HRVATSKO ČUDO

Hrvat šokirao Italiju: 'Kakav Leicester!? Mi smo senzacija, s tri mil. eura ušli smo u Serie A'

Ivan Jurić
 Marco Luzzani/Getty Images / Getty Images

Ivana Jurića, trenera talijanskog drugoligaša Crotonea, istinske europske senzacije, barem desetak puta sam zvao, slao poruke i mailove, ali se nije odazivao, sve dok nije objasnio:

- Neću pričati za naše novine, jer svaki put kad nešto kažem dobivam kontre, puno ih se nađe uvrijeđenih pa mi nedostojno uzvraćaju. Izgleda da je to kod nas praksa, vidim jer pratim što se i kako piše po raznim portalima i to ne samo kad sam ja u pitanju nego se to događa i drugim igračima koji su u inozemstvu…

Igrači na posudbama

Ipak, Jurić je prihvatio objasniti kako je Crotone postao prvoligaš prvi put u svojoj 93-godišnjoj povijesti:

- Svima su puna usta Leicestera, stvarno je to primjer za divljenje. No, usudio bih se kazati da je naš slučaj još zanimljiviji. Naime, Crotone se prošle sezone jedva spasio od ispadanja iz Serie B, doslovno u posljednjem kolu. Kad sam došao u ovaj grad od šezdesetak tisuća stanovnika u Kalabriji, imao sam jedan jedini zadatak, osigurati drugoligaški status kluba. S te pozicije smo startali, prethodno nas je napustilo nekoliko igrača, ni u snu nismo mogli računati na ovakav vrtoglavi uspjeh. Sve se poklopilo, probudili smo entuzijazam, zavladao je optimizam u klubu, gradu i Kalabriji, sad smo u Serie A.

U Crotone je stigla grupa mladih igrača iz Rome, Intera, Lazija, iz Sant Paulija je doveden Ante Budimir na posudbu, uz mogućnost otkupa za milijun eura…

- Praksa je Crotonea da se dovode mladi igrači iz talijanskih klubova na posudbu, pa se onda vraćaju u matične sredine u slučaju da se kod nas dokažu. Provodi se takozvana valorizacija, matični klubovi nam plaćaju za njihovo školovanje, na primjer za igrača koji odigra tridesetak prvenstvenih utakmica dobijemo pola milijuna eura. Godišnju gažu tih igrača plaća naš klub, da sad ne ulazim u detalje, to je godišnja plaća od 70, 80 tisuća eura, ima jedan koji prima i 150.000 eura.

Gradi se sportski centar

Tu je presudno umijeće sportskog direktora Giuseppea Ursina, člana obitelji Ursino, koja drži klub više od dvadeset godina. Ursino je viđen, priznat i poznat u talijanskom nogometu.

- Naš budžet je mali, u drugoj ligi jedino Como ima manji proračun, naš je oko tri milijuna eura. Ali kako smo sad u Serie A, situacija se znatno promijenila. Imat ćemo proračun od tridesetak milijuna eura, 22 milijuna su nam garantirana od televizijskih prava, preostalih osam će se osigurati od sponzora i pretplata.

Već je najavljena izgradnja sportskog centra, proširit će se i tribine tako da će biti kapacitet gledališta od 16.000, sad je svega devet tisuća mjesta i stalno je rasprodan. Tako je uobičajeno za drugoligaša, koji mnogo znači za Kalabriju, regiju koja je najzaostalija u Italiji.

- Pet godina sam igrao za Crotone i mogu kazati da sam ovdje postao domaći. Moj trener je bio Gianpiero Gasperini, on me kao igrača povukao u Genou, tamo sam počeo trenersku karijeru, vodio sam ‘primaveru’, pa sam bio pomoćnik Gasperiniju u Genoi, Interu i Palermu, te sam još jednom vodio mladu momčad i prošle godine preuzeo Mantovu. Držim da sam dobro radio, zvali su me u Crotone.

Kompaktna momčad

Bit će to nezamisliva fešta za jug Italije, koji je do sada imao jednog prvoligaša Regginu. Jurić je u Italiji procijenjen kao trener pred kojim je budućnost, može se dogoditi da dobije angažman u nekom od jačih talijanskih klubova, ali on o tome ne želi govoriti.

- Igramo dobro, želim da u velikom stilu zaključimo prvenstvo. Moja momčad izvanredno trenira, radimo naporno, sastav je kompaktan, svi igrači traže svoju afirmaciju. Crotone igra ofenzivno, sustav koji preferiram je napadački, 3-4-3, tako da smo se predstavili kao neustrašiva ‘squadra’

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:31