FINALIST EUROPSKE LIGE

Fulhamova odiseja: Od kolibe do Europe

Gotovo 30 tisuća kilometara prevalili su ove sezone nogometaši Fulhama u pohodu na Europsku ligu
 Reuters

ZAGREB - Londonski Fulham možda najbolje oslikava tezu da je teže izboriti nastup u Europi u engleskom prvenstvu nego u europskim kupovima napraviti velik rezultat. U tek drugoj europskoj odiseji u 131-godišnjoj povijesti klub je došao nadomak trofeja. Fulhamovce samo 90 (ili 120) minuta dijeli od najvećeg klupskog uspjeha. Dosad su igrali u samo jednom finalu, 1975., kada su izgubili FA kup.

A kakva je to tek bila odiseja. Ostat će upamćena bez obzira na ishod hamburškog obračuna. Ukupno su u zrakoplovima (plus jedan odlazak vlakom u Hamburg) prevalili više od 30 tisuća kilometara, što je oko tri četvrtine puta oko Zemlje. Sve da bi svoju kolibu (stadion Craven Cottage) i sebe upisali u nogometnu povijest. Finale će biti 19. ovosezonska europska utakmica. Sve je počelo još vrelog srpnja u Litvi, nakon koje su morali u Perm, najistočniji europski grad u kojem se igra prvoligaški nogomet.

Uspjesi u kvalifikacijama i skupini donijeli su Fulhamu proljeće u Europi, u kojem su njihovi rezultati procvjetali. Pod palicom maestra Roya Hodgsona, redom su izbacivali uglednije i po pojedincima kvalitetnije momčadi: Šahtjor, Juventus, Wolfsburg i Hamburger. Te se usput, naravno, naputovali i međusobno dodatno povezali.

- Srasli smo kao momčad jer smo puno vremena proveli odvojeni od obitelji. Živjeli smo u hotelima, proveli sate i sate na aerodromima i u zrakoplovima te smo se jako povezali. Inače se događa da s nekim igračima samo povremeno razgovarate na treninzima - naglasio je stoper Chris Smalling, koji neće još dugo uživati u Fulhamovoj obitelji jer će se na ljeto za oko 10 milijuna eura preseliti u Manchester United.

- Druga dobra stvar je što je u skupini Hodgson davao priliku onima koji inače manje igraju te puno više nas ima osjećaj da su bili dio naše europske avanture - dodao je Smalling.

Fulham baš voli europske avanture. Već smo naveli da im je ovo tek druga takva sezona, ali su u njima došli do fascinantne brojke od 35 utakmica. Najboljim hrvatskim klubovima uglavnom treba više godina da bi oformili takvu zbirku. A baš su i Hajduk i Dinamo osjetili efekt Fulhama u jesen 2002. godine. Englezi su tada krstarili Intertoto kupom (prošli četiri kruga) te izbacili prvo Splićane (ukupnoi 3-2) pa Zagrepčane (5-1). Ispali su u sljedećem kolu od Herthe.

Fulham - udaljenosti

Fulham - Vilnius 1731 km

Fulham - Perm 3660 km

Fulham - Sofija 2022 km

Fulham - Rim 1433 km

Fulham - Basel 709 km

Fulham - Donjeck 2742 km

Fulham - Torino 905 km

Fulham - Wolfsburg 734 km

Fulham - Hamburg 721 km (x2)

Ukupno: 15 378 km (30 756 km)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 16:53