VATRENI U ŠVICARSKOJ

FOTO: IVAN RAKITIĆ 'Znam da mi spremaju vatreni doček, ali ovo je za mene posebna utakmica'

Hrvatski izbornik je najavio da će na ovoj utakmici čuvati Mandžukića, Modrića i Rakitića
 Ronald Goršić / CROPIX

U St. Gallenu je hrvatske reprezentativce dočekala kiša sa snijegom i dvadesetak švicarskih novinara, raspoloženih za “rešetanje”. Prava poslastica za ovdašnju sedmu silu bio je Ivan Rakitić, nesuđeni švicarski reprezentativac iz Sikirevaca. Ostali Hitzfeldovi asovi su uglavnom iz Gnjilana, Kosovske Mitrovice i Tetova, ali to je već prežvakana priča.

- Drago mi je da sam ovdje, iako mi je utamica protiv Švicarske kao i svaka druga - pokušao je biti hladan Ivan Rakitić i nastavio:

- Nikada Hrvatska nije pobijedila Švicarsku, ali ako Bog da, bit će sutra prvi put. Iako znam da nas čeka težak meč, kvalitetan suparnik.

Rekli ste - kvalitetan suparnik. I kvalitetno vođena, na rang listi Fife je ispred nas?

- Puno je Balkanaca, nadarenih Balkanaca pod patronatom Ottmara Hitzfelda. Dakle, balkanska nadarenost i disciplinirani nogomet.

Brazilski novinari su se priljepili uz hrvatsku reprezentaciju. Došli su i u St. Gallen. Pitali su Rakitića što misli o utakmici s Brazilom?

- Ne bih o Brazilu, samo o Švicarskoj…

Ipak, nije to jedna od utakmica, vežu vas i neke emocije?

- Naravno, iako su mi navijači obećali vatrenu “dobrodošlicu”. Ali, za Švicarsku igraju moji “kameradi”, poput Gavranovića…

Niko Kovač je ozbiljan. Besprijekorni njemački. Na pitanje kakve odgovore očekuje od ove test uakmice, kazao je:

- Island je naš putokaz, iako je ovo jači test, ispit nakon kojega ćemo znati na kojoj smo razini…

Naš izbornik će na ovoj utakmici čuvati Mandžukića, Modrića i Rakitića, koji igraju u iscrpljujućem “engleskom ritmu” i ne želi ih iscijeđene vratiti u njihove klubove.

- Jedan će početi utakmicu, dvojica će ući u drugom poluvremenu. Možda je to i taktička zamka za Hitzfelda, jer, kada se utakmica zahukta, naši najbolji igrači će biti svježiji. Ne bi bilo pošteno da ih previše “raubamo”…

Jasno vam je da ne igrate protiv “šegrta Hlapića”, već protiv jednog od najiskusnijih i najboljih svjetskih trenera.

- Čast mi je i zadovoljstvo što ću igrati protiv bivšeg trenera iz doba kada smo zajedno bili u Bayernu. Ostali smo u kontaktu, pomogao mi je uoči utakmice s Islandom…

Hoćete reći da je bio vaš mentor na toj utakmici i - špijun?

- Samo sam poslušao starijeg!

Nakon što je završila press konferencija, pokušali smo se približiti Kovaču. Nije bio više njemački zakopčan, ali nam sastav nije želio otkriti.

- Sigurno je samo da će Subašić biti na golu, ostalima još nisam rekao postavu…

Ni Ivici Oliću, za koga se pretpostavlja da će u Sao Paulu zamijeniti Mandžukića?

- Niti njemu…

Novinare je zanimalo zašto Josip Drmić ne igra za Hrvatsku?

- Prije osam mjeseci vidio sam da je Drmić najbolji igrač mlade švicarske reprezentacije, ali smo zakasnili. Ne možete uvijek uzeti sve, “oteli” smo im Petrića i Rakitića, Drmić nam je, na žalost, iscurio kroz prste. Šteta!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:17