IVAN ĆURKOVIĆ

Dopredsjednik NS Srbije: Platini ne vjeruje u YU-ligu!

Prašina oko regionalne nogometne lige, koju je uskovitlao Dinamov glavni menadžer Zdravko Mamić, u Srbiji je tema tjedna
Zagreb, 040109.Maksimirska 128. Prostorije NK Dinama.Konferencija za medije Zdravka Mamica povodom izjave Ivana Sibera u jucerasnjoj emisiji RTL-a Duel u kojem su se sucelili predsjednicki kandidati Ivo Josipovic i Milan Bandic.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Goršić / CROPIX

I dok je u hrvatskim medijima projekt regionalne nogometne lige prihvaćen tek kao jedan od mnogih Mamićevih pucnjeva u prazno , srpske novine pretvorile su se u polemički poligon - treba li udahnuti život jednoj ligi koja je umrla prije 19 godina?

Platinijev prijatelj

Ivan Ćurković, Hrvat iz Mostara, negdašnji vratar Veleža, Partizana i St. Etiennea, gdje je tri godine dijelio svlačionicu s Michelom Platinijem, bio je predsjednik Partizana, predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije i Crne Gore, dok su još bile zajedno, a od prosinca prošle godine je dopredsjednik srpskog nogometnog saveza. Vrlo je blizak s predsjednikom Uefe Platinijem, a i vrlo je utjecajan u europskoj nogometnoj asocijaciji te figurira kao budući član Izvršnog komiteta krovne kontinentalne nogometne organizacije.

Ivan Ćurković je apsolutno kompetentna osoba za polemiku o regionalnoj ligi. I dok čelnici Hrvatskog nogometnog saveza bježe od tog “vrućeg krumpira”, Ćurković je vrlo rado govorio što o tome misle vodeći srpski klubovi i sam Michel Platini.

- Zvezdin predsjednik Vladan Lukić je kategorički odbio ideju o Regionalnoj ligi. Ljupko Petrović, bivši trener Osijeka, Zvezde (i sesvetske Croatije), tvrdi da će “teško biti s Hrvatima”, dok se Partizan izjasnio za Regionalnu ligu...

• Što vi mislite o tome?

- Regionalna liga će se kad tad pokrenuti, ali ona zahtijeva ozbiljnu studiju. Do danas takvog nacrta nema, sve je to još samo ideja koju zagovara Zdravko Mamić i za koju se izjasnio Partizan. Lako je “ući u kolo”, ali treba iz njega znati i izaći. Ako se tom projektu ne pristupi ozbiljno i odgovorno, moglo bi se sve pretvoriti u veliku bruku.

Jedno od najvažnijih pitanja je - što bi se dogodilo s nacionalnim ligama? U ovom času šest klubova iz nacionalnih liga bivše Jugoslavije igraju kvalifikacije za Ligu prvaka, a najmanje deset ih se bori za Ligu Uefe. Što paralelna liga donosi, osim sponzora i nešto veće gledanosti? I kako Uefa gleda na to?

- Michel Platini pozdravlja ideju, ali smatra da je - neostvariva! Bilo je već pokušaja s takvim ligama, no, “skandinavski model” nije zaživio. Drugo, pitanje termina je vrlo osjetljivo, Uefin kalendar je popunjen i ne znam mogu li se uopće naći slobodni termini. Osobno, digao bih ruku za regionalnu ligu, emocije kažu da, ali, tek nakon ozbiljne pripreme.

Treba nam ozbiljna studija

Temeljno pitanje, ipak, nisu ni termini, ni kako bi se dijelile pozicije za Uefina natjecanja, već - sigurnost. Da je to doista najdelikatniji fragment regionalne lige, potvrdio je i Ćurković:

- Ovog vikenda, na rukometnoj utakmici, u inače mirnom Novom Sadu, netko je u teren bacio “topovski udar” i utakmica je prekinuta, a sudac je završio u bolnici. U Srbiji je pokrenuta široka akcija protiv nereda i nasilja na sportskim priredbama, međutim, na utakmicama regionalne lige probudili bi se “duhovi prošlosti” i taj segment zahtijeva ozbiljnu analizu kompetentnih ljudi. Samo u tom slučaju može se računati na potporu Uefe, u Nyonu će o tome razgovarati tek kad im predočite ozbiljnu studiju - zaključio je Ivan Ćurković.

A Kosovo i Makedonija?

Po nekim medijima provlači se da bi Hrvatska regionalnoj ligi davala tri kluba (Dinamo, Hajduk, Rijeka), Srbija također tri (Zvezda, Partizan, Vojvodina), ali nigdje nije spomenut status kosovskih i makedonskih klubova. Zapravo, sve se svodi na vjekovno suparništvo “velike četvorke”.

Ali, već u startu ideja je naišla na žestoko protivljenje (Zvezda), Hajduk u pravilu ne želi biti “guska u magli”, jedino je Partizan za. Inicijator ideje Zdravko Mamić se nakon žestokog prosvjeda Dinamovih navijača povukao. Je li i odustao? Tko zna?

Stjepana Bobeka preselili smo u vilu

Ivan Ćurković s naglašenim emocijama govori o Štefu Bobeku, prema mnogim mišljenjima, najvećem hrvatskom nogometašu koji je proslavio Partizan. Bobeku je danas 86 godina, ostao je u Beogradu i odbio poziv pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, jednog od utemeljitelja Partizana, da se vrati u Zagreb.

- Bobek se nedavno preselio u jednu vilu, koju je iznajmio Partizan, koji skrbi o svojoj legendi. I ja ga često posjećujem, jer Bobek je pisao povijest kluba, kojemu sam i ja 17 godina bio predsjednik. Dobrog je duha, ali teško podnosi samoću i Partizan se pobrinuo da ne zaroni u depresiju - rekao je Ćurković, potvrdivši da beogradski klub vodi brigu o onima koji su ga proslavili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 19:31