IZBORNIČE OPREZ!

HRVATSKA BI MOGLA ISPASTI Vatreni moraju dobiti Belgiju ili Škotsku ako žele nastaviti put prema Brazilu

Izbornik je nakon dvoboja protiv Srbije ustvrdio da će listopadske utakmice s Belgijom i Škotskom iskoristiti za provjeru onih koji su dosad igrali manje, dodao da rezultat u tim susretima nije bitan...
 Drago Sopta / HNS

Službeni slogan Svjetskog prvenstva 2014. u Brazilu - Sve/svi u istom ritmu (All in one rhytm) - prije samo tri mjeseca činio se kao naručen da narodu približi furiozan tempo kojim hrvatska reprezentacija maršira prema prvom mjestu skupine. Nacionalna momčad dotad je u šest utakmica nanizala pet pobjeda i remi. Na računu je držala 16 bodova i vjerovalo se da će zagrebačkom pobjedom protiv Belgije “vatreni” skočiti ravno na Copacabanu. Samo je oprezni Šuker tih dana stišavao euforiju i upozoravao da utakmicu protiv Škotske treba iskoristiti za pumpanje gol-razlike...

Danas, tri mjeseca i dvije utakmice kasnije, hrvatska reprezentacija ukopala se na mjestu i čudnim spletom okolnosti prisiljena je razmišljati o nekoj drukčijoj i manje zabavnoj matematici. Konkretno, nakon što se Škotska pobjedom u Skoplju pomaknula s dna u A skupini, odjednom treba voditi računa da se izbjegne uvrnuti rasplet u kojem bi nogometaši Igora Štimca ostali bez prilike za popravni ispit. Izbornik je nakon dvoboja protiv Srbije ustvrdio da će listopadske utakmice s Belgijom i Škotskom iskoristiti za provjeru onih koji su dosad igrali manje, dodao da rezultat u tim susretima nije bitan, već je najavio i da će s Belgijcima od prve minute na teren poslati Alena Halilovića... No, kako sada stvari stoje, te utakmice uopće neće biti beznačajne!

Gubimo šest bodova

Podsjetimo na pravila kvalifikacija. Europa na SP sljedeće godine šalje 13 predstavnika; devet njih ovjerit će kartu kao prvaci devet skupina, a preostalih četiri dobit ćemo kroz doigravanje osam drugoplasiranih momčadi. Najslabija drugoplasirana reprezentacija uopće ne ulazi u play-off bubanj. Drugoplasirane momčadi na kraju ove kampanje (15. listopada) bit će klasificirane tek nakon što im izbrišu učinak iz dvoboja s posljednjom reprezentacijom u skupini. U prijevodu, Hrvatska ostaje bez šest osvojenih bodova u slučaju da Wales ili Makedonija kraj dočekaju zakovani za dno. U preostala dva meča s Belgijom (Zagreb) i Škotskom (Glasgow) bit će potrebno upisati barem jednu pobjedu za mirnu plovidbu do doigravanja.

Tri kritične skupine

Analizirajući učinak i raspored preostalih utakmica, na prvu loptu zaključit ćete da Hrvatska ne ulazi u “visokorizičnu skupinu”. Već s jednom pobjedom iz dvije utakmice u spomenutu bi mini-ligu prenijela 14 bodova. Međutim, moglo bi biti problema ako Štimčevi nogometaši nastave igrati “u istom ritmu” iz lipnja ili rujna, pa osvoje još samo jedan bod...

Logika kaže da najslabiju drugoplasiranu reprezentaciju treba tražiti u skupinama B, D ili E. Bugarska (skupina B) uz dvije pobjede (protiv Češke i Armenije) može maksimalno skupiti 13 bodova, njezina konkurentica Danska (Italija, Malta) samo 12.

Island ima šansu

Mađari, Turci i Rumunji vode mrtvu utrku za drugo mjesto u skupini D. U ovom trokutu najslabije kotiraju Rumunji, ali do kraja imaju najlakši raspored, pa doigravanje mogu izboriti s 13 bodova. Mađari i Turci na putu imaju golemu prepreku u vidu Nizozemske.

U skupini E Island bi mogao profitirati od činjenice da će se brisati rezultati dvoboja s Ciprom (poraz 0-1). U najboljem raspletu za njih, Island bi kao drugi zakoračio u doigravanje sa 16 bodova. Ispuste li ponuđenu priliku, vjerojatno će ih prestići Slovenija koja u idealnom raspletu u mini-ligu drugoplasiranih ulazi s 12 bodova. U ostalim skupinama kandidati za drugu poziciju (Švedska, Rusija/Portugal, BiH/Grčka, Ukrajina, Francuska) raspolažu solidnim bodovnim zalihama da bez stresa dočekaju doigravanje za Brazil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 23:51