TRENER KOPRA

'Dinamo je najveća sportska institucija bivše države'

'Zeku pamtim kao igračinu, bio sam klinac dok je blistao na SP-u '82, ali igračina je bio i Maradona'
 Ronald Goršić / Cropix

S uspješnim trenerom Luke Koper našli smo se kod mariborskog hotela Piramida prije Superpokala. Vrlo mirno djelovao je i glede utorka u Zagrebu: - Što smo napravili, napravili. Ne skrivam ništa.

Žali što ne može igrati Novaković:

- Sudario se na treningu s Brulcom, koji mu je pao na nogu i stradali su ligamenti koljena. A Igor bi stvarno koristio, brz, prodoran i opasan tamo po desnoj strani.

Koga su još ljetos doveli?

- Polušpicu Marčetu koji je bio u Partizanu i Škotskoj, stopera Marića koji je igrao i za Primorje, veznog Filipovića koji se okušao u Olimpiji i Domžalama. Oni su zamjena za Vršiča, povratnika u Temišvar nakon što je ovog proljeća za nas nanizao 9 golova i 5 asistencija, te za Rajčevića i Vilera, nove članove Maribora.

Kad se spomene Dinamo, sugovornik najprije podsjeti:

- Nije li uoči ždrijeba Velimir Zajec priželjkivao upravo nas? No, poslije prijateljskog susreta u Maksimiru ipak se predomislio.

Iako su Plavi pobijedili 1:0. Bio je to jedini koparski poraz u jednomjesečnim pripremama: - Potom smo svladali Crvenu zvezdu 2:1, Dinamo Tirana 3:2, Shaanxi Chanbu 1:0, Sturm 2:1, remizirali s Rapidom Bukurešt 1:1 jer je Bubanja u zadnjoj minuti promašio penal. Najbolje je bilo protiv Austrijanaca, izvanredno, fenomenalno, i mene su iznenadili moji igrači.

Sve je gledao Sreten Ćuk pa potanko izvijestio šefa Zajeca.

- Zeku pamtim kao igračinu, bio sam klinac dok je blistao na SP-u '82. Ne mora značiti da je takav i trener; Maradonin primjer dovoljno je ilustrativan...

Ne dvoji o potencijalu Dinama:

- Dinamo je uvijek Dinamo, to je jasno kao 1x1. Najveća sportska institucija bivše Juge. Sa silnim proračunom tako da među 20 profesionalaca može imati 10 iz inozemstva, za svakoga platiti odštetu milijun ili dva. Mi godišnje koštamo manje od milijun eura!

Nade uoči 13. srpnja; Modri vele da im je pripao najteži takmac?

- Pratili su nas, znači da nas ne podcjenjuju. Nadam se da ćemo odigrati kvalitetno, onako kako znamo: tehnički, s mnogo brzih pasova.

Je li spremnost i forma na 70-80 posto?

- Jest, čak i više. Svjestan sam da nikad ništa nije sigurno; katkad tri dodavanja ne možeš sastaviti ni protiv Drave! Događa se da ti je momčad neprepoznatljiva.

Kime i čime prijeti Dinamo?

- Možda koga preskačem kažem li da kod Plavih postoji šest nogometaša visoke klase?

Koji mu je baš po ukusu?

- Sammir je car ideja, razigravač koji šalje u čiste prilike. Čitam da Mandžukić i Bišćan nisu u idealnom zdravstvenom statusu, za nas to nije loše. Naravno da zbog širine izbora Zajec nema posebnih problema. Odakle je došao Dodo, iz Intera? Ovi s bokova, Etto i Ibanez, hitri su, okretni, znam da za zadnjeg veznog konkuriraju Chago i Calello; Chago nam je zabio, mislim da bi lopta išla vrataru u ruke da se nije odbila od Kramarića i otišla pod gredu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 11:51