LJETNA TRŽNICA

Eduardov spas u Francuskoj, Badelj preskup Nijemcima

Premda je na kraju prerasla u teatar apsurda, ‘liga 16’ lansirala je gardu mladih igrača prema velikanima. Nakon Lovrena, Vide i Z. Pamića zapadnjaci sada opsjedaju Antolovića
 Drago Sopta / Cropix

ZAGREB - U anketi solidnog nogometnog portala ‘goal.com’ Niko Kranjčar je isplivao kao kupnja godine u Premier ligi. Tottenham je za ‘sitniš’ od 2,5 milijuna funta dobio igrača u punoj snazi koji jamči 7-8 golova i desetak asistencija po sezoni.

Kranjčarov bijeg s palube torpediranog Portsmoutha u zaštitnički zagrljaj Harryja Redknappa označio je početak žive trgovačke sezone za hrvatske klubove i igrače.

Premda je neumorno repetiranje teze o dubokoj krizi i nikad surovijoj recesiji ostavilo narod u uvjerenju da klubovi više nemaju za deterdžent, pokazalo se da novca za bahati šoping ima i u Hrvatskoj (braća Sharbini, Cufre), o inozemstvu da i ne govorimo.

Tako je Dejan Lovren prodan za gotovo 10 milijuna eura, a ovog proljeća su s lansirne rampe 1. HNL prema Zapadu odletjeli i Domagoj Vida te Zvonko Pamić. Premda ih u lipnju neće biti u Južnoj Africi, hrvatski nogometaši će u transfernom razdoblju nakon SP-a još jednom igrati zapažene uloge.

Očekujte...

Transfere Eduarda Da Silve, Nikice Jelavića, Ivana Klasnića i Stipe Pletikose. Javnost najviše intrigira mogućnost Duduove selidbe iz Londona. Prijelaz je izvjestan jer je Dudu nakon serije sitnih ozljeda nestao s Wengerova radara. Ostanak među ‘topnicima’ značio bi mrvice u konkurenciji Van Persieja, Aršavina, Bendtnera i Walcotta. Odlazak bi značio oživljavanje karijere, ali i pristanak na nižu plaću (danas zarađuje oko 3 mil. eura godišnje). Najizglednija opcija je već spominjani Lyon ili neki drugi klub iz vrha francuske lige.

Jelavić je golovima za Rapid u europskim nastupima privukao skaute njemačkih klubova predvođenih HSV-om, ali i Celtica koji se sprema prekinuti dominaciju Rangersa. U toj licitaciji Rapid ne bi pristao na manje od 4 mil. eura odštete. Profilom poput Jelavića, ali i nižom otkupnom cijenom, engleske klubove danas privlači Ivan Klasnić. Povratak u drugoligaški Nantes nije opcija, jer ‘Killer’ na stolu drži ponude Boltona i Stokea. U kategoriji izglednih je i transfer oporavljenog Stipe Pletikose koji u Spartaku nije u prvom planu, a želi uhvatiti posljednji vlak za Englesku ili neku drugu ligu ‘petice’.

Neka vas ne iznenade...

Transferi plejade mladih reprezentativaca iz 1. HNL. Milan Badelj je, recimo, već duže vrijeme na meti Leverkusena, koji rado poseže za hrvatskim igračima pod uvjetom da pored njih nije izvješena nerazumna cijena. Badelja ‘modri’ danas cijene na minimalno 6 milijuna eura, o čemu ‘apotekari’ ne žele razgovarati.

Agenti s kojima smo pretresali ovu temu tvrde da više njemačkih i francuskih klubova trenutačno opsjeda Cibalijina golmana Marijana Antolovića (samo 18 primljenih golova u 29 utakmica). 21-godišnjak koji plijeni staturom (195 cm) i mirnoćom pravo je otkriće ino-klubovima, baš kao i Varteksov tinejdžer Robert Punčec.

Engima će najduže ostati status Marija Mandžukića, čiji ugovor postaje preteška kugla oko Mamićevih nogu. Kontroverzni napadač prepoznat je kao klasa još prije dvije godine kada je razmontirao Ajax, ali je kupce odbijao cijenom kojom se danas ipak približio Erminu Zecu (između 2 i 3 milijuna eura).

Bombastično bi odjeknuli...

Transferi Luke Modrića, Darija Srne ili Ivana Tomečaka. Tottenham je u prošlosti često služio Unitedu kao ekskluzivna samoposluga, iz tog su izloga za velike iznose uzimali Carricka ili Berbatova. Ipak, Modrićev transfer dijelom zalazi u okvire SF-žanra s obzirom na to da je on ključni igrač momčadi koja će ovog ljeta napokon igrati kvalifikacije za Ligu prvaka.

Ni mogućnost Srnine selidbe na Otok ne zvuči puno uvjerljivije. Njegov Šahtar je u Champions ligi, a kapetan ‘vatrenih’ u Donjecku uživa ugled malog božanstva, dok bi na Stamford Bridgeu morao dijeliti minutažu Ivanovićem, Ferreirom itd. A Tomečak? Ovu opciju spomenut će vam obaviješteni iz maksimirskih kuloara koji tvrde da se hit-igrač nasjedio na klupi jer je glatko odbio prijedlog o privatnom ugovoru s gazdom kluba...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:48