NENORMALNI UVJETI

DINAMU PRIJETI NAJTEŽA SEZONA U POVIJESTI Kako voditi hrvatskog prvaka i pritom sjediti u osječkoj sudnici?

Dinamo je u utorak doživio 105. rođendan, 26. travnja 1911. "rodio" se Građanski. A rođendanski dar stigao je iz USKOK-a, koji je podigao optužnicu protiv Zdravka i Zorana Mamića (i poreznog službenika iz Sesveta te Damira Vrbanovića) u onoj prvoj istrazi od prošloga srpnja.
 CROPIX

USKOK je u optužnici detaljno opisao način kako se, kaže u optužnici, izvlačio novac iz Dinama. Sve to bi, dakle, trebalo značiti da je započela, a u mjesecima koji dolaze i rasplamsat će se velika pravna bitka, hrvanje kaznenim i procesnim pravom, kako to već ide, pišu Sportske novosti. Ono što je dodatak optužnici jest i odluka Vrhovnog suda da prihvati prijedlog USKOK-a i proces prebaci na Županijski sud u Osijeku.

“Prijedlog se obrazlaže time što iz javno dostupnih podataka proizlazi da suci Županijskog suda u Zagrebu: Jasna Smiljanić, Ivan Turudić i Ivica Veselić poznaju II. okrivljenog Zdravka Mamića, okr. Zorana Mamića i I. okr. Damira Vrbanovića, a Ivica Veselić je predsjednik, a Jasna Smiljanić sutkinja Arbitražnog suda Hrvatskog nogometnog saveza, dok je III. okr. Zoran Mamić prvi dopredsjednik HNS, a IV. okr. Damir Vrbanović izvršni direktor HNS. Osim toga suci Jasna Smiljanić i Ivan Turudić su suci Odjela za predmete USKOK-a koji do sada nisu sudjelovali u donošenju odluke vezane za navedeni predmet. Prijedlog je osnovan”, piše u obrazloženu Vrhovnog suda.

Doduše, krivo piše da je Zoran Mamić, a ne Zdravko Mamić, prvi dopredsjednik HNS-a...

Na izmaku snaga

- Naravno da bih želio jednoga dana otići van i da sanjam raditi u normalnim uvjetima - kazao je neki dan trener Dinama Zoran Mamić, priznavši da uvjetima u kojima sad radi, jednostavno, nisu normalni.

Sezona prepuna - svega, od USKOK-a i pritvora do ozljeda i šokantnih europskih poraza, “slučaja Ademi” i najneizvjesnijeg prvenstva u zadnjih 10 godina. Nije čudno da je na izmaku snaga, uostalom, još nam je zimus na pripremama u Rovinju rekao:

- Iza mene su teški mjeseci, ne mogu ni opisati čime sam se sve bavio. Bio sam i trener, i pravnik i sportski direktor, sve.

Zbog svega toga ovaj naslov prvaka, osvoje li ga Modri, imat će posebnu težinu, međutim, podignuta optužnica i činjenica da će se proces voditi u Osijeku, otvaraju pitanje čeka li Dinamova trenera još teža sezona od ove? Morat će voditi bitke na još jednoj fronti, a, kad krene proces, trebat će i putovati u Osijek. Koji nije na kraj svijeta, ali nije ni iza ugla.

Uvjeti rada mogli bi, dakle, biti još nenormalniji nego sad i sasvim je logično pitanje hoće li zbog najnovijeg USKOK-ova koraka patiti Dinamovi rezultati? Dosad je Zoran Mamić uspijevao “behandlati”, je li spreman za ovu novu iscrpljujuću bitku koja mu slijedi?

ŠTO KONKRETNO PIŠE U OPTUŽNICI: Dinamo oštećen za 115.871.323,39, a RH za iznos od 12.209.650,67 kn

Nakon istrage, provedene na temelju kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, USKOK je pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv četvorice hrvatskih državljana M. P. (1970.), Z. M. (1959.), Z. M. (1971.), D. V. (1959.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabe položaja i ovlasti u pokušaju, davanja i primanja mita, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, te pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju. (26.4.2016.)...

I. okr. nije obračunao porez na dohodak i prirez za 2011. godinu u iznosu od 12.209.650,67 kuna za koji iznos je III. okr., na štetu proračuna Republike Hrvatske, pribavio nepripadnu imovinsku korist, za što mu je III. okr. kao nagradu isplatio novčanu naknadu... U cilju realizacije navedenog I. okr. je, iako nije bio zadužen za predmetni spis, isti uzeo u rad te je sačinio rješenje kojim je III. okr. neosnovano umanjio navedene obveze za 919.297,46 kuna, za što mu je III. okr. kao nagradu isplatio novčanu naknadu...

Osim navedenog, utvrđeno je da je NK Dinamo III. okr. davao više pozajmica u ukupnom iznosu od 24.083.324,56 kuna, te nakon što je utvrđeno da se nevraćene pozajmice trebaju tretirati kao prividni pravni posao i da na iste NK Dinamo treba obračunati porez na dohodak i prirez, II. okr., kao izvršni dopredsjednik i član Uprave NK Dinamo, i IV. okr., kao glavni direktor i član Uprave NK Dinamo, su od siječnja do ožujka 2011. godine, zajednički i u dogovoru s III. okr., u cilju da III. okr. na teret NK Dinamo osiguraju novčana sredstva za vraćanje pozajmica, te mu time pribave znatnu nepripadnu imovinsku korist, poduzeli radnje radi realizacije navedenog. U tom cilju, a nakon što je IV. okr. potpisao dokument pod nazivom ‘Anex ugovora o profesionalnom igranju’, kojim se neosnovano utvrđuje pravo jednog nogometaša na isplatu 50 posto budućeg transfera, iako su znali da je taj nogometaš potpisao Zapisnik o raskidu ugovora kojim je potvrdio da nema nikakvih potraživanja prema NK Dinamo, II. okr. je u ime i za račun NK Dinamo jednoj banci podnio zahtjev za kredit koji je u iznosu od 4.400.000 eura odobren. Sukladno navedenom Anexu, II. i IV. okr. su naložili plaćanje 25.894.262,83 kuna s računa NK Dinamo na račun navedenog nogometaša, čime je za NK Dinamo nastala neosnovana obveza plaćanja predujma poreza i prireza u iznosu od 5.492.722,42 kune koji iznos je plaćen iz navedenog kredita, nakon čega je nogometaš, sukladno dogovoru, 25.894.262,83 kune istog dana proslijedio na račun III. okr. koji je odmah iznos od 24.083.324,56 kuna proslijedio na račun NK Dinamo, i to na ime povrata dobivenih pozajmica, dok je ostatak zadržao za sebe...

Nadalje je II. okr., kao izvršni dopredsjednik NK Dinamo, od lipnja 2008. do kolovoza 2012. godine, u namjeri da sebi pribavi znatnu nepripadnu imovinsku korist, na štetu NK Dinamo, potpisao dokument pod nazivom ‘Anex ugovora o profesionalnom igranju’, kojim se neosnovano utvrđuje pravo jednog nogometaša na isplatu 50 posto budućeg transfera, iako je znao da je navedeni nogometaš potpisao Zapisnik o raskidu ugovora kojim je potvrdio da nema nikakvih potraživanja prema NK Dinamo...

II. okr. pribavljena je nepripadna imovinska korist u iznosu od 52.037.435,73 kune, III. okr. u iznosu od 38.103.913,50 kuna, dok je NK Dinamo oštećen za ukupan iznos od 115.871.323,39 kuna, a proračun Republike Hrvatske za iznos od 12.209.650,67 kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza. Slijedom navedenog, predloženo je oduzimanje nepripadne imovinske koristi od II. i III. okrivljenika, dok je u odnosu na I. okr. podnesen prijedlog za prošireno oduzimanje imovinske koristi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:05