MAKSIMIRSKI DEKOR

FOTO Derbi na kakav nismo naviknuli: Torcida i Bad Blue Boysi ujedinjeni protiv HNS-a

Helikopter je samo pojačavao grotesku. Na stadionu desetak tisuća gledatelja, u gradu “nula”, a ionako skupi benzin troši se na oblijetanja iznad stadiona. Dapače, na Borongaju je policija doslovce visila sa stabala kada je dolazio navijački vlak Torcide, a nekoliko sati uoči derbija policijski je kordon uletio u prostorije Kluba navijača Dinama s navodno ni približno prijateljskim tonovima.

A svugdje ni “n” od nereda. Nepotrebno, priznat ćete, pogotovo ako čitate novine jer sami su navijači (javnim) udruženjem dali do znanja kako je za njih kriminal u HNS-u mnogo bitniji od prozaičnog i folklornog prepucavanja s tribine na tribinu ili eventualnih sukoba.

Dokaz? Deseta minuta, a Boysi i Torcida zajedno pjevaju “HNS pederi, nogomet ste sje..li”.

Bio je to po svemu čudan derbi. Nogomet rijetko kada bolji, a situacija na tribinama u najmanju ruku zanimljiva. Navijači složni, bez “krivih glagola”, sve je nalikovalo misi s molitvom za spas HR nogometa, umjesto prostačenja i vrijeđanja, uobičajenih začina derbija.

Jest, Damir, pardon Sammir je na početku zaradio koncert zvižduka, koji su smijenili aplauzi nakon pogotka, i jest, Torcida je tradicionalno bila brojna i glasna (oko 3.000 njenih pripadnika došlo je u Maksimir), ali sloga... E, to je nakon dva desetljeća vrijeđanja bio potpuni paradoks. Štoviše, koliko saznajemo, sve navijačke udruge (BBB, Torcida, Kohorta, Ultrasi...) kane otići u Osijek na utakmicu Hrvatska - Wales i ujedinjeni poslati poruku o “lakrdiji, kriminalu i firmi jednog čovjeka koja se preselila iz maksimirske u Rusanovu...” Lakmus papir hrvatskog nogometa odlučio je zajednički ustati i dati glasnu poruku koju su, doduše, jučer nerijetko gušili zvižduci sa “zapada”; nerijetko su uvredljive povike Mamiću poklapala negodovanja sa zapadne tribine...

Zaista, nije to bio derbi na kakav smo naviknuli. Park Maksimir, vječni bastion zagrebačkog navijačkog pokreta uoči velikih utakmica zjapio je prazan, dežurni sakupljači boca uzeli su slobodan dan, budući da “pripreme” nisu postojale, sve se svelo na nekoliko kafića oko stadiona i - točka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 20:44