SLAVLJE U BUGARSKOJ

HRVATSKA U ČETVRTFINALU EP-A Lovrenov brat zabio i oduševio Jozaka: 'Ovi klinci idu glavom na kopačku'

 Darko Tomaš/CROPIX

Hrvatska U-17 postala je prva reprezentacija koja je osigurala plasman u četvrtfinale europskog prvenstva u Bugarskoj. Izabranici Darija Bašića u subotu su bili bolji od vršnjaka iz Austrije 1-0 a strijelac jedinog gola na utakmici u Sozopolu bio je Davor Lovren, mlađi brat braniča Liverpoola I seniorskog reprezentativca Dejana.

- Ovo je samo potvrda svega onoga što smo govorili u ovih pet godina od kada se počela stvarati ta momčad. Ovo su dečki koji imaju karakter I petlju. Znanje je neupitno ‡ javio se Romeo Jozak iz Bugarske gdje je svjedočio trijumfu nad Austrijom I plasmanu među osam najboljih reprezentacija Starog kontinenta.

Što se same utakmice tiče, Austrijanci su se pokazali puno kvalitetnijim suparnikom od domaćina s kojima su Hrvati odmjerili snage u 1. kolu (2-0, Babić, Blečić). Prvi dio obilježila je tvrda I organizana igra s obje strane I tek jedan pokušaj, onaj Solde iz 38. minute. Nešto ranije je izbornik Bašić zbog ozljede izvadio stopera Erlića kojeg je zamjenio Đira. Zbog toga je Kalaica otišao na poziciju centralnog braniča, Hudećek na desni bok dok je Đira zauzeo svoju poziciju u sredinu.

Nastavak je donio vodstvo Hrvatske nakon što je Brekalo stvorio višak I uposlio Đuraseka čiji udarac brani vratar Ehmann, ali Lovren je na pravom mjestu I odbijanac pretvara u gol vrijedan četvrtfinala.

- Austrija je ozbiljna momčad koja ima glavu I rep. Fino su posloženi I znaju biti jako neugodni pa je ovaj trijumf tim vrijedniji ‡ rezimirao je Jozak otkrivši kako je HNS stavio tri cilja pred odlazak na Euro u Bugarskoj.

- Prolaz skupine, osigurati SP u Čile I plasirati se što bolje u Bugarskoj. Prvi smo ostvarili, od drugog nas jako malo dijeli a spremni smo I za onaj treći - poruka je hrvatske delegacije iz Sozopola u kojem je nastavljena impresivna serija od deset utakmica bez poraza s tim da je Adrian Šemper upisao petu utakmicu bez primljenog gola.

Posljednju utakmicu u skupini Hrvatska igra u utorak sa Španjolskom, dok je četvrtfinalni ogled na rasporedu tri dana kasnije. Naša skupina križa se sa grupom B (Belgija, Njemačka, Slovenija I Češka) a trijumf u četvrtfinalu značio bi I odlazak na SP u Čile, doduše postoji I opcija da se uz minimalan poraz osigura plasman na SP, ali o tome ova generacija uopće ne razmišlja.

- Oni su primjer kako se treba odnositi prema igri I zadacima koje se stave pred njih. Oni jednostavno idu glavom na kopačku. Ne znam kako bih drugačije opisao karakter U-17 reprezentacije koji nas sve skupa čini izuzetno ponosnima - zaključio je Romeo Jozak.

Hrvatska - Austrija 1-0

Sudac: Dumitri Muntean (Moldavija)

Strijelac: 1-0 Lovren (52.)

Hrvatska (4-2-3-1): Šemper - Kalaica, Soldo, Erlić (od 34. Đira), Sosa - Đurasek, Hudećek - Lovren (od 66. Babić), Moro, Brekalo - Majić (od 80. Blečić).

Austrija (4-1-4-1): Ehmann - Heilmann, Sahanek (od 75. Danso), Wöber, Prirsch- Omerović - Filip, Jakupović (od 63. Hautzinger), Lovrić, Ramadani (od 68. Oppong) - Schmidt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:39