OPET DOLAZE VELIKANI

FOTO, VIDEO Trijumf vrijedan 11 milijuna eura: Dinamo je u paklu Maribora izborio Ligu prvaka!

Dinamo je golom Tonela slavio u Ljudskom vrtu i osigurao Ligu prvaka

Barcelona, Manchester United ili City, Chelsea... Ili možda u Maksimiru opet Real, ovoga puta s Lukom Modrićem. Kakva bi to tek priča bila! Sve su to maštarije, ali ono što više nije san jest - Dinamo u Ligi prvaka, drugu godinu zaredom.

Velebni uspjeh, fantastičan doseg momčadi koju su svi otpisali još u Bugarskoj, trenera koji je već bio smijenjen i koji je morao odraditi 31 utakmicu bez poraza da bi nestale sumnji, da bi mu napokon svi u klubu i izvan njega stisnuli ruku.

- Prezimit ćemo u Europi - rekao je toliko puta Ante Čačić, tako je nerealno to izgledalo u 97. minuti protiv Ludogoreca u Maksimiru.

Ali, od večeras će se više malotko sjetiti toga kluba čudnog imena, prepričavat će se ta pobjeda samo u klupskim analima, od sinoć će se pričati o Mariboru, Ljudskom vrtu, mjestu na kojemu je Čačićeva momčad dotaknula zvijezde. Tko će se nakon te 12. minute sjećati svih onih minuta u kojima je Dinamo kidao živce navijačima i klupskim čelnicima, nevjerojatnih preokreta i propuštenih zicera. U toj 12. minuti Dinamo je poveo i tada je zapravo postalo jasno da je Liga prvaka već u Maksimiru.

0:1 - Tonel

Prva prijetnja Dinama, Čop je pucao sa 20 metara, Handanovič odbio u korner. Sammir je izveo udarac iz kuta i zamalo direktno pogodio mrežu na prvoj vratnici, domaći golman opet je odbio u korner. Sammir je sad gađao drugu vratnicu, lopta je preskočila sve, činilo se da će i izaći iz igre. Čop ju je vratio na peterac, Tonel zatresao mrežu. Domaćini su protestirali, uvjeravali suca da je lopta prije Čopova poteza bila u autu. Međutim, suci su bili blizu, pokazali su na centar i Dinamovo vodstvo.



Maribor 0-1 D. Zagreb by simaotvgolo12

Prije toga je Maribor pokušavao, nošen vrućom atmosferom, pritisnuti Dinamo, ali bez neke veće prijetnje. Savršena utakmica ne postoji, ali Dinamo je prvo poluvrijeme odigrao gotovo savršeno. Mirno, bez ikakve panike, sigurno i pametno. Sve je funkcioniralo, od obrane do napada, Sammir je bio nezadrživ, Čop raspoložen za dodavanja i udarce, Beqiraj požrtvovan i promišljen, Pivarić prodoran, Ademi i Badelj držali su sredinu, Šimunić i Tonel bili su neprelazni. Gledajući s tribine ni u jednom se trenutku nije činilo da ova utakmica može otići u drugom smjeru, čekao se drugi Dinamov gol i konačna egzekucija.

Najbliži je bio Vida u 35. minuti, nakon još jednog ubačaja Sammira, glavom je s nekoliko metara pucao preko gola. U samoj završnici prvog dijela Sammir je dao još jednu sjajnu loptu, Pivariću, on je proslijedio za Beqiraja, lopta je završila u mreži. Dinamovci su slavili, ali sudac je ovaj put poništi pogodak zbog zaleđa. Bunili su se Zagrepčani, ali uzalud, ostalo je 0:1.

Često je rezultat znao za Dinamo biti bolji od dojma, no večeras je dojam bio daleko bolji od rezultata. Maribor nije ozbiljnije zaprijetio, iako su Viole nakon sat vremena krenule po pogodak koji bi ih vratio u susret. Najbliži je bio Mertelj, volejom sa 25 metara pucao je malo preko vrata, nešto kasnije Cvijanovič je dobro zagrijao Kelavu, koji je udarac odbio u korner.

Međutim, šansu utakmice imao je Dinamo, Sammir je mogao sve riješiti 35 minuta prije kraja. Izišao je sam pred Handanoviča, očekivao se mat, bila bi to sjajna kruna Brazilca. Ali Sammir se brazilski odlučio na lob, a slovenski vratar je uhvatio loptu. Kakav promašaj, kakva šteta!

Ovako je Sammir ostavio još nešto neizvjesnosti, domaća publika nije prestajala navijati, pokušavajući Mariboru dati dodatni vjetar u leđa. Ipak, Dinamo je bio prečvrst, predobar za Mariborove ambicije, Dinamo je sinoć bio za Ligu prvaka, Maribor za Europsku ligu. U Maksimiru će igrati europski velikani, možda i Real s Modrićem. Sad više nije teško maštati, ždrijeb u Monte Carlu u četvrtak otvorit će još jednu prekrasnu Dinamovu jesen. Ciljevi su ispunjeni, sve ono što slijedi jest - užitak.

MARIBOR - DINAMO 0:1 (Tonel 12')

Maribor: Handanovič, Mejač, Rajčevič, Arghus, Filipovič (od 46' Mezga), Milec, Ibraimi (od 70' Komazec), Cvijanovič, Mertelj, Tavares, Berić.

Dinamo: Kelava, Ibáñez, Šimunić, Tonel, Vida, Ademi (od 46' Calello), Sammir (od 83' Krstanović), Badelj, Pivarić, Beqiraj (od 46' Leko), Čop.

Kraj utakmice.

90. minuta - Još je tri minute ostalo do kraja utakmice i prolaska Dinama u Ligu prvaka.

86. minuta - Badelj je pokušao iz slobodnog udarca, Handanovič je obranio i poslao loptu u korner.

84. minuta - Dinamo će do kraja igrati s igračem više. Isključen je Arghus, koji je s leđa srušio Duju Čopa.

83. minuta - Posljednja Čačićeva izmjena, Sammir je napustio igru, na terenu je Krstanović.

81. minuta - Sammir se izborio za poziciju na 20 metara, ali je loše pucao.

79. minuta - Calello je pokušao iz daljine, lopta je otišla visoko iznad grede.

77. minuta - Dinamo je pogodio gredu. Badelj je probio po lijevoj strani i ubacio do Čopa, koji je poslao loptu u okvir.

74. minuta - Cvijanovič je izveo slobodan udarac, lopta se odbila od živog zida i prošla pokraj vratnice.

73. minuta - Sudac je sudio prekršaj na vrhu kaznenog prostora Dinama, Slovenci su u nastavku akcije postigli pogodak, što je izazvalo buru reakcija u Ljudskom vrtu.

71. minuta - Žuti karton za Vidu. Modri će morati bez njega u idućem kolu.

70. minuta - Odlična obrana Kelave, Cvijanovič je snažno pucao s vrha kaznenog prostora, ali Kelava odbija u korner.

69. minuta - Ibáñez je pokušao iz daljine, bez uspjeha.

65. minuta - Sammir je mogao osigurati Dinamu Ligu prvaka, išao je sam na Handanoviča, ali je arogantno pokušao prebaciti visokog slovenskog vratara, koji je bez problema uhvatio loptu.

62. minuta - Mertelj je pucao iz daljine, lopta je iznenadila Kelavu, ali je završila na vrhu mreže.

61. minuta - Dinamo se nakon dugo vremena uspio othrvati pritiska Maribora. Badelj je ušao u 16-erac i pao, ali sudac nije reagirao.

58. minuta - Ibraimi je pokušao iznenaditi Kelavu, ali je vratar Dinama na mjestu.

57. minuta - Izgledna prilika za domaćine, Tavares je navukao trojicu na sebe i uposlio Berića, koji je iz dobre pozicije vrlo loše pucao.

55. minuta - Viole su pritisnule Modre, ali Dinamo za sada uspješno odolijeva svim napadima.

53. minuta - Kelava je bio brži od napadača Maribora i uspio je zaustaviti neugodno ubacivanje na peterac.

50. minuta - Opasno je bilo ispred dinamovog gola, ali je iskusni Joe Šimunić zaustavio napad domaćih.,

49. minuta - Čop je odlično pucao, ali Handanovič je odbio u korner, iz kojega igrači Dinama nisu uspjeli zaprijetiti.

Počelo je drugo poluvrijeme.

Izmjena i u redovima Maribora Mezga je zamijenio Filipoviča.

Ante Čačić se odlučio na dvostruku izmjenu na poluvremenu. U igri su Leko i Calello, a teren su napustili Beqiraj i Ademi.

Kraj prvog poluvremena.

45. minuta - Nakon kontre Dinama zatresla se mreža Maribora, ali je sudac svirao dvojbeno zaleđe.

38. minuta - Slobodan udarac za Maribor, skaćeni korner, izveo je Ibraimi, lopta je pala na 5-erac i stvorila poprilično problema za obrambene igrače Dinama. Opasnost je uspio otkloniti Vida.

36. minuta - Drugi žuti karton za igrače Dinama, opomenu je dobio kapetan Milan Badelj.

35. minuta - Sammir je izveo korner, lopta mu se vratila u noge i iz drugog pokušaja je pronašao Vidu, koji šalje loptu iznad grede.

33. minuta - Pivarić je pokupio loptu na 25 metara i uputio loš udarac, koji je Handanovič samo ispratio pogledom.

Srdjan Vrancic / CROPIX

31. minuta - Filipovič je pokušao iz daljine, ali je Kelava ovog puta siguran.

30. minuta - Ibraimi je ubacio iz slobodnog udarca s 40-ak metara, Kelava je promašio loptu, ali su Modri uspjeli izbaciti loptu.

27. minuta - Tavares je bio u dobroj prilici, ali je glavni sudac susreta dosudio prekršaj u napadu.

24.minuta - Ibanez je pokušao ubaciti do Sammira u kazneni prostor, ali je obrana Maribora otklonila opasnost.

21. minuta - Čop je uputio kvalitetnu loptu u for, ali je Handanovič bio brži od svih.

20. minuta - Igrači Dinama uspjeli su nakon primljenog pogotka primiriti utakmicu.

16. minuta - Ademi je zaradio žuti karton.

15. minuta - Grupica dinamovih navijača uspjela je nadglasati domaćine.

12. minuta - GOOOL!!! Dinamo je preko Tonela poveo 1:0. Sammir je izveo korner, Čop je vratio loptu do Tonela koji se odlično snašao i pogodio za vodstvo.

Srdjan Vrancic / CROPIX

11. minuta - Čop je dobro pucao, Handanovič brani.

10. minuta - Nakon prvog kornera za Maribor, u gužvi u 16-ercu nastradao je Kelava.

7. minuta - Prvi korner Dinama prošao je bez veće opasnosti za Maribor.

5. minuta - Ademi je zbog prekršaja s leđa dobio posljednje upozorenje suca Borbalána.

4. minuta - Maribor je imao slobodan udarac s 30-ak metara, loptu ubačenu u kazneni prostor Dinama uspješno je izbacio Vida.

2. minuta - Beqiraj je uputio prvi udarac, pokušao je iznenaditi Handanoviča s vrha 16-erca, ali je lopta prošla pokraj vratnice.

1. minuta - Na krilima vatrenih navijača Maribor je žustro krenuo u utakmicu, prvo ubacivanje pred dinamov gol Kelava je uspješno zaustavio.

Srdjan Vrancic / CROPIX

Utakmica je počela.

Gotovo 13 tisuća navijača Maribora ispunilo je do posljednjeg mjesta Ljudski vrt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:17