DINAMO NA KOLJENIMA

FOTO: HAJDUK - DINAMO 2-0 Bili sredili Modre na Poljudu nakon četiri godine, Pašalić junak

Mario Pašalić, 18-godišnji veznjak "bijelih" mogao je ovog ljeta, zadnjeg dana prijelaznog roka, otići iz Hajduka u redove talijanskog prvoligaša Catanije. Hajduk je trebao od tog transfera inkasirati milijun i pol eura, a taj novac značio bi puno u borbi za golu egzistenciju splitskog kluba.

Mogao je mladi Pašalić otići, ali nije. Odlučio je ostati u Hajduku svjestan da zapravo nije još ništa ni dao klubu u kojem je ponikao.

"Kakva bi to bila karijera bila, a da nisam osjetio kako je to zabiti gol Dinamu u derbiju.", mogao je promisliti mladić odbijajući ugovor u Cataniji koji mu je donosio milijun eura.

Sjetit ćemo se da je Pašalić debitirao baš protiv Dinama na Maksimiru u Superkupu na početku ove sezone i tada je imao jednu kolosalnu šansu da zabije gol, ali mu je udarac obranio Migliore.

Ali eto, kako se neke stvari u životu isplate, ako si ispravan i vjeruješ u sebe, tako se i Pašaliću isplatilo ove večeri. I to dvostruko.

Zabio je Pašalić oba gola i odlučio derbi u korist Hajduka.

- Zabiti dva gola u najvećem derbiju za pobjedu 2:0. Čudo! Za to se živi, rekao je Pašalić nakon utakmice.

Ova pobjeda Hajduka vratila je draž neizvjesnosti u prvenstvenu utrku, Hajduk je došao na samo bod zaostatka iza najvećeg rivala Dinama za kojeg je čak i trener "bijelih" Igor Tudor u najavi kazao: Dinamo je apsolutni favorit prvenstva!

Možda i jesu još uvijek favoriti, vjerojatno imaju bolju momčad, ali je u ovoj utakmici Hajduk pobijedio srčanošću, željom i angažmanom.

Agresivnost i borbenost Hajduka u drugom poluvremenu, uz frenetičnu podršku s tribina, presudilo je pobjednika u ovoj utakmici.

Dinamo je većim dijelom utakmice bio uspavan, blijed i mekan, a to je bez obzira na kvalitetu Sammira i društva bilo premalo da bi slomilo Hajduka koji je ginuo za ovu pobjedu.

Bila je to utakmica sa dva lica. U prvom poluvremenu zapravo je samo atmosfera bila na nivou derbija. Tribine bile ispunjene do vrha, trideset tisuća gledatelja je bilo na Poljudu.

Koreografija Torcide bila je upečatljiva, atmosfera raspjevana, čak se i na južnoj tribini našlo petstotinjak BBB-ovaca tako da su se navijači naglasavali.

Boysi su već uobičajeno ispalili arsenal verbalnih uvreda prema Zdravku Mamiću, koji je ovog puta na Poljudu, zajedno sa predsjednikom Mirko Barišićem, umjesto u prvom sjedio u zadnjem redu svečane lože.

Na velikom transparentu koji je Torcida raširila podno sjeverne tribine pisalo je "Do ludila me vodiš", a mogao se slobodno taj komentar odnositi i na igru koju su obje momčade pokazali u prvih 45 minuta.

Igra je bila za zaborav, rastrgana, na trenutke jako nervozna s obje strane, bez puno pravih šansi za gol.

Jedini pravu priliku ima je Beqiraj, ali je njegov udarac iz blizine zaustavio Hajdukov vratar Kalinić. Beqiraja je u šansu lansirao Fernandes jednim sjajnim proigravanjem, dodao mu je petom na vrhu kaznenog prostora.

Tudor je krenuo sa dvojicom novaka, Iluridzeom i Bukvom, i oni su se u nastavku razigrali i pokazali da bi mogli biti prava pojačanja. Bukva je bio dvostruki asistent, potvrdio je svoju etiketu "kralja asistencija".

Rani gol Pašalića u 49. minuti, poslije kornera i odbijanca u kaznenom prostoru, usmjerio je utakmicu. Sve je proključalo u tom trenutku. Atmosfera na stadionu bila je kao u grotlu, to je bio impuls koji je pogurao hajdukovce do krajnjih limita njihovih mogućnosti.

Bilo je i nervoze, na treniutke je prijetilo da će utakmica otići preko granica incidenta na terenu i na tribinama. Nakon drugog gola Pašalića Boysi su zasuli travnjak sa bengalkama, malo je falilo da utakmica bude prekinuta, ali nije.

Hajduk je i drugi gol zabio iz prekida. I to je opet bila ista kombinacija, asisttirao je Bukva, a zabio Pašalić.

Ivanković je pokušao sa Halilovićem i Čopom, Dinamo je stvorio neke šanse, ali gol nije zabio. Dinamo je poražen na Poljudu, a ta se pobjeda dugo slavila, igrači Hajduka su dugo ostali na travnjaku a ispraćeni su ovacijama i pjesmom "Ništa kontra Splita"!

Hajduk - Dinamo 2-0 (0-0)

Hajduk: Kalinić 7,5 - Mikanović 6,5, Maloča 7, Milović 7, Jozinović 6,5 - Sušić 7, Pašalić 8,5 - Kouassi 6,5 (od 85. Maloku-), iluridze 7 (od 73. Anđelković 6,5), Bukva 7,5 - Maglica 6,5 (od 90. Milić-).

Dinamo: Sandomierski 5 - Pinto 5, Šimunović 5, Šimunić 5, Lima 5 - Ademi 5,5, Pamić 5,5 (od 66. Halilović -) - Soudani 5,5, Sammir 5,5, Fernandes 5 - Beqiraj 5,5 (od 71. Čop 5).

Strijelci: 1-0 Pašalić (49.), 2-0 Pašalić (69.).

Igrač utakmice: Mario Pašalić.

Sudac: Tihomir Pejin 6,5 (Donji Miholjac); pomoćnici: Conjar i Grgić (Osijek).

Gledatelja: 30.000

REZULTATI 9. KOLA,

Petak:

Hrvatski dragovoljac - Osijek 1-0 (Jazvić 65)

Subota:

Istra 1961 - Zadar 0-1 (Begonja 90+4)

Hajduk - Dinamo 2-0 (Pašalić 49, 69)

Nedjelja:

Lokomotiva - Split (15 sati)

Slaven Belupo - Rijeka (19 sati)

LJESTVICA:

1. Dinamo 9 6 2 1 16-7 20

2. Hajduk 9 5 1 2 17-6 19

3. Rijeka 8 4 4 0 15-5 16

4. Lokomotiva 8 5 1 2 12-8 16

5. Split 8 3 2 3 10-10 11

6. Istra 1961 8 3 2 3 10-12 11

7. Zadar 8 2 1 5 9-17 7

8. Hrvatski dragovoljac 9 1 3 5 6-12 6

9. Osijek 9 2 0 7 8-22 6

10. Slaven Belupo 8 1 2 5 9-13 5

HAJDUK - DINAMO 2:0 (Pašalić 49', 69')



Kraj utakmice.

90. minuta - Igrat će se još 4 minute.

88. minuta - Soudani je bio u dobroj prilici za šut, ali se poskliznuo prije udarca, pa je lopta otišla visoko prema sjevernoj tribini Poljuda.

86. minuta - Jozinović je pucao, neprecizno.

82. minuta - Još jedna izgledna prilika za Dinamo, loptu su braniči Hajduka odbili u korner.

78. minuta - Čop pokušao u padu sa sedam metara, nije bio precizan.

77. minuta - Velika za prilika za Dinamo, Fernandes je pucao, Kalinić odbio u korner.

69. minuta - GOOOL! Pašalić je nakon kornera poslao glavom loptu u mrežu.

53. minuta - Hajduk je mogao 'dokrajčiti' Dinamo. Kouassi je poveo i odlično ubacio za Maglicu, koji je tukao glavom i pogodio stativu.

49. minuta - GOOOL! Mario Pašalić pogodio je za vodstvo Hajduka i doveo Poljud do transa.

48. minuta - Ademi je bio u solo prodoru, ali je Kalinić još jednom dobro reagirao.

Počelo je drugo poluvrijeme.

Kraj prvog poluvremena.

45. minuta - Igrat će se minuta sudačke nadoknade.

35. minuta - Pamić je pucao s desetak metara, Kalinić se odlično postavio i odbio loptu.

25. minuta - Hajduk je bio u dobroj prilici, ali je loptu za Maglicu na vrijeme pokupio Sandomierski.

20. minuta - Soudani je pucao, Kalinić siguran.

18. minuta - Bukva je centrirao, Milović najviše skočio i glavom, mlako pucao u ruke Sandomierskog.

12. minuta - Najbolja prilika za Dinamo. Bequiraj je primio loptu u kaznenom prostoru, oslobodio se čuvara i iz okreta pokušao zaprijetiti Kaliniću.

11. minuta - Opasnost za Dinamo. Kouassi je centrirao, a lopta je prošla blizu vratnice.

8. minuta - Ademi je uputio prvi udarac za Dinamo, lopta je otišla preko grede.

2. minuta - Hajduk je prvi zaprijetio, Sušić je pucao izvan 16-erca, lopta je otišla visoko preko gola.

Utakmica je počela.

Na Poljudu gotovo nema slobodnog mjesta, procjenjuje se da je derbi između Hajduka i Dinama došlo pogledati 30 tisuća ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:36