KRAJ KARIJERE?

FOTO: TUŽAN KRAJ VELIKOG IGRAČA Brazil je Josipu Šimuniću trebao biti kruna karijere

Nemoguće je zamisliti da će se Josip moći motivirati za proljetni dio HNL-a, njegov cilj je bio Brazil
 Drago Sopta / CROPIX

Josip Šimunić sigurno nije zamišljao da će reprezentativnu karijeru završiti zbog krivih riječi, zbog mikrofona u ruci . Rođen je u Australiji, u Cannberi, 18. veljače 1978. godine, u gradu koji su izgradile vrijedne ruke hrvatskih građevinara. Bio je jedan od onih australskih Hrvata koji su se odlučili zaigrati za domovinu svojih predaka.

'Otkrio' ga je bivši hrvatski izbornik Mirko Jozić, uoči Svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine. Josip je tada uhvatio priliku zamijenivši ozlijeđenog Igora Tudora. Debitirao je za hrvatsku nacionalnu vrstu protiv Južne Koreje krajem 2001. godine te je do jučer bio standardni reprezentativac nakupio 105 nastupa za Vatrene, iza Darija Srne i Stipe Pletikose treći je na listi hrvatskih reprezentativaca po broju nastupa.

Dobitnik je nagrade "Vatrena krila" za 2010. godinu koju mu je dodijelio klub navijala hrvatske reprezentacije Uvijek vjerni za najsrčanijeg igrača.

Karijeru je započeo u Melbourne Knightsima, a 1998. godine zaputio se u Europu, u njemački HSV. Dvije godine kasnije seli u berlinsku Herthu u kojoj je igrao devet godina, a njemački časopis Kicker proglasio ga je najboljim braničem Bundeslige u sezoni 2008/09. Godine 2006., kad je produživao suradnju s berlinskim klubom, ugovor je dosegnuo vrtoglavu svotu od 10 milijuna eura. Ipak, ugovor nije odradio do kraja jer je 30. lipnja 2009. godine prešao u Hoffenhaim. Međutim, u tom klubu nije igrao, pa je nezadovoljan statusom odlučio doći u Hrvatsku. Njegov transfer u Dinamo u kolovozu 2011. godine podijelio je nogometnu Hrvatsku, jer se prije dolaska u Maksimir već špekulkiralo da će završiti na Poljudu. Između Dinama i Majstora s mora zbog njega je egzistirala prepirka, ali Zdravko Mamić je imao jače argumente kad se radilo o njegovu dovođenju u plavu svlačionicu. U siječnju ove godine postao je i kapetan Dinama zamijenivši Ivana Kelavu.

Naravno, nakon današnje kazne postavlja se pitanje je li to i kraj Šimunićeve karijere. Ionako se želio oprostiti nakon SP-a u Brazilu koje sad neće vidjeti. Realno, nemoguće je zamisliti da će se Josip moći motivirati za proljetni dio HNL-a, njegov cilj je bio Brazil, a kazna FIFA-e grubo ga je zaustavila. Ugovor s Modrima traje mu do ljeta, ali isto tako je jako upitno koliko bi Dinamo imao koristi od Šimunićeva participiranja u igri jer Modri će uigravati momčad za slijedeći juriš na Ligu prvaka, gdje njega više neće biti. Pa im je onda pametnije da na stoperskoj poziciji uigravaju nekog drugog koji će biti tu i najesen sljedeće godine.

Tužan kraj jednog velikog igrača. Definitivno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 11:12