POVRATAK NA KANTRIDU

Gračan u 'sedmom nebu': Kao da idem na prvi spoj

Nenad Gračan vratio se kući. Poslije devet godina. Jedan od najboljih igrača Rijeke svih vremena, po umjetničkom nogometu, pa trener koji je zamalo zagrlio snove, naslove. Ah, opet taj Krečak...
 Ranko Šuvar / Cropix

Trebalo mu je manje od Odiseja, devet godina da bi se vratio Kantridi. Razvrgnuo je “brak” sa Zvonimirom Zubakom, gazda Croatije Sesveta shvatio je Gračanov sjaj u očima. Poziv Rijeke bio je ono što je - čekao. Godinama! Sada više nije bitno tko ga nije htio i zbog čega.

Dolazi bez straha

- Uzbuđen? Kao da idem na prvi spoj. Naježim se pri pomisli da ću opet raditi pod onim čudesnim stijenama Kantride. Stijenama moje mladosti, igračke i trenerske. Jurim prema Kantridi, pozdravio sam se s igračima Croatije. Zahvalan sam Zubaku, najprije što mi je dao šansu da radim, a sada me oslobodio obveza - govori Gračan iz automobila na autoputu Zagreb - Rijeka.

Otišao je prije točno devet godina. Nakon poraza u Varaždinu (1-6), igrači su se pobunili na nedjeljnom jutarnjem treningu. A samo sezonu ranije Rijeka je živjela u čaroliji. Borbi za naslov prvaka, dok se nije utopila u potoku suza nesretne utakmice s Osijekom (1-1), a slavilo se u Maksimiru. Naučno je ove godine dokazano da je Krečak pogriješio, ali tko te više pita... Rijeka je danas u situaciji kao i u ožujku 1998. godine, kada je smijenjen Branko Ivanković i kormilo je gurnuto u ruke Gračanu. Od grčevite borbe za ostanak do bitke za naslov prvaka u godinu dana.

- Pakao je bio one 1998. godine. Dobili smo u Šibeniku i - spasili se. Veseli me novi posao, kao i onda. Ne plašim se složene situacije, iako neće biti jednostavno. Nije nikada kada dolaziš kao zamjena, u ovom slućaju treći čovjek u sezoni. Jer, da je bilo dobro ja bih bio u Croatiji, ili šetao s kćerkicama po Opatiji... Dignuti momčad i vratiti publiku prvi je zadatak. Formula je samo jedna - pobjeđivati!

Start protiv Puljana

Vulić je otišao poslije šest kola, bio je deveti splitski trener (od Joze Matošića 1946.) u 63 godine povijesti. Sedam ih je bilo iz Zagreba, ali najviše domaćih... Gračan se vraća na “mjesto zločina”. Pred njim su tri utakmice, debi s Puljanima 21. studenoga, pa gostovanje kod Lokomotive i za kraj prvog dijela - Varteks. Ishod tih utakmica odredit će proljetne ambicije Rijeke. Morao bi osvojiti sedam od devet bodova...

- Lokomotiva nije bolja od nas, a Varteks moramo dobiti! Nema puno vremena, žao mi je što nećemo imati nijednu prijateljsku utakmicu, da vidim kako igrači dišu. Prvi je zadatak izbalansirati momčad. Stvoriti blok i kompaktnost. Kroz psihološku pripremu nametnuti agresivnu igru. U veznom redu imamo puno znalaca, moraju pronaći putove da dovedu loptu do - Đalovića. Ovo je vatrogasna situacija, ne treba puno filozofirati na planu taktike. Zakrpati rupe i tražiti pobjede jednostavnom igrom. Glava i srce su najvažniji..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 04:54