ZAMALO SENZACIJA

FOTO: VINOGRADAR - HAJDUK 1-3 Sudac i Kiš spasili Bijele, Tudor poludio zbog nonšalancije

Domaći su vodili sve do 64. minute kada je Zebec poklonio penal Splićanima
 Damir Krajač/CROPIX

Hajduk je tek nakon produžetaka uspio slomiti otpor Vinogradara i s 3-1 pobjedom u Mladini plasirao se u četvrtfinale Kupa. Plasman među osam najboljih stigao je u 107. minuti pogotkom Kouassija, dok je posao zaključio Kiš. Tako se domaćinima dogodila repriza iz 2004. godine kada su na istom travnjaku odveli utakmicu s Hajdukom u produžetke , ali i ostali kratkih rukava.

Od samog početka vidjelo se da je Hajduk olako shvatio domaćine. Osim što je u Splitu ostavio nekoliko važnih igrača, Tudor je više bio zabrinut travnjakom u Mladini nego izvedbom vlastite momčadi.

- Samo da je travnjak dobar - zavapio je uoči utakmice trener Hajduka i time podcijenio domaćine.

Jer unatoč tome što im je travnjak bolji od onog na Poljudu, Vinogradar je sve samo ne amaterska ekipa koja se skuplja po lokalnim kafićima. U rosteru Stjepana Gomerca našli smo petoricu igrača s prvoligaškim iskustvom, dok je napadač Medven bio mladi reprezentativac. Možda zato domaćini i nisu imali previše respekta prema lideru HNL-a.

- U zadnje dvije utakmice sam zabio hat-trick. Pogodit ću i Hajduku - najavljivao je Medven uoči utakmice.

No, do gola su domaćini stigli preko Marka Povrženića. Za lijevo krilo Vinogradara kažu da je bio najveći talent jaskanskog kraja, ali... Unatoč silnim pokušajima nikako nije uspio otkriti formulu kako da spoji lokalpatriotsku ljubav prema vinu i lopti pa je karijeru Povrženić većim dijelom prakticirao u lokalnim okvirima. Međutim, desetak kila više i problem s kondicijom nije ga spriječilo da bude najopasniji igrač domaćina. U nekoliko navrata ‘lažnjacima’ je izbacivao obranu Hajduka, a u 38. minuti iz trka je pogodio mrežu Dantea Stipice za erupciju veselja u Mladini.

Inače, Vinogradar se činio kao ozbiljan projekt sve do ove sezone kada su neshvatljivo istupili iz druge lige i otišli u onu četvrtu. Kuloari tvrde da se trgovalo s licencom, a oni su razloge pronašli u politici. Naime, Miljenko Pavlaković bio je kandidat za gradonačelnika Jastrebarskog iz redova HDZ-a, a kada nije prošao na izborima utjehu je pronašao na mjestu čelnog čovjeka Vinogradara. Iako, uvjeravaju nas domaćini, to je više počasna funkcija s obzirom da sve konce u Mladini povlači Ivan Rubinić. Riječ je o uspješnom poduzetniku koji se bavi drvnom industrijom, i koji je glavni mecena Vinogradara.

- Da nema Rubinića ovo bi davno propalo - moglo se čuti u Mladini.

Rubinić je osim odličnog stadiona zaslužan i za bogomdane uvjete koje uživaju igrači Vinogradara. Naime, plaće u tom četvrtoligašu kreću se od tri do čak 20 tisuća kuna koliko primaju oni najbolji igrači.

- I plaće su redovite - naglašavaju ponosni domaćini.

Zašto su onda istupili iz lige, nikome nije jasno... Osim možda onima koji su ostali u 2. ligi zahvaljujući odlasku Vinogradara.

Kako bilo, Hajduk je u Mladinu privukao tri tisuće navijača. Među njima i nekoliko stotina pripadnika Torcide koji su utakmicu pratili iz obližnjeg vinograda. Iako su im domaćini rezervirali tribinu, oni su radije krenuli put brda gdje im se nakon nekog vremena pridružila i policija.

Nakon ‘kamilice’ od igre, u nastavak je Hajduk ušao ozbiljnije. Zaigrali su u skladu s renomeom, a pomogli su i domaćini koji su padali kako je vrijeme odmicalo. Prevagu je donio ulazak Vršajevića, a do izjednačenja su mogli odmah na početku drugoga dijela, ali je Kiš promašio prazna vrata. Iskupio se mladi napadač malo kasnije kada je izborio jedanaesterac. Međutim, bila je to krajnje sumnjiva odluka varaždinskog suca Zebeca. U prijevodu, da se takav penal dosudio protivniku Hajduka, danima bi s Poljuda letjele otrovne strelice!

- Naši ne znaju, a ovi ne mogu - čulo se s tribina stadiona u Mladini gdje je do kraja regularnog dijela Hajduk imao nekoliko izrazitih prilika, čak i vratnicu Kiša, ali požrtvovna momčad Vinogradara zatvorila je prilaze svojim vratima. U produžecima su gosti imali više od igre, ali sjajan vratar Braje čuvao je mrežu sve do gola Kouassija. Pobjedu je potvrdio Kiš golom u 113. minuti.

- Tudor nam je očito bukvicu na poluvremenu i tek tada smo se pokrenuli - priznao je Goran Jozinović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 18:30