EKIPA ZA POBJEDU!

EKSKLUZIVNO, PRVI OTKRIVAMOKOJI ĆE SASTAV IGRATI PROTIVSRBIJE Igor Štimac Židaku otkrio sve!

Kada sam u četvrtak navečer, igrom slučaja, susreo Igora Štimca u jednom zagrebačkom restaurantu, pitao sam: “Razgovaram li s nesuđenim predsjednikom HNS-a ili zaposlenikom nelegalno izabranog predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza?” Nije to shvatio kao naročiti doseg u duhovitosti, samo je odmahnuo rukom.

- Pustite sad to, o tome bi odluku trebao donijeti Vrhovni sud. Prihvaćam to kao satisfakciju i ništa više. U ovom času to je potvrda da sam bio u pravu, ali sasvim nevažna, bavim se drugim, za naš nogomet važnijim poslom.

Zbog kojega imate noćne more? Ni Jose Mourinho ne bi meč protiv Srbije čekao potpuno bezbrižno?

- Nema noćne more, uživam u atmosferi...

Obnova u Međugorju

Novinar bi u ovom času najradije saznao hoće li se Štimac zaputiti na duhovnu obnovu u Međugorje, hoće li hrvatski igrači pljeskati srpskoj himni, jer Siniša Mihajlović je naredio svojim igračima da to učine nakon što će odsvirati Lijepu našu, te koliko Igor Štimac ima ulaznica u džepu za svoje potrebe. “Dovoljno”, kratko je odgovorio, što je znak da niti jedan njegov prijatelj neće ostati bez najdragocjenijeg papirića.

Za sedam dana počinje nadmudrivanje sa Sinišom Mihajlovićem, kako sastaviti momčad za utakmicu godine. Kako odagnati depresiju iz Modrićeve glave? Koga postaviti u vrh napada uz Marija Mandžukića, Ivicu Olića, Eduarda da Silvu ili Nikicu Jelavića? Ili Mandžukiću nitko nije potreban, može sve obaviti sam!

Kamp u Maksimiru

Kako riješiti problem Ivana Perišića koji je izmigoljio ispod ruke Jürgena Kloppa, ali ni u Wolfsburgu ne igra? A do jučer je bio jedan od najjačih Štimčevih aduta. Koga postaviti na zadnjeg veznog: Milana Badelja ili Ognjena Vukojevića? Kako sastaviti zadnju liniju, koga prilijepiti na srpske napadače: Lovrena, Šimunića, Schildenfelda ili Vidu? Jer, Vedran Ćorluka je nedodirljiv. Računa li uopće na Niku Kranjčara i Mladena Petrića?

Na sva će pitanja Igor Štimac tražiti odgovor u maksimirskom kampu, zatvorenom za oči javnosti. Samo će prvi dan priprema obaviti u Zagrebellu, no kako tamo ne može izolirati momčad od srpskih špijuna, pripreme će obaviti na Dinamovu stadionu.

Od tri verzije hrvatske reprezentacije, najviše povjerenja imamo u klasičnu postavu koju bi na teren poslala većina nogometnih navijača. U toj varijanti sastav izgleda ovako:

Pletikosa - Srna, Ćorluka, Šimunić, Strinić - Rakitić, Modrić, Vukojević, Perišić - Eduardo, Mandžukić.

U ovoj verziji najproblematičniji je Ivan Perišić. Nestrpljiv da dokaže Kloppu kako ga je nepravedno gušio i držao na klupi, zaigrao je s ozlijeđenim mišićem i pogoršao ozljedu. I izgubio, puno je izgubio. A nakon briljantne partije protiv Belgije postao je jedan od najvažnijih Štimčevih ljudi, istisnuo je iz momčadi i Niku Kranjčara...

Badelj ili Vukojević?

Druga varijanta je najofanzivnija, a igralo bi se u sustavu 3-4-2-1.

Pletikosa - Ćorluka, Schildenfeld, Lovren - Srna, Modrić, Badelj, Strinić - Rakitić, Eduardo (Sammir) - Mandžukić.

Ako se Štimac odluči za ovu verziju, to je znak da će Srbe pokušati slomiti već u prvom kvartalu utakmice. Ovako postavljena momčad nosi i puno rizika, ali pred ovako komponiranom veznom linijom i napadom teško bi izdržala čak i jedna od najjačih europskih obrana, što srpska svakako jest. Ta verzija nudi i igrača iznenađenja, Sammira, za kojega već dulje vrijeme vjerujem da bi mogao biti “X faktor” ove utakmice za koji Mihajlović nema odgovor. Jer, srpski izbornik o Sammiru najmanje zna. Ali, ova verzija, ma kako atraktivna bila, puna je rupa i pukotina zato što bi Štimac na poziciju zadnjeg veznog, uz Modrića, postavio i Badelja, umjesto Vukojevića, koji je naš najbolji defenzivni vezni igrač. Ali, tako komponirana postava govori da bi hrvatska napadala sa sedmoricom igrača. Uz profinjenost Badelja, Modrića, Rakitića i Eduarda (Sammira) te Mandžukićevu silinu, tko to može izdržati. Poznavajući burni Štimčev karakter, treća varijanta je premirna:

Pletikosa - Srna, Ćorluka, Šimunić, Lovren - Rakitić, Modrić, Badelj, Strinić - Eduardo, Mandžukić.

Ovo je sastav koji nudi strpljenje, sastav koji govori da Štimac respektira Srbiju. Respektira kuražu Siniše Mihajlovića koji se odrekao Nemanje Vidića (Manchester United), Nemanje Matića (Benfica), Adema Ljajića (Fiorentina), Milana Jovanovića (Anderlecht), Marka Pantelića (Olympiacos) i Nikole Žigića (Birmingham), i u bitku za Svjetsko prvenstvo krenuo s mladim igračima.

Može li se jednoj momčadi koja je u životnom naponu suprotstaviti postava koju će Mihajlović najvjerojatnije servirati u Maksimiru?

Stojković - Ivanović, Subotić, Nastasić, Kolarov - Kuzmanović (Stanković), Ignjovski - Tošić, Đuričić, Tadić - Đorđević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 20:56