BOŽIĆNA ŽELJA

Hajduk u Europi ima momčad za Ligu prvaka

Projekt takvog Hajduka debelo bi premašio trenutačni budžet od deset milijuna eura
- 2009. U FOTOGRAFIJAMA CROPIX-A - Split, 220209.Stadion Poljud u Splitu.T - Com 1. HNL 19. kolo. Nogometna utakmica Hajduk(Split) - Dinamo (Zagreb).Na fotografiji: Slavlje igraca Hajduka nakon pobjede nad Dinamom.Foto: Jakov Prkic / CROPIX
 Jakov Prkic / CROPIX

SPLIT - Što kažete na ovakav Hajduk? U ovo predblagdansko vrijeme stavili smo se u ulogu Djeda Božićnjaka, pa smo pod bor Hajdukovu navijaču stavili momčad kakva bi se sasvim sigurno prošetala HNL-om i konačno vratila “bijele” u Europu. Tamo gdje je Hajduk prije 15 godina igrao u četvrtfinalu Lige prvaka. Iz današnje perspektive to postignuće doima se kao znanstvena fantastika. Pa se čini da je izlazak iz trenutačne agonije moguć jedino kroz maštanje o božićnim željama...

Dok na Poljudu stenju zbog pogrešne selekcije igračkog kadra i promašaja u dovođenju pojačanja, diljem nogometne Europe, ali i izvan nje “razbježali” su se igrači koji su nekada igrali u Hajduku, a većina ih je stasala upravo na Poljudu.

U toj imaginarnoj momčadi ima nogometaša koji su nedavno napustili Poljud ( Gabrić ili Kalinić), ali i onih koji već godinama u inozemstvu uspješno grade svoje karijere ( Runje, Srna, M. Bilić...). Dodali smo im igrače koji su ponikli na Poljudu, iako nisu dočekali punu afirmaciju u dresu Hajduka ( Perišić, Milić).

Ima tu i starih, iskusnih, s bogatim klupskim iskustvom ( Runje, Jurić, Neretljak), ali i mladih koji se tek trebaju afirmirati na europskoj sceni (Perišić, Gabrić, Bartulović, Jelavić) te konačno onih koji su u naponu snage, na vrhucu svojih karijera (Srna, Kranjčar, L. Vučko).

Naravno, ne bi to bila jeftina momčad. Naprotiv, projekt takvog Hajduka debelo bi premašio trenutačni budžet od deset milijuna eura. Prije svega zbog igrača poput Srne ili Kranjčara koji su europska top-klasa i imaju bogata primanja. Ali ni ostali ne zaostaju previše za njima.

No bila bi to kvalitetna momčad u kojoj, ako bismo kao kriterij uzeli trenutačnu formu i status u njihovim klubovima, među 11 ne bi bilo mjesta za igrače poput Rukavine i Kalinića ili pak ozlijeđenog Pletikose. A među njima se nije našao Ivica Križanac jer nikada nije igrao u Hajduku.

Osim Kranjčara koji je stigao iz Dinama i Neretljaka koji se već bio afirmirao u Osijeku, prva 11-orica sastavljena je od domaćih igrača koji su izašli kao proizvod omladinske škole Hajduka.

Takav Hajduk zaslužuje samo najbolje, pa i to da ga vodi najtrofejniji hrvatski trener Tomislav Ivić.

Nažalost, ovo je samo božićna želja...

HAJDUK U INOZEMSTVU:



Runje (33 godine, Lens) - Srna (27, Šahtar), L. Vučko (25, Eskisehirspor), Neretljak (30, Omiya), Bartulović (23, Dnipro) - Perišić (20, Club Brugge), Jurić (34, Genoa), Kranjčar (25, Tottenham), Gabrić (23, Trabzonspor) - M. Bilić (29, Sporting Gijon), Jelavić (25, Rapid).

Pričuve: Pletikosa (30, Spartak Moskva), Rukavina (23, Panathinaikos), Kalinić (21, Blackburn), Milić (20, Djurgardens), Leko (31, Germinal Beerschot), Carević (27, Lokeren)...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 14:41