TAMBURAŠI SU SPREMNI

Dosta je maksimirskog prokletstva, vrijeme je da se prezimi u Europi!

Mi smo optimisti. Makar smo se godinama tužni spuštali niz stepenice maksimirskog stadiona i tražili utjehu u najbližoj birtiji raspravljajući o europskom prokletstvu...
Zagreb, 310809.Direktor NK Dinamo Zdravko Mamic odrzao je tiskovnu konferenciju u prostorijama kluba.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Snijeg, prognozirana temperatura minus 10, bez gledatelja... U ložama će svoje predstavnike naoružane bilježnicama imati Bayern, Manchester City, Werder, Tottenham, Bayer, Sunderland, Šahtar, Dynako Kijev, Az Alkmaar, Blackburn Rovers, Chievo, Rubin, Spartak Moskva, Lokomotiv Moskva, Red Bull Salzburg, Toulouse, Marseille, Lyon, PSG i Ajax. Meta mnogih Mario Mandžukić, Etto, Lovren, saznajemo i Sammir. U loži u kojoj će sjediti Zdravko Mamić i društvo, otvorena linija s Amsterdamom. S grčem u želucu čekat će se golovi koje bi trebao zabijati Ajax, pišu Sportske novosti.

SAZNAJTE SVE O SPORTU NA STRANICAMA SPORTSKIH NOVOSTI

U hladnjacima spremljeni šampanjci kojih možda neće biti dosta, ali koji možda nikad ni neće biti otvoreni. U jednom drugom dijelu grada nervozno će čekati tamburaši kojima bi poziv negdje oko 20.45 sati mogao donijeti jednogodišnju zaradu, izvršni dopredsjednik će u dubini svoga kaputa držati spreman novčanik koji će “pucati” od novčanica vrijednih 500 eura. Nikad s većim guštom neće gurnuti u harmoniku i tamburaške žice.

Na zagrebačkoj tržnici Dolac najvjerniji navijači uz obvezni dress code. Sunčane naočale. Metafora sasvim jasna, BBB žele gledati Modre na proljeće u Europi. Većina njih nije se rodila one 1970. godine kad su Modri posljednji put u Europi igrali u kratkim rukavima. To je ukratko opis utakmice Dinamo - Temišvar koja će se igrati izvan travnjaka. Ogleda kojim bi zagrebački klub mogao otići u povijest, u sve europske almanahe. Plavi su bili već izbačeni iz Europe, naročito nakon one kazne oduzimanja tri boda koji su poslije vraćeni. Stigmatizirani, posramljeni, osuđeni, mnogo puta - prevareni. Suci su ih oštetili gotovo na svakoj utakmici u skupini. Definitivno, maksimirsko društvo je već bilo prežaljeno u svim europskim kombinacijama. Gledali smo krajem studenoga jednu emisiju na Eurosportu posvećenu Europskoj ligi.

U vrijeme kad su ona tri boda već bila vraćena. Komentator je priču završio riječima: “Ovdje je sve jasno, Ajax i Anderlecht idu dalje, ispadaju Temišvar i Dinamo”. E, pa nije sve jasno, dragi naš Eurosport. Modri još žive, imaju šansu napraviti nemoguće, ugurati se u Ripleyevih “Vjerovali ili ne”. Potrebna su im samo dva logična rezultata. Njihova pobjeda nad Temišvarom, te Ajaxova nad Anderlechtom. Zašto logična? Zato što su Jurčićevi dečki bolji od Rumunja, isto kao što su oni Martina Jola jači od Belgijanaca. Nogomet ipak nije igra koja se temelji na logičnom predviđanju rezultata. U košarci ili rukometu teško će slabiji nadjačati moćnijeg, u nogometu je to česta pojava.

Mi smo optimisti. Makar smo se godinama tužni, s okusom pelina u ustima, spuštali niz stepenice maksimirskog stadiona i tražili utjehu u najbližoj birtiji raspravljajući o maksimirskom i europskom prokletstvu. Ovoga puta, iako Dinamo ne ovisi sam o sebi, slutimo da bi se priča mogla završiti sretno. Imali su Modri jačih momčadi od ove pa nisu uspijevali. No, ova je izdržala sve šamare koji su stizali iz te iste Europe koju čekaju 40 godina. Zato je sposobna za veliki trijumf. Čak i bez svojih najvjernijih navijača, u atmosferi pogodnoj za “frikove”. Bio bi to definitivno najbizarniji, ali jedan od najljepših, događaj u povijesti maksimirskog kluba. Dosta je Dinama na 'history channelu’, crno-bijeloj televiziji iz 1969. godine. Neka se danas gleda novi 'Dinamov europski program’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 05:14