HNS U PROBLEMIMA

Gdje će igrati Vatreni? Poljud zauzet zbog Kontinentalnog kupa!

Split, 311009.Stadion Poljud.Derbi utakmica 13.Kolo T-com 1. HNL izmedju NK Hajduk - NK Dinamo.Na fotografiji: gotovo prazna sjeverna tribina zbog bojkota Torcide.Foto: Jakov Prkic / CROPIX
 Jakov Prkic / CROPIX

Vrlo je malo izgleda kako će Hrvatska u sklopu kvalifikacija za nogometni Euro 2012. Grke ugostiti u Splitu! Razlog leži u činjenici da je samo dva dana prije Poljud rezerviran za Kup Kontinenata u atletici. Naime, najbolji svjetski atletičari u Splitu će nastupati 4. i 5. rujna, a dvoboj s Grcima na rasporedu je već 7. rujna!

- Iskreno, jako je teško pomiriti dva tako velika događaja na istome mjestu gotovo u isto vrijeme. A Kup Kontinenata je sada, jasno, nacionalni prioritet i već je dugo upisan u ‘knjige’ - priznao nam je Zorislav Srebrić, glavni tajnik Hrvatskog nogometnog saveza. Akcije Splita i Poljuda skočile su sa zadnjim događanjima na Maksimiru. S otpadanjem pločica i lakšim ozljeđivanjima radnika.

U javnosti su opet eskalirale priče o prijeko potrebnom rušenju oronulog zdanja, a Poljud se uglavnom spominje kao atlernativa za reprezentaciju. Kako doznajemo, hrvatski izbornik Slaven Bilić već se jako ozbiljno počeo raspitivati i za dvoboj s Grcima 7. rujna.

Okrenuo je proteklog vikenda i telefonski broj direktora Hrvatskog atletskog saveza Siniše Ergotića.

- Dobro ste čuli. Bilić je pametno razmišljao i zanimalo ga je, kako će na Kupu Kontinenata biti i niz bacačkih disciplina koje će uništavati travnjak, kolike će zapravo biti štete na travi. No, tu neće biti nekih posebnih oštećenja da se već dan kasnije ne bi igrala nogometna utakmica. Mi s Poljuda izlazimo 6. rujna i držim kako nema razloga da se dan poslije ne održi susret Hrvatske i Grčke - rekao nam je Ergotić.

Ipak, organizacija velikih utakmica poput kvalifikacijske za Europsko nogometno prvenstvo, i to protiv jednog od najtežih protivnika Grčke, iziskuje pripreme na stadionu i nekoliko dana prije samog odigravaja susreta.

- Stvar je u tome da bismo mi na stadion trebali ući barem dva - tri dana prije 7. rujna. Ne znam koliko će to biti moguće, odnosno koliko su rigidni unutar Svjetske atletske federacije? Jasno je kako će oni u tom periodu imati natjecanje i nisam siguran koliko će naš ‘suživot’ s njima biti moguće realizirati - ponovio je svoje sumnje Srebrić.





Ergotić nas, pak, uvjerava kako problema ne bi trebalo biti.

- Dobro, dok traje Kup Kontinenata na Poljudu neće biti mogući neki ozbiljniji nogometni zahvati jer će nam trebati većina prostora za naše natjecanje. Ipak, trabalo bi vidjeti što je nogometu konkretno potrebno tih nekoliko dana prije utakmice i vjerujem da bi se mogao pronaći zajednički jezik. Osim toga, bilo bi i u interesu Splita da odmah nakon Kupa Kontinenata ima i reprezentaciju na stadionu koji, uz ovakav Maksimir, definitivno danas figurira kao hrvatski nacionalni stadion - zaključio je Ergotić.

Puno bi se više trebalo znati idućeg tjedna.

- Procedura licenciranja stadiona, kako Maksimira tako i Poljuda, je upravo u tijeku. No, mi ćemo svakako ovih dana sjesti za stol s ljudima iz Zagreba i vidjeti što se može napraviti. Ne bih sada ulazio u detalje o kojima ćemo pričati. S tim ćemo saznanjima, kao i sa željama stručnog stožera, sjesti pred Izvršni odbor HNS-a i dogovarati gradove domaćine. Trebamo još vidjeti i hoće li se odmah donijeti odluka za čitav ciklus ili će se raditi po principu utakmica po utakmica - rekao je Srebrić.

Split i Poljud svakako s u igri.

- Jasno je kako ćemo pričati i s ljudima koji vode Split. Ponavljam, više će se znati idućeg tjedna - poručio je Srebrić.

No, jasno je kako Split, zbog evidentnih organizacijskih zapreka, teško može konkurirati za domaćinstvo Grčkoj, pa i uz ovako trošan Maksimir. Ostaje, pak, veliki upitnik što će se dogoditi ukoliko u Maksimiru otpadne još poneka ‘pločica’, ili ako zagrebačka ‘ljepotica’ ne dobije ‘uporabnu dozvolu’?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:54