DINAMOVI WUNDERKINDI ROĐENI 1998.

GENERACIJA ZA VELIKE STVARI 'Prvo ćemo osvojiti Europu, a onda napadamo prvu momčad'

 Vladimir Dugandzic / CROPIX

Dinamo polako tone u blagdanski ugođaj, teško da će do Božića biti nekih krucijalnih odluka i vijesti, premda, nikad se ne zna, transferi u Maksimiru često su bili senzacionalni . No, na margini odlazaka te dolazaka igrača koji bi trebali odmah biti pojačanja za Mamićevu momčad raspravlja se i o strategiji priključenja mladih igrača seniorima. Jasno, svake je godine slično, uvijek postoji neki talent, “wunderkind” i onda se rađaju polemike treba li ga odmah gurati, davati mu minutažu ili ga do sazrijevanja držati podalje od brutalne profesionalne scene. Iskustva su različita, Kovačić i Halilović (pre)mladi su gurnuti u vatru, trebalo im je vremena da uhvate zrak, Ćorića su “napale” ozljede, Brodić i Murić, pak, otišli su, između ostalog, i zato što nisu dobili priliku, kakvu su mislili da zaslužuju. Pravila nema, zajedničko jedino strpljenje, sa svih strana, i pravilno doziranje. Međutim, pred nama je godina, specifična i po tom pitanju. Naime, u 2015. bi na scenu trebala stupiti cijela jedna generacija, ne nekoliko pojedinaca nego momčad, mnogi kažu najtalentiranija generacija u maksimirskoj povijesti. Dečki rođeni 1998., osvajači Nike Premier kupa, neslužbenog Svjetskog prvenstva, ušli su u 17. godinu života, neki će uskoro imati i punih 17. A to je dob u kojoj su već spomenuti njihovi prethodnici, a i ne samo oni, već ozbiljno koračili u prvu momčad. Kako će biti s generacijom 1998., hoćemo li već u 2015., na seniorskoj sceni gledati Davora Lovrena, Josipa Brekala, Nikolu Mora, Adriana Šempera...

- Godina koja dolazi za tu će generaciju biti vrlo zahtjevna. Znamo da je 12 igrača iz te momčadi u reprezentaciji, ali to nije zato što su oni iz Dinama, već zato što su doista talentirani i što su kao momčad vrlo homogeni i jako dobro funkcioniraju. Naravno da razgovaramo koliko i kako ih priključivati prvoj momčadi, međutim, mislim da u mjesecima koji slijede ta momčad još ostaje na okupu - rekao nam je Marijan Vlak, šef Dinamove omladinske škole.

I bit će ta generacija svojevrsni projekt. Kao klupska i reprezentativna momčad.

- Kreću već u ožujku s elitnom rundom kvalifikacijama za Euro, ako se plasiraju, čeka ih to natjecanje u svibnju. Tamo se vade vize za SP u Čileu u listopadu, što je isto ambicija, budući da se doista radi o strašnoj generaciji. Uz to, u 2015. se mijenja format Lige prvaka mladih u kojoj će Dinamo sigurno igrati, tako da je i taj izazov pred njima, a u tom natjecanju bi mogli napraviti dobre stvari. Ostvare li sve što se od njih očekuje i u reprezentaciji oni će više od 50 dana biti na putu, izvan kluba, stoga je možda bolje da ih ne razdvajamo. Ako krenu jedan po jedan svojim putem, izgubit će se ta homogenost, momčadski duh koji krasi tu generaciju. Sad dolaze u osjetljivo razdoblje, priprema ih se na seniorski nogomet, s obzirom na broj utakmica i izazova u idućoj godini možda je bolje da ostanu ti dečki na okupu, naprave rezultat, a onda ih se počne polako priključivati seniorima - kaže Vlak, koji nije želio prognozirati koliko bi igrača iz te generacije moglo u budućnosti igrati značajne uloge u Dinamu i A-reprezentaciji.

- Teško je to predvidjeti, pogotovo što sad dolaze te najosjetljivije godine. Jasno, reći da će sedam ili osam igrača iz jednoga godišta napraviti vrhunske seniorske karijere i biti svjetski igrači također nije realno. Ali, da bi nekoliko njih moglo u godinama koje dolaze postati važan dio Dinamove prve momčadi, kasnije i reprezentacije, to svakako.

Istaknuo je i da je tu i generacija 1997. u kojoj također ima nekoliko zanimljivih igrača, jasno ima i onih mlađih, ali oni su ipak još premladi. Kad se te dvije momčadi slože, moglo bi to biti jedan vrlo “produktivan miks”. Recimo, kadeti, ta furiozna generacija u Prvoj HNL ostvarila je ove jeseni 15 pobjeda iz 15 utakmica, uz gol-razliku 66:7. Nije čudno da se o njima toliko priča i da u Maksimiru razmišljaju što učiniti, kako iz te momčadi dobiti maksimum i u seniorskoj dobi. Odlučili su se, kako sad stvari stoje, držati dečke na okupu. Ako je netko očekivao da će se već na zimskim pripremama pojaviti, recimo, Lovren, to sad nije opcija. Možda ni za ljetne pripreme, vjerojatno ćemo više tih “klinaca” zajedno vidjeti za godinu dana, uoči priprema za proljeće 2016. Drugačiji put nego dosad, a hoće li do seniora doći i kao najtrofejnija generacija, imaju priliku pokazati u mjesecima koji dolaze. Očekivanja su velika - s razlogom!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 07:51