ŠUKER I VRBANOVIĆ

HNS O SLUČAJU ŠIMUNIĆ 'To je bila neprimjerena gesta, ali šokirani smo medijskom hajkom'

Šimunić je šokiran je što su njegovu gestu povezali s ustaštvom i mračnim dijelom naše povijesti, izjavio je Vrbanović

Fifa nam je potvrdila da je pokrenula postupak na temelju prijave hrvatskog ogranka FARE-a, a i HNS-ov je stav da je Josip Šimunić napravio neprimjerenu gestu za sportske terene i postupak protiv njega pokrenut ćemo i mi, naglasio je izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović, inače pravnik, koji je također došao na konferenciju za medije organiziranu u povodu plasmana hrvatskih nogometaša na Svjetsko prvenstvo i predstavljanja nove web-stranice Saveza i na kojoj je prvotno bio najavljen samo predsjednik Davor Šuker.

ŠIMUNIĆEVO NOVO PRIOPĆENJE 'Valjda je i mojim kritičarima jasno da nisam pozivao navijače na mržnju'

- Šimunić je čestit čovjek i fenomenalan igrač, ali napravio je neprimjerenu gestu za sportski teren i utakmicu. Žao nam je što je to zasjenilo pobjedu i euforiju, sreću i radost koju je donijela. Kako je ljudski griješiti, tako i mi ne bježimo od te činjenice i pozabavit će se i naši disciplinci tom temom, kazao je Vrbanović.

No, HNS neće biti promptan kao DORH koji je već našeg reprezentativnog stopera kaznio maksimalno novčano (25.000 kn).

- Nećemo prejudicirati odluku, tema je osjetjiva, no zadnjih sati se lavina kritike sručila na našeg igrača, koji se jest neprihvatljivo ponašao, no nije bio usmjeren na sjećanje za ustaštvo ili slične konotacije. Šimunić se jutros u našim prostorijama i službeno očitovao priopćenjem. Jako je emotivno proživio zadnje dane, šokiran je što se njegovu gestu povezuje s mračnim dijelom hrvatske povijesti. Mi i njegovi prijateji koji ga znaju nismo ni pomislili da bi njegov uzvik bio u tom smjeru. Joe je najavio i pravnu bitku da zaštiti svoje interese, a mi ćemo unutar svojih akata učiniti što trebamo.

Vrbanović je pojasnio kako Šimunića nije prijavio delegat iz Njemačke Bernd Barutta:

- FIFA je na dopis FARE-a iz Hrvatske otvorila postupak i tražila službeno očitovanje od nas, kako već nalaže procedura. I to je to, ni manje ni više, spuštamo loptu na teren i okrećemo se ždrijebu 6. prosinca i novim projektima.

Vrbanović nije htio detaljnije o mogućim kaznama, no sve ionako lijepo piše na novoj stranici HNS-a, tri članka Disciplinskog pravilnika tiču se Šimunićeva ekscesa: članak 50 - nesportsko ponašanje, kazne od upozofenja i ukora do suspenzije na šest mjeseci, potom članak 84 - poticanje mržnje i nasilja, kazne od 10.000 kn do zabrane igranja na dvije godine i članak 85 - rasizam i drugi oblici diskriminacije, kazne od 10.000 kn do zabrane igranja do pet godina kao i pristupa stadionu u tom razdoblju.

- Široka je lepeza kazni, no treba se sagledati kontekst: Ovo se dogodilo vruće glave nakon utakmice i bilo je ponavljanje nečega što se već zbilo za vrijeme utakmice, nije Joe prvi počeo, zanimljivo je odvjetničko objašnjenje Vrbanovića, koji je na potpitanje u kojem će roku Disciplinska komisija HNS-a odlučiti o Šimuniću lakonski dodao:

- Vrijeme će pokazati.

Šuker je upitan osjeća li se kao predsjednik odgovornim što je mikrofon ‘došao u ruke’ Šimuniću? I tko mu ga je uopće dao?

- To je sad nebitno. Bitnije je što će reći Uefa, Fifa, mi.

Ubacio se Vrbanović:

- Tko je mogao znati što će Joe zapjevati? Moga je Marjane, Marjane, Moju domovinu, Veselje se širi na sve strane...

Nadovezao se Šuker:

- Ne želimo zabijati glavu u pijesak, imat ćemo ponovno konferenciju za medije i kad sportska inspekcija izađe, stalo nam je da budemo čisti i da se to zna.

Šuker je upitan i o akciji ‘spašavanja pocrvenjelog vojnika Mandžukića’:

- Bit će jedna utakmica i otvoren je disciplinski postupak.

U prijevodu, Mandžo neće moći igrati najmanje jednu utakmicu na SP-u.

Glede plasmana u Brazil predsjednik je rekao:

- Hvala Islandu, islandskom predsjedniku, njihovom nogometnim savezu, nisu ostavili raskvašen i razrovan teren, malo bi saveza napravilo tako regularne uvjete. Promicat ću maksimalno fair play dok god budem to što jesam, a kao pozitivan primjer će biti naša utakmica u Reykjaviku.

Došlo je pitanje i do novca:

- Bit će 10 milijuna 'nečega', a raspored podjele je 60% HNS-u, 40% igračima i stožeru. To drugo se dijeli u omjeru 80% igračima, a 20% stožeru i ostalom osoblju. S obzirom da su bila dva stožera, morat ćemo prelistati statistiku i nastupe da se to pravedno podijeli.

Šuker je demantirao da nije isplatio dogovorene premije i dnevnice:

- Došli smo do formule od 5000 eura za pobjedu, isplatili smo već 500.000, plus još ovih 500.000 za prolaz Islanda, dakle milijun. Znam da je u ovom trenutku teško pričati o novcu, no nogomet je taj koji ima iza sebe televiziju, bogat je Fifin kolač koji dijelimo i mi zahvaljujući plasmanu, daj Bože da tako mogu i ostali sportovi. Taj novac puno znači i Savezu BiH, želim im svu sreću, ali ih ne želim u skupini, da ne bude opet 'povijesna utakmica', kao sa Srbijom.

Glede želja na ždrijebu Šuker je naglasio:

- Daj Bože da dobijemo utakmice što južnije, gdje je manje vlage.

U svezi sa sretnim završetkom turbulentnih kvalifikacija predsjednik je priznao:

- Puno je lakše biti igrač nego djelatnik u Savezu. Obično ne pijem prije utakmice, ali ovaj put sam popiuo tekilu, tu u Savezu, u četiri popodne prije uzvrata. Nogometno danas nema 'levata', da se poslužim tom rječju, svi igraju nogomet. Volio bih da i Islanđani, koji su nas prvi priznali kao državu, jednom odu na neko veliko natjecanje.

Potom se Šuker osvrnuo na neadekvatne stadione u našoj zemlji:

- Zato ću se boriti da utakmice budu ranije, oko 18 sati, da se navijači imaju vremena vratiti kući. Malo nam je i mrak oko stadiona, no molimo i kumimo da se to sredi. Napravit ćemo sve da sljedeće godine uđemo u projekt kampa hns-a, bolje reći centra, da nam se mlade selekcije od U-15 na dalje imaju gdje pripremati.

Za futsal, istaknuo je Šuker, “imamo najbolju infraskturkuturu, možemo i EP i SP organizirati”.

- Međutim, država neka nam pomogne za jedan civilizirani stadion, bilo novi za 56.000 gledatelja ili za popravke postojećih, jer treba nam neko svrsishodno rješenje. Bio sam po cijelom svijetu, minimalno je za komfor da ljudima kiša ne pada na glavu. Zato se zahvaljujem svima koji su došli na Maksimir u utorak, tu se vidjelo tko voli reprezentaciju i tko želi da Hrvatska prođe. Sigurno bismo dobili europski Superkup, po rejtingu, kao što ga je dobio Prag, da imamo stadion.

Za kraj je Šuker upitan o prijateljskim, pripremnim utakmicama uoči SP-a:

- Dogovorili smo i usmeno i pismeno Japan, Meksiko i Kanadu. Izbornik bi volio da igramo u Europi, imamo ponude Nizozmeske i Švicarske. Vidjet ćemo nakon ždijeba kad nam je 1. kolo, kada će početi i završiti pripreme, pa pred odlazak u Münchenu ili Frankfurtu odigramo meč pa dan-dva kasnije odletimo u Brazil. A na Mundijalu ćemo ići utakmicu po utakmicu, kao 1998. godine, poručio je najbolji strijelac Coupe du Mondea Davor Šuker. *

Hrvatski FARE je prijavio transparent ‘Zapamtite Vukovar’

Vrbanović je upitan i tko je zabranio transparent ‘Zapamtite Vukovar’, uz podsjećanje na ćirilični natpis ‘Bykobap’ u rujnu u Beogradu, kao i paljenje hrvatske zastave na tribinama:

- Prvi put danas sjajno pitanje! Izvikivalo se i kod nas ‘pederu’ i ‘cigane’ samo da se nekome napakosti. Činjenica je takva: Vukovar svi emotivno doživljavamo, mogu razumijeti da delegat to nije tako doživio. Htjeli smo mu reći da je ‘Zapamtite Vukovar’ sjećanje na sve žrtve, tražili smo i minutu šutnje prije utakmice, no delegat se uplašio, izgubio zrnce razuma, tražio tumačenje od Fife i drugo jutro dobio odgovor da bi to bilo protivno Fifinu stavu o izbjegavanju ikakvih drugih konotacija na stadionu osim sportskih. Drugi ‘banneri’, na kojima je pisalo samo Vukovar te imena drugih gradova nisu mu smetali, odgovorioje Vrbanović, a potom naglasio:

- Moram reći i da je transparent ‘Zapamtite Vukovar’ zasmetao FARE-u, kad nam već ljudi iz FARE-a dijele lekcije. A definitivno nije bio usmjeren prema nikome i možemo se svi osjećati povrijeđeni što je to maknuto.

Hrvatski FARE je zapravo Udruga ‘Korak ispred’ iz Rijeke, na čelu sa Zoranom Stevanovićem, koji još od ciklusa za SP 2006. surađuje s HNS-om:

- Imali smo kontakte s njima, rezultat vidimo.

Stevanović je izjavio da nije prijavio Šimunića, da su taj posao odradili mediji?

- Imam njegovu prijavu na mom stolu, poručlio je Vrbanović.

Nove web-stranice HNS-a

Konačno u skladu s ugledom i rejtingom hrvatske nogometne reprezentacije web-stranica ima novi vizualni identitet, poboljšanu preglednost, automatsko prilagođavanje ekrana desktopima kompjutera i laptopa te ekranima tableta i mobitela. Može se pregledati kompletna statistika svih reprezentacija i igrača koji su ikad igrali. To nije sve, rekao je glasnogovornik Tomislav Pacak, dostupni su i svi zapisnici s utakmica prvih, drugih i trećih liga. Također, ažurirane su podstranice s aktulnim stožerima, propisi i obrasci, HNS-ovi, Fifini i Uefini. Postoji i engleska inačica stranice, ali u manje opširnom obujmu, s najvažnijim vijestima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:42