POBUNA U BRAZILU

I CRKVA UZ PROSVJEDNIKE UOČI SP-A 'Raselili ste sirotinju, a stadioni su vam simbol rasipnosti'

Katolička crkva u Brazilu, zemlji s najvećim brojem katolika na svijetu, dala je "crveni karton" organizatorima skorašnjeg Svjetskog prvenstva u nogometu zbog toga što su potrošili milijarde dolara na gradnju stadiona, a da pritom nisu niti u najmanjoj mjeri popravili stanje vrlo loših javnih servisa.

Ovoga tjedna se u crkvama diljem Brazila dijelila brošura u obliku crvenog kartona u kojoj Brazilsko biskupsko vijeće poziva tamošnju vladu da poštuje pravo ljudi na demonstracije protiv jednomjesečnog SP-a koje počinje za tjedan dana.

"Crkva želi doprinijeti javnoj raspravi i izraziti svoju zabrinutost zbog naopakih prioriteta kada je u pitanju korištenje javnog novca koji bi se trebao upotrijebiti za zdravstvo, obrazovanje, osnovne higijenske uvjete, prijevoz i sigurnost", stoji u brošuri.

Gledište brazilskih biskupa dijeli većina Brazilaca koji su proteklih mjeseci diljem zemlje javno prosvjedovali protiv trošenja velikih novčanih iznosa na gradnju stadiona, koje smatraju simbolima rasipnosti, a tijekom samoga SP-a očekuje se kako će demonstracije biti učestalije.

Uz rastrošnost, brazilski biskupi organizatorima SP-a zamjeraju i raseljavanje stotina siromašnih građana iz njihovih domova u područjima u blizini stadiona prilikom kojih su zanemarene odredbe o zaštiti okoliša, a sve kako bi se pogodovalo "velikim korporacijama".

Također, biskupi navode kako uspjeh Svjetskog prvenstva neće biti mjeren time koliko će novca zaraditi lokalna ekonomija ili sponzori ovog događaja, već time hoće li na njemu biti ispunjeni neki temeljni civilizacijski zahtjevi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 05:01