MAMIĆ BOLJI OD ŠTIMCA

FOTO: DINAMO - ZADAR 2-0 Junior Fernandes i Henriquez kreatori sigurne pobjede Dinama

Fernandes ulazi u formu. Nakon što je odlučio kup ogled u Puli, ponovno je bio najbolji igrač utakmice

Pobijedio je Dinamo, prema očekivanju. Kvalitativna razlika ove dvije momčadi je prevelika, na kraju mora doći na naplatu. Da se razumijemo, nije bilo neke velike neizvjesnosti nakon što su Modri zabili prvi gol, međutim, mora se apostorfirati da Zadar nije 'skinuo gaće'.

Gledali smo svih tih silnih godina Zadrane na maksimriskom travnjaku. Uglavnom su bili bojažljivi, branili su se parkiranim autobusom pred šesnaestercem, izbijali loptu, preskakali igru, tražili što manji poraz, čuvajući obraz. Da, bilo je jednom drukčije, 2012. godine u osmini finala hrvatskog Kupa Zadrani su slavili usred Maksmira s 3:2. Zagrepčani su vodili golovima Beqiraja iz 43-te i Čopa iz 45-minute. Rezultat su oreokrenuli tada 17-godišnji napadač Stipe Perica zabivši u 83. i 86. minuti, te Ivančić pobjedničkim golom u produžecima u 97. minuti.

Međutim, bio je to izuzetak koji je potvrđivao pravilo. Pravilo po kojem su momci iz Stanova gubili, gubili, gubili... I bili samo igračka s kojom su se Modri zabavljali. Uvijek je to bila igra mačke i miša. Ovdje nije bilo tako. Makar pobjeda Modrih nije dolazila u pitanje, jer znamo, dečki Zorana Mamića miljama su svojim znanjem i mogučnostima daleko od onih Igora Štimca. Ali, bivši izbornik očito je uspio preporoditi Zadrane, usadio im je samopouzdanje, uvjerio ih je da mogu, da nisu samo topovska hrana. Zadar je jučer u Maksimiru igrao dobar nogomet, bilo je kombinacija, uigranih akcija, nije bilo straha od velikog favorita. Rijetko se događa da netko u Maksimiru napada Dinamo, momci iz Stanova su to činili. S onim što ima, Štimac je složio sasvim korektnu igru, Zadrani se, ako će izgledati onako kako su jučer izgledali, mogu nadati da će ostati u HNL-u.

Od Modrih smo očekivali više. Previše je muke bilo s momčadi koja ipak nije njihova razina. Do pogotka Fernnandesa, imali su samo jednu jedinu pravu priliku, Premalo je to za momčad koja u svom rosteru ima toliko kvalitetnih igrača. Tko zna, možda su očekivali lakši posao, možda su mislili da će trijumf doći sam od sebe. Konačno, možda ih je Štimćeva momčad iznenadila otvorenim gardom.

Protivnici su u Maksimiru obično brane kao suparnici Vladimira i Vitalija Klička. Ali Štimac je fajter, zna uzvratiti udarce, ne bježi 'u ringu'. Da je Lovre Čirjak bio precizniji u drugom poluvremenu, nakon ubačaja Terkeša, možda je priča mogla biti i drukčija. Naravno, mogao je i Dinamo postići više golova, bilo je prilika. Za dečke Zorana Mamića je najvažnije da pobjeđuju, uostalom, njihov cilj je završiti prvenstvo bez poraza. Dobri im je krenulo, nije da blistaju, ali igraju sasvim dovoljno dobro za pobjede.

Ono što svakako treba veseliti Zorana Mamića jest činjenica da je Junior Fernandes ulazi u fomru. Nakon što je odlučio kup ogled u Puli, ponovno je bio najbolji igrač utakmice. Postigao je pogodak koji je skinuo teret s leđa Modrih, otvorio je put ka pobjedi. Onda je još asistirao i za drugi pogdak. Momak na kojeg se trener malo ljutio na kraju priprema, postaje krucijalni igrač. Lijepa je to vijest za Modre, znamo da je Čileanac čovjek koji može biti prevaga, kako je odigrao jučer, na dobrom je putu da to postane vrlo brzo.

Treba svakako pohvaliti i stoperski par Dinama, Leonarda Sigalija i Ognjena Vukojevića. Odigrali su finu utakmicu, a Argenitnac je čak zabio i pogodak. Čovjek koji je doživio mnogo opravdanih kritika u prvom dijelu sezone, postaje igrač koji se nameće kao idealno rješenje za stopersku poziciju. Vukojević, koji je jučer bio kapetan, nudi sliku čovjeka koji će učvrstiti svoje akcije u udarnoj momčadi. Angelo Henriquez je također bio dobar, prodoran, agresivan.

Utakmica je ponudila večim dijelom sasvim solidan nogomet. Gledatelji nažalost opet nisu u malo većem broju pohodili stadion. Nije ih se skupilo niti tisuću. Šteta, mogli su vidjeti u nekim trenucima zgodnih nogometnih poteza.

Dinamo - Zadar 2:0

Zagreb. Gledatelja 941. Sudac: Marin Vidulin (Kanfanar) 6; pomoćnici: Miro Grgić i Hrvoje Barišić (Osijek); četvrti sudac: Ante Vučemilović (Osijek); delegat: Branislav Škeva (Vinjani Donji)

Strijelci: 1:0 - Fernandes (40), 2:0 - Sigali (67)

Dinamo: (4-3-3) Eduardo 6.5 - Pinto 6, Sigali 7, Vukojević 6.5, Matel 6 - Machado 5.5, Goncalo 6, Ćorić 6 (od 46. Pjaca 6), Soudani 6 (od 67. Olmo 6), Henriquez 6.5, Fernandes 7 (od.81. Fiolić -) Trener: Zoran Mamić 7

Zadar: Matković 6 - Bilaver 6, Ješe 5.5, Jerbić 6, Jurkić 5.5 - Sarić 6 - Čirjak 6 (od 70. Okechukwu-), Banović 5.5, Blažević 6 (od 52. Gabrić 6) Pešić 5.5- Jovanović 6 (od 52. Terkeš 6). Trener: Igor Štimac 6

Žuti kartoni: Jurkić (32-preoštar start), Matel (33-preoštar start), Pinto (57-nesportsko ponašanje)

Prijenos uživo

Kraj utakmice!

78. minuta - Gonçalo je povukao kontru, dodao Henriquezu koji ulazi u kazneni prostor i lijevom nogom puca pokraj vrtanice - Čileanac nikako da pogotkom okruni odlično izdanje u večerašnjoj utakmici!

75. minuta - Najbolja prilika za Zadar! Pešić je povratnom loptom našao Aliyua koji slabo puca s 12 metara te Eduardo brani bez problema.

68. minuta - Olmo ulazi umjesto Soudanija.

67. minuta - GOOOOL!!! Nakon kornera nastala je gužva u kaznenom prostotu Zadra. Fernandes dobiva loptu od Pinta i krasnim dodavanjem nalazi Sigalija koji prebacuje istrčalog Matkovića za povećanje vodstva Dinama!

65. minuta - Kakva šansa za Dinamo! Fernandes je bio sam pred Matkovićem koji drugi put danas odličnim istrčavanjem sprječava pogodak!

49. minuta - Opet krasan potez Henriqueza koji se oslobodio za udarac i pucao s ruba kaznenog prostora, no Matković brani.

46. minuta - Sjajni Henriquez krade loptu prije nego što su igrači Zadra spojili dva dodavanja i gotovo izbija sam pred Matkovića prije nego mu obrambeni igrač gostiju odnosi loptu ispod noge!

Počinje drugi dio, Pjaca je ušao umjesto Ćorića!

Poluvrijeme: Dinamo je imao incijativu tijekom prvog dijela, ali su Zadrani prvi zaprijetili preko dva dalekometna projektila Čirjaka - jednog je Eduardo obranio, drugi je prošao iznad okvira gola. Nakon toga dugo nismo vidjeli prave šanse izuzev mlakog pokušaja Soudanija glavom. No, tada je Henriquez odlično dodao za Soudanija čiji zicer brani Matković, da bi opet raspoloženi Henriquez krasno podvalio loptu za Fernadesa koji Modre dovodi u zasluženo vodstvo.

45. minuta - Blažević je dobro pucao ljevicom, ali pored desne vratince Eduarda.

40. minuta - GOOOOL!!! Igrači Dinama povukli su kontru - Soudani je ubacio prema Henriquezu koji krasno gura loptu za Fernandesa, a ovaj puca u drugi kut Matkovića - vratar Zadra dirao je loptu, ali nedovoljno da bi spriječio pogodak!

23. minuta - Najbolja šansa na utakmici!! Henriquez je sjajno asistirao za Soudanija koji loptu dobiva iza leđa obrane Zadra, no njegov udarac odličnim izlaskom s vrata brani Matković!

21. minuta - Soudani je imao dobru priliku za plave, ali njegov udarac glavom ide ravno u Matkovića.

19. minuta - Opet je opalio Čirjak iz daljine, ovaj put iznad gola domaćina.

12. minuta - Pva veća prilika na utakmici! Čirjak je s više od trideset metara topovskim udarcem testirao Eduarda - Dinamov vratar je sigurno obranio ovaj dalekometni pokušaj.

7. minuta - Fernandes i Henriquez su kombinirali na rubu kaznenog prozora, ali bezuspješno. Lopta je umjesto prema golu Zadra završila u gol autu.

1. minuta - Danas gledamo jubilarni pedeseti ogled Dinama i Zadra u Prvoj HNL.

Utakmica je počela!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:34