ODLAZE U ŠVEDSKU?

Dinamo u strahu od vlastitih navijača skriva plan priprema

‘Modri’ kriju itinerer priprema i prijateljskih utakmica u Austriji jer se boje nereda vlastitih navijača
 Nenad Dugi / Cropix

ZAGREB - Možda Dinamo nema momčad za Ligu prvaka. Možda će i Europska liga biti teška misija za Zajeca i društvo. Možda “modri” nisu baš blizu gornjem domu europskog nogometa. No, zato njegovi navijači uživaju izniman “ugled” u široj okolici. Barem među organima reda koji su nakon mukotrpnih pregovora nevoljko dali svoj amen prvaku Hrvatske da dogovori i odigra prijateljske utakmice na tlu Austrije.

Loš glas koji prati BBB-e doveo je do tolikog apsurda da klub iz Maksimira mora kriti potencijalne protivnike, datume i mjesta odigravanja pripremnih utakmica.

Boje se u Dinamu vlastitih navijača i za to imaju čvrsto uporište. Ili nekoliko njih. Od uriniranja po korner zastavicama u Faaker Seeu 2002., pa preko nereda u Kriensu i Kapfenbergu do “grande finala” i međusobne tučnjave u Bad Bleibergu 2009. godine.

Zbog navedenih stvari teško je doći do konkretnih detalja oko priprema, ali saznajemo kako je slovenskoj Rogli oduzeta privilegija da bude početna etapa Zekinog slaganja mozaika novog Dinama. “Modri” tako neće udariti snažan pečat najnovijoj ljubavi koja cvate između susjednih država, već odlaze u Švedsku na turniru koji se navodno igra u Malmöu.

Vrdoljak postao Legijin rekorder

Skandinavija je skupa, ali bar za dnevnice neće biti problema. U blagajnu stiže oko milijun eura na ime odštete za Ivicu Vrdoljaka. Vrdi je tijekom petka podvrgnut liječničkom pregledu koji je bio posljednja brana potpisu ugovora s poljskom Legijom.

Dolazak Dinamova veznjaka izazvao je ogromno zanimanje u Varšavi, a uskoro smo saznali i zašto. Poljske kolege otkrili su nam kako je Ivica Vrdoljak najskuplje pojačanje u povijesti Legije.

Vremeplov izgreda Dinamovih navijača

Dinamo zbog potencijalnih nereda navijača krije imena suparnika na pripremama u Austriji krajem lipnja

Faaker See 2002.

Dinamo je igrao sa Slovanom, a u prvi plan se probijaju BBB-i. Razbijanje na stadionu, napadi na policajce, uletavanje na travnjak i uriniranje po korner zastavicama bio je dio folklora navijača Dinama pred zaprepaštenim domaćinima

Kriens 2003.

Netko “pametan” je odlučio da u Švicarskoj organizira utakmicu s Partizanom koja je mogla imati bilo koji predznak osim onaj “prijateljska”. Bar što se tiče navijača obaju klubova koji su uletjeli na travnjak i međusobno odmjerili snage.

Kapfenberg 2007.

Utakmica s Rapidom i novi “show” navijača iz Zagreba. Njih više od dvije stotine napustilo je stadion tijekom utakmice s namjerom da se obračuna s policijom. BBB su bili potpomognuti navijačima Rapida, a epilog je 30-ak ozlijeđenih policajaca i nekoliko razbijenih automobila. Dinamo je prekinuo pripreme.

Bad Bleiberg 2009.

Posljednji incident bio je na utakmici s rumunjskom Steauom. Bilo je tu svega. Navijači su se tijekom utakmice šetali kaznenim prostorom, bacali baklje na travnjak, trgali zastavice, prekinuli utakmicu masovnim utrčavanjem na travnjak, a na kraju se i međusobno potukli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:30