PIŠE T. ŽIDAK

HNL u predinfarktnom stanju: Nakon Sammira s triježnjenjem bi trebali započeti i u Rusanovoj!

Najveći krivci što je nogomet postao "smeće koje nitko neće", sjede u savezu, njihova nesposobnost i sebičnost osudila je nogomet na životarenje, a ne život.

“Hrvatskom nogometu prijeti moždani udar”, rekao je nedavno rezignirani Goran Jurić, lider velike Dinamove momčadi iz doba dok je modri klub još igrao u Ligi prvaka. Predinfarktno stanje najbolje ilustrira završetak lige, u kojoj se ni nakon zadnjeg kola ne zna tko će ispasti, a tko biti novim članom elitne nogometne lige.

Najveći krivci što je nogomet postao “smeće koje nitko neće”, sjede u savezu, njihova nesposobnost i sebičnost osudila je nogomet na životarenje, a ne život. Vrh saveza nije poduzeo baš ništa da bi se raščistio kaos, jedino će se osoviti na stražnje noge kad su im ugrože ne privilegije, a za zbrku ih nije briga. Ne žele odstupiti, a ne znaju što im je činiti!

Jedva 500 gledatelja

Ako je zadnje kolo Hrvatske nogometne lige gledalo nešto manje od 11.000 gledatelja, ako je na pojedinim utakmicama bilo jedva 500 gledatelja, pitanje je treba li nam takva liga? Treba li nam liga u kojoj se ni danas ne zna tko ispada, tko ulazi, koju nitko ne želi sponzorirati, u kojoj su TV prava beznačajna stavka u klupskim budžetima, u kojoj utakmicu u Karlovcu gleda manje od 500 ljudi. I treba li nam liga, koja će se probiti do udarnih stranica samo ako se posvađaju Mamić i Halilhodžić, ako Sammira policija odvede na triježnjenje ili ako se Hajdukov predsjednik slika s ustaškom kapom. Jesu li to elementarne sportske vrijednosti, ili je naš nogomet toliko nezanimljiv da je veća atrakcija “pijana noć” Dinamovog nogometaša nego utakmica...

S triježnjenjem bi trebalo početi u Rusanovoj ulici, u Kući nogometa, koja služi samo kao servis A-reprezentacije, za ostalo ih nije briga. Može li netko izvući tepih ispod nogu tih činovnika, koji su nedodirljivi samo zato jer ih štiti Mamić, apsolutni vlasnik nogometa. I nitko im ništa ne može, unatoč činjenici da su pogubili tolike utakmice i već dugo nisu pri zdravoj pameti. Liga sa 16 klubova je u ovakvoj gospodarskoj situaciji neodrživa, kao što je neodrživ i uništeni Hajduk, devastirana Rijeka, tek solidno izgledaju S. Belupo i Cibalia. Ali, samo solidno, nogometnih čuda iz provincije odavno nema.

Prodaj i dovedi Barçu

Kakva je to nogometna politika da, primjerice Hajduk, prodaje najboljeg igrača da bi doveo u Split Barcelonu za 2 milijuna eura, po mogućnosti s Messijem, a taj isti Hajduk gubi od H. dragovoljca, ali bi ”pokazao mišiće” nogometnim izvanzemaljcima. Zar ta logika nije na rubu pameti? Zar nije na rubu pameti u jednoj zemlji koju samo milimetri dijele od bankrota, plaćati nogometnog trenera 900.000 eura i da nogomet tog trenera u milijunskom gradu gleda najviše 3000 ljudi. A na noge tih lažnih zvijezda potrošeni su milijuni eura, iako za njihov prosjački nogomet nitko ne želi kupiti kartu. I zar nije sramotno da je Zagreb jedina europska metropola koja nema pristojan nogometni stadion...

Jedino zdravo tkivo našeg nogometa do jučer je bila reprezentacija. Nisam siguran da je to i danas. Ne zato što se nije plasirala na SP u Južnoj Africi ili što “malo visi” u kvalifikacijama za EP, već zato što ni ta reprezentacija nema naročitu perspektivu. Što će biti s tom reprezentacijom nakon Svjetskog prvenstva 2014. u Brazilu? Što će ostati od nje kada odu Šimunić, Olić, Kranjčar, Mandžukić, Modrić, koje su izraubali ili će ih potpuno izraubati lige petice? I tko će voditi reprezentaciju i klubove, kada u državi imamo dvojicu ozbiljnih trenera (Kuže, Kranjčar), kada je Bilić vjerojatno budući trener West Hama, kada Štimac nema trenerskih ambicija i kada su sa scene nestali Soldo, Zajec, “Baka” Slišković, a u nogometnoj mirovini su Blažević, Ivić, Barić, Poklepović, Skoblar. Od trenera u kojima ima nekog žara jedino bih ruku u vatru stavio zbog Stanka Mršića.

Amaterizacija lige

Kada sve zbrojite, jedini izlaz je amaterizacija lige, u kojoj će postojati četiri ozbiljna profesionalna kluba, a ostali će biti “zvučna kulisa”, sa skromnim, ali zdravim budžetom. Jer, kakva je to liga u kojoj Dinamo ima budžet od 20,000.000 eura i zanima ga jedino život u Europi, a u Karlovcu, Hrvatskom dragovoljcu ili Cibaliji nemaju ni za kavu? Da ne govorimo o minijaturnim klubovima, koji se guraju u Ligu 16, a u ozbiljnom nogometu jedva bi bili drugoligaši. Ligu treba srezati na razumnu mjeru, vjerojatno bi se tada i gledanost povećala, treba osvježiti nogometni savez i nogomet dati u ruke ljudima koji su izrasli u nogometu i u njega ne ulaze samo zbog profita. Inače će HR nogomet doista strefiti moždani udar!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 00:58