SELIDBA IZ RUSANOVE

HNS na mjestu stare uljare: Šuker kupuje novu kuću nogometa za dva milijuna eura

Hrvatski nogometni savez pod vodstvom nedavno izabranog Davora Šukera u potrazi je za novom kućom hrvatskog nogometa, a kao najizglednija lokacija spominje se zgrada Prve hrvatske tvornice ulja u Branimirovoj ulici.

Taj impresivni objekt koji je pod zaštitom kao spomenik kulture, a u vlasništvu je tvrtke Tehnika d.d. prodaje se, neslužbeno doznajemo, za oko dva milijuna eura. Radi se o zgradi koja se prostire na oko tisuću četvornih metara, a pripada joj i veliko zemljište u okolici.

- Da, ponuđena nam je zgrada Uljare kao jedno od rješenja, ali zasad nismo odlučili gdje ćemo se preseliti - kazao je Damir Vrbanović, izvršni predsjednik HNS-a, desna ruka predsjednika Davora Šukera. Otkriva da su kao prijelazno rješenje na godinu dana unajmili 300-tinjak četvornih metara nedaleko od Rusanove 13, gdje se trenutno nalazi sjedište Saveza.

Nedostaje im prostora

- U tom prostoru zasad su se smjestile službe koje su dosad bile stješnjene, a tamo ćemo dobiti i parkirališe i skadišni prostor, i to po povoljnoj cijeni - kazao je Vrbanović, koji nije odgovorio na pitanje o kolikoj se cijeni radi. Potvrdio je da će Savez u sljedećih godinu dana pronaći dugoročno rješenje.

- Da, u tom slučaju Rusanovu bismo prodali - kazao je Vrbanović.

- Šta bih trebao preko novina tražiti novu kuću nogometa?! Smiješni ste! - bilo je sve što je imao za reći Davor Šuker.

HNS, doznajemo, nije jedini koji je zainteresiran za taj prostor. Jedan zagrebački poduzetnik također se interesirao za kupovinu te zgrade, ali od vlasnika, građevinske tvrtke Tehnika d.d., rečeno mu je da pričeka dok HNS ne donese odluku. U Tehnici doznajemo da imaju više zainteresiranih kupaca.

- Da, pregovaramo i s Hrvatskim nogometnim savezom oko prodaje zgrade Prve hrvatske tvornice ulja u zagrebačkoj Branimirovoj - potvrdio nam je jučer Filip Filipec, glavni direktor Tehnike d.d., koja je u vlasništvu tog zaštićenog spomenika kulture.

Striktna namjena

Šuker je još u srpnju, kad je preuzeo Savez, najavio potragu za novim prostorima.

- Imamo 30-ak zaposlenih, ali moramo se povećati na 50-ak pa će nam trebati tisuću kvadrata (znači dvadesetak bruto četvornih metara po jednom zaposleniku HNS-a), tridesetak garaža. To znači da bismo se mogli i preseliti. U svakom slučaju, Marković i Srebrić, koji su bili šparni, ostavili su novca na računu, a mi ih ne smijemo uludo potrošiti, već Savez napraviti još bogatijim - najavio je tada Šuker.

Zgrada strojarnice i kotlovnice Prve hrvatske tvornice ulja u Branimirovoj ulici trebala je prema ranijim planovima gradonačelnika Milana Bandića postati centar za mlade, ali Grad je do danas nije otkupio pa već godinama stoji zaboravljena i napuštena.

Ta je zgrada izgrađena 1924., a danas je zaštićeni spomenik kulture, što će budućim vlasnicima zasigurno otežati, a i povećati troškove obnove. Prema grubim procjenama jednog stručnjaka obnova bi mogla stajati oko 800 eura po četvornom metru.

Za Uljaru nema velike diskusije oko namjene. Prema izmjenama i dopunama GUP-a, striktno planirana namjena građevine je javna i društvena prema potrebama urbane kulture mladih, odnosno ugostiteljsko-turistička.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 18:33