ZVONIMIR BOBAN EKSKLUZIVNO ZA SPORTSKE

'Hrvatska može biti veliko iznenađenje u Brazilu, Modrić je sposoban odvesti nas daleko!'

 Bruno Konjević / CROPIX

Prije 12 godina radio je Zvonimir Boban sjajan posao kao kolumnist Sportskih novosti na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Koreji. Sada se vraća na novinarsku scenu, ekskluzivno ćete na našim stranicama moći pročitati Bobanove kolumne nakon svake utakmice Vatrenih u Brazilu. Koliko će biti jasan i izravan, najbolje ćete osjetiti kroz intervju koji smo napravili s legendarnim kapetanom Hrvatske...

Kako vidite naše izglede u Brazilu, koju biste poziciju dodijelili Vatrenima?

- Vidim nas u prvom redu reprezentacija koje bi mogle biti veliko iznenađenje turnira, odmah iza skupine velikih reprezentacija. Španjolsku i Brazil izdvojio bih kao najveće favorite turnira, a budući da se igra u Južnoj Americi, Argentina s pravim Messijem je na trećem mjestu. Portugal, Italija, Njemačka, Francuska i Nizozemska mogu uvijek otići do kraja. Zbog kvalitete i tradicije.

Koji su to glavni aduti Vatrenih?

- Jako pozitivna i mirna atmosfera u kojoj svaki igrač i izbornik živi u profesionalnom i duhovnom smislu na idealan način. Puno igrača je u najboljim godinama, psihološki su zreli i vrhunski motivirani u želji da posljednje natjecanje ove generacije prođe na pravi način. Treći razlog moga optimizma je Luka Modrić.

Zašto baš Modrić?

- Jedan je od rijetkih vrhunskih igrača u svijetu koji u svakom trenutku razmišlja o svakom igraču na terenu i u svakom trenutku radi ono što je idealno za momčad, ne gubeći pritom nimalo od svog talenta i elegancije. Svakog suigrača čini boljim i to na suptilan, drugačiji način. To masa nogometnih polupismenjaka ne vidi ili ne razumije, ali oni koji trebaju već su to davno prepoznali. Luka je ostvario ono što je želio ostvariti, a što je najbolje od svega, može biti i bolji ako sam sebe uvjeri da njegov talent može biti oplemenjen i većom konkretnošću u zoni gola i sferi "highlightova". Ne treba se plašiti "egoizma".

Znamo da smo reprezentacija koja u igri ima određenih problema, kako ih vi vidite?

- Jasno nam je svima da vrhunskih rješenja nemamo dovoljno. Tu će uvijek biti improvizacije. Problem je što i Olić i Perišić preferiraju igrati na lijevoj strani. Perišić je napredovao, ali na turnirskom natjecanju i na ovoj razini to neće biti dovoljno, pogotovo ako ne igra lijevo. Olić je zvijer, ali ovo je turnir i trebat će odmor. Šteta za Kranjčara i Pranjića, koji su mogli pomoći u rotacijama kao što može pomoći i kapetan Srna, ali bočne pozicije ostaju naša osnovna preokupacija. Žalim i za Strinićem, koji je na Euru 2012. pokazao da može odigrati sjajno na velikoj razini.

Zašto nemamo te prednje bokove već duže vrijeme?

- Postoje na nekim pozicijama rupe koje su neobjašnjive. Kao što je cijeli svijet znao imati problem s lijevim bekovima. Mi nismo genetski brzi i uvijek ćemo imati taj problem. Kada gledam hrvatsku nogometnu ligu, čini mi se da je na "slowmotionu". Brzina, kako individualna tako i brzina kolektivne igre, uvijek će biti naš problem.

Luku Modrića ste već istaknuli kao jednog od tri ključna momenta Vatrenih. Čemu se možemo nadati ako Luka odigra loš turnir, koliko smo zapravo ovisni o njemu?

- Luka može odigrati slabije, ali loše - čisto sumnjam. Uvijek je motiviran i koncentriran, a s bogomdanim talentom njegova je igra u najmanju ruku solidna. Jasno, ako bude solidan, nama će biti teško ostvariti nešto veliko... Rakitić i Kovačić su svaki na svoj način posebni, ali da bi se dali u potpunosti, potreban je potpuni Modrić. Da se ne shvati krivo, Modrić ne hoda po vodi, a odgovornost za loše i dobro je na svima koji čine nacionalnu momčad.

Koliko su igrači poput Modrića ili Rakitića iscrpljeni nakon tako naporne sezone, koliko će se taj nagomilani umor osjetiti u Brazilu?

- U prvoj tekmi to neće biti problem. Problem će biti kasnije, što zbog klime, a što zbog turnirskog natjecanja. Siguran sam da ćemo protiv Brazila odigrati jako dobro, ali to ne znači da nećemo izgubiti. Imperativ je da fizički ne poginemo, posebno ako izgubimo. Imali smo već takvo iskustvo s Brazilom 2006. u Berlinu. Presudne će biti Kovačeve odluke, prije, ali iznad svega tijekom utakmice. Možda nikad više neće imati tako veliku odgovornost i tako teške odluke.

Kako igrati protiv Brazila?

- Brazil momčadski loše trči i nema vrhunskih španera u veznom redu. Usto igra s praktički četiri špice koje nemaju kulturu zajedničkog rada. Oni se žrtvuju, ali to nije ono klasično, ekonomično pokrivanje terena. To naš vezni red mora iskoristiti. Mi moramo biti ti koji će odlučiti kakvim će se ritmom utakmica odigrati.

Je li Ivan Rakitić, koji je imao sjajnu sezonu u Sevilli, kojeg samo još detalji dijele od potpisa za Barcelonu, spreman napraviti veliki iskorak u reprezentaciji?

- Napravio je Rakitić veliki iskorak, prije svega mentalni, jer sam je sebe uvjerio da može odigrati vrhunske role u odličnoj momčadi. Ima sjajne poteze, dugu loptu, vrhunski prekid, odličan udarac. Prelaskom u Barcelonu dobit će šansu potvrditi se na najvećoj nogometnoj razini. Ne vjerujem da može dati novu dimenziju takvu klubu, ali može postati bitan igrač velikoga kluba, što svi i očekujemo. Inače, Ivan mora igrati u vezi. Ima odličan pas i udarac, pregled igre i ideju i zato mora biti u stalnom kontaktu s loptom. Kao druga špica gubi svoje potencijale, a nema brzinu da može raditi razliku.

Kovačića ste kao komentator Skya na talijanskoj televiziji stalno pratili, što od njega očekujete u Brazilu?

- Kovačić polako sazrijeva i uči biti kompletan vezni igrač. Još uvijek se neracionalno troši od velike želje da bude odgovoran. Treba mu vremena da shvati da s puno manje trčanja može ostvariti isto, ali vrijeme se ne može kupiti. Mateo je rođen kao polušpica i u fazi je kompletiranja. Međutim s takvom brzinom, lakoćom koraka i driblingom on nikada nije u šansi za gol, što je neprihvatljivo. Vjerujem da će u Brazilu biti prostora za igru u kojoj je Kovačić najbolji. To su polukontre, brza transformacija igre... Nakon naporne sezone, turnirsko natjecanje i vrućine ubit će svježinu kod igrača, tako da je dosta logično očekivati više prostora na terenu.

Niko Kovač ima najmanje trenerskog iskustva na kompletnom turniru, a iskustva nema ni cijeli njegov stožer. Koliki je to hendikep?

- Kovač je prošao velika natjecanja, i to kao jako bitan igrač, kao srednji vezni, igrač koji mora lucidno promišljati i kvalitetno odraditi svaku utakmicu. Radio je u Salzburgu, radio je s mladom reprezentacijom, prošao je Island. Nije kao Sedorf iskočio iz kopački i uskočio u drugu nogometnu realnost koja zna biti suprotna onoj igračkoj. Kovač ima sve predispozicije postati kvalitetan trener. Bit će nam lakše davati sudove nakon Svjetskog prvenstva, gdje ga čeka jako puno teških odluka i velikih dvojbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 20:06