ŠTEDNJA U RUSANOVOJ

I nakon Šukerovih škara bogat nagradni fond za plasman na SP

Početak kvalifikacija za Brazil 2014. označio je kraj predsjedničkog medenog mjeseca Davora Šukera. Prošlo je vrijeme konfeta, spektakularnih proslava i paradiranja u društvu Josea Mourinha, a došlo vrijeme za provođenje konkretne politike. Prva Šukerova mjera zove se štednja i ovih je dana popularna i na bogatijim adresma od Rusanove 13.

I Francuska štedi

Nedavno je Noel Le Graet, predsjednik francuskog nogometnog saveza, objavio da njegova kuća ukida igračima premije za prijateljske i kvalifikacijske utakmice, ali ostavlja na životu nagradu za plasman na Svjetsko prvenstvo. Odlazak u Brazil jamči otprilike osam milijuna eura iz Fifa fonda, u slučaju plasmana u svlačionicu “trikolora” bit će doznačeno 30 posto iznosa (2,4 mil. eura). Le Graet računa da će tako godišnje uštedjeti do dva milijuna eura i taj novac namjerava ubrizgati u krvotok amaterskom nogometu.

Premda Srna, Modrić i društvo neće zapljeskati predsjednikovim škarama - porezat će dnevnice, groteskno visoke Markovićeve premije za pobjede protiv patuljastih repki (15.000 eura za Maltu), hotelske ekstratroškove - zapravo nemaju razloga za tugu ili revolt jer se formula podjele nagradnog fonda za SP nije promijenila. HNS i reprezentativci će, naime, i dalje dijeliti zarađeno u omjeru 60-40 za Savez uz sitnu korekciju - fond će u startu biti umanjen za troškove sudjelovanja na velikom natjecanju (pripreme, smještaj, čarter letovi itd.).

Bilićevi “vatreni” su ljetos plasmanom na Euro i učinkom u Poljskoj zaslužili otprilike četiri milijuna eura, dok je Rusanova pospremila u blagajnu preostalih šest iz Platinijeva nagradnog fonda.

Epizodistima 20.000 eura

Od četiri milijuna stožeru je pripalo 20 posto, ostatak su dijelili igrači (njih 23 iz momčadi, ali i oni u međuvremenu prekriženi poput Petrića ili Klasnića). Još iz ere originalnih “vatrenih” (copyright by Davor Šuker) datira kategorizacija svlačionice. Igrači su podijeljeni u četiri razreda i aproksimativnom procjenom oni iz prvog razreda mogli su zaraditi 180 tisuća eura, drugokategornici oko 100 tisuća, pomoćno radno osoblje pedesetak tisuća, a epizodisti oko dvadeset tisuća. Plasmanom u Brazil reprezentativci bi u startu staviti na stol za podjelu tri milijuna eura, a uz poneki dobar rezultat u skupni lako bi izjednačili iznose koje im je donio vrlo dobar Euro 2012.

U usporedbi s milijunskim zaradama u klupskim domicilima samo džeparac, ali veseli čovjeka..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:25