DALMATINSKI DERBI

FOTO: ZADAR - HAJDUK 1-1 Mirko Hrgović šokirao Bijele i osvetio se Torcidi sa sve uvrede!

Hajduk je postigao sporni pogodak nakon kojeg je vratar Matković završio u kolima Hitne pomoći
 Luka Gerlanc / CROPIX

Zadar i Hajduk remizirali su u Stanovima u posljednjoj utakmici 19. kola Prve HNL, čime su Splićani propustili približiti se vodećem Dinamu.

Bijeli su poveli već u petoj minuti, slobodan udarac iskosa s više od 30 metara izveo je Bukva, ubacio u sredinu gdje je Matković u skoku izboksao loptu izvan kaznenog prostora točno na nogu Mikanovića. Desni bek Bijelih bez oklijevanja je iz voleja poslao loptu u nebranjenu mrežu, Matković je ostao ležati nakon sudara s Iluridzeom, a sudac Krečak nije ništa svirao premda je bilo dvojbeno je li prekršaj ili ne. Domaći su žestoko protestirali, naročito jer Matković zbog ozljede nije mogao nastaviti utakmicu. Pomoć mu se ukazivala čak 10 minuta, kolima hitne pomoći je prevezen u bolnicu, a ušao je Gluić.

Nakon što se utakmica nastavila Zadrani su jurnuli po izjednačenje, igrala se 18. minuta kada je Hrgović odličnom dijagonalom gurnuo Heistera u situaciju jedan na jedan s Kalinićem. Nijemac u redovima Zadra je u čistoj prigodi tukao loše, premlako pa je vratar Bijelih lako zaustavio loptu. Zatim je Ivančić u 22. izbjegao zaleđe te se odlučio na udarac iskosa s 12 metara, lopta je prošla vrlo blizu suprotne vratnice. Samo minutu kasnije domaći su zatresli mrežu, ali pogodak Ivančića poništen je zbog zaleđa. Čini se neopravdano, snimka je pokazala da se dodavač Begonja nije nalazio u nedopuštenoj poziciji pa je to bila još jedna sporna situacija na Stanovima. Živjeli su gosti opasno u tim trenucima, ali ipak su nekako uspjeli sačuvati vodstvo te prenijeti težište igre na polovicu domaćih. Iz toga se rodila velika prigoda u 36. minuti, Pašalić je primio loptu iza leđa obrane te pretrčao Gluića, ali otišao je previše u stranu pa je morao pričekati suigrače. Uposlio je Kouassija koji je ostao sam na nekih osam metara, ali je tukao neprecizno preko vrata.

Zbog ozljede Matkovića prvo poluvrijeme produženo je za 10 minuta i u tom su vremenu Zadrani imali dvije velike da se vrate u utakmicu. U trećoj minuti nadoknade sreća je bila na strani Hajduka kada je Hrgović iz slobodnog udarca iskosa s 25 metara zatresao vratnicu. Zamalo je iznenadio Kalinića koji je mogao bolje postaviti živi zid premda Hrgoviću treba odati priznanje za lukav pokušaj. Zadnje uzbuđenje u prvom dijelu kreirao je Tadić kada je uposlio Begonju. Izašao je mladi veznjak sam prema Kaliniću te ga lagano prebacio, a loptu koja je išla prema mreži Milović je krajnjim naporom izbacio ispred natrčalog Ivančića. Požrtvovni stoper je udario u vratnicu, morala mu se ukazivati pomoć, ali izbjegao je Matkovićevu sudbinu.

Nastavak je ponudio znatno manje uzbuđenja, Zadrani su pokušavali pritisnuti obranu gostiju, ali bez nekog većeg uspjeha dok se Hajduk postavio u blok i čekao da se otvori više prostora na polovici domaćih. Utakmica je ušla u potpuno mirnu fazu, jedino je sudac Krečak imao mnogo posla s žutim kartonima, za nešto više od sat vremena igre Zadranima je pokazao čak šest opomena, Splićanima jednu manje. Nakon očajnih pola sata igre u nastavku Zadrani su se gotovo iz ničega vratili u utakmicu. Hrgović je zatresao mrežu udarcem s desne strane s 16 metara u bliži kut nakon što se Milić poskliznuo i dopustio da mu lopta prođe pored noge. Zaslužili su domaći taj gol koji je došao iz prigode koja nije mirisala na opasnost, naplatili su sav uloženi trud da se vrate u utakmicu nakon ranog zaostatka.

ZADAR - HAJDUK 1-1 (Hrgović 75 / Mikanović 5)

KRAJ UTAKMICE!

89. minuta - Kalinić opet spašava Hajduk. Begonja je bio 'oči u oči' sa vratarom Hajduka, ali Kalinić je nogom odbio u korner.

83. minuta - Zadar je mogao potpuno preokrenuti. Tadić je bio sam ispred Kalinića, ali je pucao ravno u Kalinića.

75. minuta - Zadar je iskoristio uspavanku i šokirao Splićane! Bijeli su ostavili previše prostora Mirku Hrgoviću, koji je krasnim udarcem s vrha 16-erca pogodio sami kut gola Kalinića.

56. minuta - U igru je ušao povratnik Marko Bencun.

55. minuta - U prvih deset minuta nastavka nije se dogodilo baš ništa. Igra se rastrgano, s previše krivih dodavanja.

Završeno je prvo poluvrijeme.

45+10. minuta - Kakva prilika za Zadar! Begonja je opet sam ispred Kalinića, uspio ga je čak i prebaciti, ali loptu s gol-linije izbacio je Milović. Branič Hajduka bacio se kao kamikaza, izbio je loptu i zakucao se u stativu...

45+5. minuta - Hrgović je iz slobodnog udarca skroz s lijeve strane pokušao iznenaditi Kalinića, lopta je pogodila - vratnicu!

40. minuta - Nova šansa za Kouassija. Sušić mu je namjestio loptu, a Bjelokošćanin je pucao s desetak metara malo iskosa, lopta je prošla kraj stative.

36. minuta - Hajduk je sada mogao možda i riješiti utakmicu. Pašalić je izašao sam ispred Gluića, čak ga i zaobišao, ali je previše otišao u stranu tako da nije mogao pucati po golu. Međutim, vrlo dobro je pronašao Koussija koji je sa 7-8 metara pucao preko gola.

23. minuta - Zadru je poništen pogodak zbog zaleđa.

22. minuta - Nevjerojatna pogreška Milovića i stopostotna prilika Zadra. Vratar Hajduka je propustio jednu bezazlenu loptu, a Ivančić se našao sam ispred Kalinića i sa desetak metara promašio okvir gola.

18. minuta - Heister se sjurio po lijevoj strani, pucao s desetak metara, ali lopta je otišla ravno u ruke Kalinića.

16. minuta - Utakmica je nastavljena.

12. minuta - Još uvijek traje prekid zbog ozljede nesretnog Matkovića. Prekršaj možda i nije postojao, ali ostaje dvojba je li sudac mogao prekinuti akciju dok je vratar Zadra ležao na travnjaku. Situacija je jako teška za procijeniti, jer udarac Mikanovića uslijedio je sekundu-dvije nakon što je vratar pokupio Iluridzea.

5. minuta - Hajduk je poveo nakon prvog ozbiljnijeg napada i to nakon poprilično bizarnog gola. Bukva je ubacio s lijeve strane, a vratar Matković je izletio na centaršut tako da je pokupio dva Hajdukova nogometaša. Loptu je odbio ravno na Mikanovića, koji je sa 16 metara pogodio praznu mrežu. Zadrani su opkolili suca tražeći prekršaj, a po Matkovića su došla kola hitne pomoći.

Utakmica je počela!

ZADAR: Matković (od 15. Gluić), Šimurina, Jerbić, Neretljak, Sarić, Bašić, Hrgović, Begonja, Heister, Ivančić, Tadić.

HAJDUK: Kalinić, Mikanović, Maloča, Milović, Jozinović, Pašalić, Sušić, Milić, Bukva, Kouassi, Iluridze (od 56. Bencun).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:38