UDARNA VIJEST

HRVATI ZAUZELI NASLOVNICE STRANIH MEDIJA 'Za povijest! Čudo! Mandžukić odveo herojsku Hrvatsku u njezino prvo finale'

 
 Reuters

“Slobodni udarac nije dobar. Igrač utakmice Perišić trči s loptom... i engleski san je završen. Hrvatska će igrati protiv Francuske u finalu Svjetskog prvenstva”, zadnja je rečenica u tekstualnom prijenosu Guardiana nakon infarktnog polufinala u kojem je Hrvatska učinila povijesnu stvar.

Nešto što vjerojatno nikada nitko neće ponoviti. “Hrvatska je slomila Englesku na Lužnjikiju”, piše Guardian.

“Bilo je to kao da gledaš prekrasnu sliku koja se razbila ispred vaših očiju. Završen je engleski san o tome da će doći do prvog finala Svjetskog prvenstva nakon 50 godina. Izgubljeni igrači besciljno su lutali igralištem, gotovo u transu poput zombija”, dodaju u Guardianu.

BBC Sport ističe da je “Engleska sada eliminirana u četiri od pet polufinala na glavnim turnirima, izgubivši svaki od posljednja četiri u nizu (Euro 1968. protiv Jugoslavije, Svjetsko prvenstvo 1990. protiv Njemačke, Euro 1996. protiv Njemačke i Svjetsko prvenstvo 2018. protiv Hrvatske)”.

“Izgorjeli. Svim dečkima koji su nas učinili ponosnima - držite glavu visoko. Ovo je sjajna mlada ekipa s velikom, velikom budućnošću”, poručio je Wayne Rooney, a prenio BBC Sport.

“Povijesna Hrvatska” stajalo je na naslovnici internet portala Marce, a na sportskoj strani veliki naslov “Mandžukić odveo herojsku Hrvatsku u njezino prvo, povijesno finale”.

“Mandžukić je golom u 109. minuti učinio čudo za Hrvatsku. Hrvati su se ponovno vratili nakon 0-1 u regularnom vremenu i opet ‘trpjeli’ produžetak te se prvi prvi put plasirali u finale Svjetskog prvenstva, već premašivši treće mjesto iz 1998. Učinili su za to herojski fizički napor.”

“Italo-Hrvatska leti do kraja! Perišić i Mandžukić pobijedili Englesku 2-1”, pozdravili su veliku hrvatsku pobjedu na svoj način u La Gazzetti Dello Sport, koja je posebno istaknula učinak naših strijelaca u povijesnoj, veličanstvenoj pobjedi.

Koliko su Talijani dali pozornosti pobjedi svojih susjeda, potvrđuje i live prijenos slavlja sa zagrebačkog Trga bana Jelačića. Veliki talijanski sportski dnevnik na svojem je portalu izravno prenosio “party iz Zagreba”.

“Ne dolazi kući”, poentirali su Talijani, poslavši poruku na Otok, i dodali: “Preusmjerili su ga prema zemlji od 4 milijuna stanovnika. Nogomet ima čudne putove, ali ima zahvalnost prema onima koji ga čine velikima i sada nagrađuje najveće, poput kapetana Luke Modrića, s posljednjim činom protiv Francuske. Engleska odlazi u St. Peterburg: mladi su, imaju budućnost, ali ovo im je doista izgledalo kao velika prilika. No, nisu računali s Ivanom Perišićem i Marijom Mandžukićem. U svakom slučaju, velika utrka, veliko polufinale, puno prilika... Hrvatska koja nikada ne odustaje, koja se diže i probija ulicama. Sada joj slijedi reprezentacija Francuske, s kojom Hrvatska ima otvoren račun od 1998.”, zaključili su Talijani.

Tuga na Otoku

Od “slomljenog srca” do “kraja sna”... Neki su to od naslova kojim su se engleski mediji oprostili od nade da će engleska reprezentacija “vratiti nogomet doma”.

Dio njih se trudio naglasiti da se engleska reprezentacija junački oprostila od Svjetskog prvenstva, ali ni ohrabrujući naslovi u stilu “Heroji” i “Ponosni smo na vas” nisu uspjeli prikriti tugu i činjenicu da će Englezi morati još najmanje četiri godine čekati novu priliku za pohod na vrh

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 06:25