Imao sam 18 godina i dotad sam igrao samo za Barçu B. Nisam imao apsolutno nikakvo iskustvo u prvoj momčadi i na treninge sam odlazio metroom. Onda dođe Van Gaal i nekoliko dana kasnije 50 tisuća ludih Engleza mi vrišti nad glavom”, prisjeća se Xavi kako je debitirao za A-momčad u dvoboju Lige prvaka na Old Traffordu.

Luis Enrique, aktualni trener Celte i favorit za nasljednika “Tate” Martina na Barçinoj klupi, kaže da je Van Gaal trener od kojeg je najviše naučio.

“Živcirala me njegova opsesija radnom etikom, ja sam bio nešto opušteniji karakter, ali nakon svega znam da sam baš od Van Gaala najviše upio kada je riječ o radu na terenu”, kaže Enrique.

No, Ferran Soriano, prvi operativac Manchester City-ja upozorava da Van Gaal nigdje ne traje dugo jer lako pronalazi neprijatelje i otvara fronte.

- Ako se loše odnosiš prema svojim ljudima, oni će pričekati tvoj pogrešan korak i dočekati trenutak za osvetu. Louis Van Gaal je vrlo dobar trener, ali je iznimno teško surađivati s njim i zato mu ljudi okreću leđa čim zaredaju prvi neuspjesi. Ista stvar mu se dogodila i u Barceloni i u Bayernu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 22:59