ISKUSNI TRENER

Gračan: Edoardo Reja već predugo traje...

Tri je dana Nenad Gračan proveo sa svojom novom ekipom, starim klubom, na Krku. Drugo trenersko poglavlje s Rijekom otvorit će 21. studenoga utakmicom protiv Puljana
Zagreb, 241009.Zagrebov stadion u Kranjcevicevoj ulici. T Com 1. HNL, nogometna utakmica izmedju Craoatia Sesvete i Varteksa. Na slici: trener Croatia Sesveta Nenad Gracan.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

RIJEKA - Na Krku su Rijeku i Gračana dočekali kao i uvijek - otvorena srca. U hotelu Malin (Malinska), Nikole Turčića-Mikića (člana Izvršnog odbora Rijeke), ali NK Krk, gdje su im na raspolaganje stavili i povremeno zabranjene terene. Nitko sretniji od Željka Sokoliće, duše Krka i navijača Rijeke. NK Krk je poznat po tome da voli samo jednu bijelu boju - riječku. Pa su tako svojedobno odbili ustupiti teren - hajdukovcima... Nastao je političko problem.

- Odradili smo fazu upoznavanja, uspostavio sam dijagnozu bolesti sa svojim suradnicima, prije svega Danijelom Šarićem, koji je bio i Vulićev asistent. Igračima se vratio osmijeh na licu. Bili su u psihološkoj blokadi - kaže Gračan.

Povratak Kantridi razveselio je i Gračana. Nevjerojatno je motiviran. Jer, taj je telefonski poziv čekao devet godina...

- Devet godina, otkako sam otišao u studenome 2000., nitko nije okrenuo moj telefonski broj. Kada me predsjednik Turčić nazvao i pitao možemo li razgovarati, zamalo me srce izdalo... Nisam ni pročitao ugovor, potpisao sam odmah - navodi Gračan.

Istra 1961 i Varteks na Kantridi, Lokomotiva u Zagrebu, tri su suparnika do zimske pauze. U posljednje tri utakmice Riječani su primili 10 golova...

- Razmišljam o novom sustavu, analiziramo igrače i njihove karakteristike. Došli smo nekih zaključaka, definitivno nešto moramo promijeniti. Jer, bočni ne donose lopta u napadačku zonu, otraga je propuh. Možda zaigramo sa trojicom stopera.

Svojedobno, prije osam godina, dok je bio trener Hajduka, Gračan je smijenjen (imao je 11 pobjeda !), s optužnom da igra defenzivni nogomet, kakav si Splićani ne smiju dozvoliti. Sada je je Talijan Reja u istoj situaciji. Tjeraju ga iz Splita kao “bunkeraša”.

- Dugo je Reja već izdržao s obzirom na okruženje. U Splitu ne znaš kome se moraš javiti ujutro, s kime komunicirati... Ali, pustimo Hajduk, imamo dovoljno svojih problema.

Gračan je prije deset godina s Rijekom igrao u rasporedu 3-4-3, s Hasančićem i Stipanoviczem na krilima...

Svaka se momčad u kolektivnim sportovima gradi od obrane. Druga je priča koliko igrača stigne u završnicu.

U prvom susretu s Puljanima neće imati na raspolaganju Cerića (crveni karton), ali ni Đalovića zbog žutih kartona. Ozlijeđen je Matko..

- Gerc je jedini, a od Križmana u pet dana ne može napraviti napadača. Znamo samo jedno, utakmicu s Puljanima moramo dobiti. Agresivnom i čvrstom igrom u plitkoj formaciji - naglašava Gračan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 05:51