NAVIJAČKO LUDILO

FOTO: GAJDE NA PLESU Izbornik Strachan očajan zbog brojnih otkaza, prvi navijači Škotske stigli iz - Malezije!

Škoti se nikad ne smiju otpisivati i unaprijed prekrižiti. Predaja je nešto potpuno strano škotskom navijaču, njihovu nacionalnom biću...
 Damjan Tadić/CROPIX

Gordon Strachan 16. je samostalni izbornik Škotske, ali niti jedan prethodnik nije naslijedio lošiju reprezentaciju od ove. To je otprilike sukus razmišljanja i stavova škotskih medija i javnosti. "Suknjice" su već prežaljene na Otoku, a mnogi im preporučuju samo jednu taktiku: "parkirati autobus ispred svog šesnaesterca i moliti se za primanje što manje golova".

- Nismo janjad za klanje!

To je prije puta Škotske u Zagreb poručio Russel Martin, branič Norwicha. Zbog brojnih otkaza Strachan je u Zagreb primoran dovesti pet debitanata, četvoricu mladih momaka iz škotske lige, to su Tony Waat, Ryan Jack, Stuart Armstrong i Gary Mackay Stevens, te iskusni 32-godišnji Gordon Greer, igrača Brightona.

- Imamo problema sa sastavom, ali s druge strane imamo igrače poput mene koji se dosad nisu uspjeli pokazati, evo prilike u Zagrebu - kazao je Martin.

A koliko su neki igrači koje će Strachan poslati na maksimirski travnjak poznati u svojoj državi, najbolje će opisati baš spomenuti branič Norwicha. Veli da je na aerodromu tražio taksi, ali da vozači nisu znali tko je on. Smatra da je to s jedne strane i dobro, ali da to nakon utakmice u Zagrebu želi promijeniti.

Škotska je porazom od Srbije u ožujku i definitivno ostala bez šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Strachan je nacionalnu vrstu preuzeo u siječnju, kada su matematički još postojale nade za plasman u Brazil, ali stvarnost je bila potpuno drukčija. Škoti su već bili pokopani, u bezizlaznom stanju. Kao što su i sada, pred dolazak u hrvatsku metropolu, barem prema sudu tamošnje javnosti i svih medija.

No, Škoti se nikad ne smiju otpisivati i unaprijed prekrižiti. Predaja je nešto potpuno strano škotskom navijaču, njihovu nacionalnom biću, pa tako i izborniku Gordonu Strachanu. Za njega kažu da je veliki borac, pravi ratnik, da zna motivirati svoje nogometaše, koji su pak u stanju odigrati iznad svojih objektivnih mogućnosti. Makar to dosad nismo vidjeli. Strachan je vodio Škote na tri utakmice, ali nije se vidjela "ruka trenera" niti je napravljen bilo kakav pozitivni šok, što se očekuje nakon promjena trenera ili izbornika. Škotska je, doduše, pobijedila Estoniju u prijateljskoj utakmici u Aberdeenu, ali tada je uslijedio domaći kvalifikacijski poraz od Walesa, na toj utakmici Škoti su bili doista očajni, ispod svake razine dobrog nogometnog ukusa. Nakon toga su pokleknuli i u Novom Sadu u utakmici sa Srbijom.

Zato se i drži da će škotski uspjeh biti ako se u Zagrebu izgubi s malom razlikom, naročito zbog činjenice da će mnogi ponajbolji škotski igrači izostati s dvoboja. Umirovio se Celticov ofenzivni veznjak Kris Commons, nema kapetana Celtica i reprezentacije Scotta Browna, također veznjaka, pa još jednog iz sredine travnjaka Darrena Fletchera, kao i njegova prezimenjaka Stevena, napadača Sunderlanda. Također ni Garyja Caldwella, a otpala su dva lijeva beka, Danny Fox i Lee Wallace. Charlie Mulgrew i Georg Boyd su poput našeg Franka Andrijaševića otkazali zbog vjenčanja! Dobili su slobodno upravo zbog činjenice da su Škoti skupili samo dva boda u skupini te ispali iz svih kombinacija. Konačno, otpali su i James Forrest te Liam Bridcutt.

- Ovo je nemoguće!

Jasno da je ovo izjavio izbornik Strachan koji je jednostavno u šoku, ne može vjerovati da mu se sve ovo događa. Ipak, ovakvo turobno stanje u nacionalnoj vrsti prilika je za iskorak drugim igračima, oni bi zaista mogli biti vrlo motivirani. Konačno, Škoti imaju jedan cilj. Bore se za bodove koji će im pomoći da osiguraju četvrtu jakosnu skupinu na ždrijebu za kvalifikacije Europskog prvenstva 2016. godine.

Škotski mediji ne nude optimizam, upravo obratno, ali ipak napominju da Škotska u Zagrebu mora pokazati da reprezentacija pod Strachanom napreduje, žele vidjeti njihov motivacijski faktor, bez obzira što je Hrvatska mnogo kvalitetnija. Ukoliko se nastave frustracije, ne samo zbog poraza, već i zbog loše i očajne igre, Strachanu bi se već nakon Zagreba mogla postaviti neka pitanja. Svakako ne ugodna.

Prijateljska utakmica Uvijek vjernih i Tartan Armyja

Klubovi navijača Hrvatske i Škotske odigrat će danas (četvrtak), dan prije utakmice, prijateljsku susret u Zagrebellu. Hrvate će voditi Ćiro Blažević (16.30). U petak, u prostorijama Kluba navijača (Frankopanska ulica 12) u 10 sati, predstavnici gostujućih fanova Tartan Army Sunshine Appeal i Uvijek vjerni zajednički će predati donacije Udruzi "Palčić gore". Fan zona na stadionu u Maksimiru otvara se u 16 sati, nazočne će zabavljati DJ Tam Coyle iz Škotske i DJ Kiki iz Hrvatske. Nakon utakmice navijači će se družiti u klubu Mansion na Jarunu.

Inače, prvi škotski navijači počeli su pristizati u Zagreb. Zanimljivo, dvojica članova Tartan Armyja stigli su čak iz daleke Malezije, iz Kuala Lumpura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:22